Adviezen voor optimale veiligheid

Als organisatie wil je dat medewerkers na een werkdag weer veilig thuiskomen. Toch vallen er gemiddeld zo’n 2 personen per week tijdens werken op hoogte. Genormeerde (horizontale of verticale) valbeveiliging, training in het gebruik daarvan én periodieke keuring van de middelen zijn daarom een must.

In dit dossier lees je waardevolle inzichten en adviezen. Laat je informeren over de belangrijkste aandachtspunten bij veilig werken op hoogte en in diepte, lees de blogs van experts én ontdek de ervaringen van andere organisaties.

Wat is werken op hoogte?

Je spreekt van werken op hoogte in alle werksituaties waarbij er valgevaar is en deze val kan lijden tot letsel. Er is in ieder geval sprake van valgevaar bij aanwezigheid van risicoverhogende omstandigheden, openingen in vloeren, of als het gevaar bestaat om 2,5 meter of meer te vallen.

 

Wetgeving voor werken op hoogte

Zodra er tijdens werken op hoogte of in diepte risico bestaat op vallen, geldt de bijbehorende wetgeving. In dit artikel over wetgeving en de blog ‘Onderschat niet het gevaar van overschatting’ ontdek je de belangrijkste regels voor werken op hoogte en in diepte.

Arbobesluit 3.16

De belangrijkste punten op een rij:

  • Bij het verrichten van arbeid waarbij valgevaar bestaat, is het verplicht om collectieve valbeveiliging aan te brengen. Onder meer een veilige steiger, stelling, bordes, hekwerk of leuning.
  • Hekwerken en leuningen worden als doelmatig aangemerkt als zij minstens 1 meter hoog zijn, en dus voldoende boven het werkvlak uitsteken om beveiliging te bieden tegen vallen.
  • Als collectieve valbeveiliging niet of slechts ten dele kan worden aangebracht, dan zijn sterke, grote vangnetten of goede persoonlijke valbeveiliging (PBM) noodzakelijk. Daarbij hebben collectieve valbeveiligingsvoorzieningen nog steeds de voorrang boven PBM.

 

Blogs met advies over werken op hoogte

Advies over werken op hoogte


Je bedrijf komt vaker met valgevaar in aanraking dan je denkt. En het aanbod aan persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) is al net zo divers. Daarom is deskundig advies van levensbelang. Een onvolledig of onjuist advies kan leiden tot levensgevaarlijke situaties. 

Onze adviseurs hebben veel praktijkervaring en zijn op de hoogte van alle geldende wet- en regelgeving. Zij komen bij je langs om samen met jouw tot een zo veilig mogelijke oplossing te komen. 

Image

Jaarlijks keuring valbeveiliging

Bij werken op hoogte is het belangrijk dat je het juiste valbeveiliging gereedschap gebruikt. En het is net zo essentieel om deze middelen jaarlijks te keuren. Onze specialisten helpen jou graag met die keuring bij valbeveiliging, inclusief systemen, valstopblokken en reddingssets.

Image

Rope access


Werk je op plekken waar een hoogwerker niet of nauwelijks bij kan? Of op een locatie waar een steiger niet past? Dan biedt Rope Access een uitstekende oplossing.

Onze Rope Access-specialisten komen met behulp van klim- en abseiltechnieken op elke plek. 

Trainingen voor werken op hoogte, redding en besloten ruimten

Werken op hoogte, of het nu op schuine daken of platte daken is, vereist specifieke aandachtspunten. De juiste valbeveiligingsoplossing beschikbaar stellen is één. Hier verantwoord mee omgaan en weten hoe correct te handelen in noodsituaties is twee. Vandaar is training voor werken op hoogte van groot belang.

Soorten valbeveiliging: PBM vs collectief


Valbeveiliging is er in vele soorten en maten. En elke werksituatie vraagt om een eigen oplossing en aanpak. In dit kennisdossier lees je meer over:

Wanneer gebruik je wat? En hoe kun je jezelf bevestigen aan de bijbehorende ankerpunten? Ontdek ook hoe je valstopblokken gebruikt bij veilig werken op hoogte.

Image

Benieuwd naar jouw kansen om veiliger te werken op hoogte?

Neem contact met ons op voor een Safety Scan via e-mail of 010 - 437 30 33. Wij inventariseren hierbij alle aandachtspunten op basis van de geldende wet- en regelgeving en stellen aan de hand hiervan een adviesrapport op.

Safe Site Expertisecenter: maatwerktrainingen en infodagen 

In ons compleet uitgeruste Expertisecenter in Vlaardingen trainen we cursisten in veilig werken, klimmen, redden en evacueren op hoogte of in diepte (besloten ruimtes). We verzorgen module-, branche- en maatwerktrainingen. Daarnaast kun je ook bij ons terecht tijdens de infodagen van ons Expertisecenter. Kun je er onverhoopt niet bij zijn? Dan kun je nog uitwijken naar onze trainingslocatie in Groningen. Ook kunnen we altijd langskomen bij jou op locatie.
 

Image

Assortiment valbeveiliging

Er is veel keuze in persoonlijke en collectieve valbeveiliging voor werken op hoogte. Denk maar aan valharnassen, valblokken, vanglijnen, (kooi)ladders, (mobiele) ankerpunten, reddingsmateriaal etc. Daarom hebben wij ons assortiment voor je op een rij gezet. Ook kun je bij ons terecht voor advies en installatie van de middelen.