Dat begint met eerlijk advies, de juiste middelen en gedegen training
Dagelijks zoeken tal van vakmensen de hoogte op, of ze gaan de diepte in. Bijvoorbeeld voor onderhoud aan gebouwen of windmolens, om zonnepanelen te installeren, voor werkzaamheden op schepen of in besloten ruimten. Natuurlijk moet dat veilig gebeuren. Safe Site - Powered by Mennens helpt dit te faciliteren
Wat is werken op hoogte?
Je spreekt van werken op hoogte in alle werksituaties waarbij er valgevaar is en deze val kan lijden tot letsel. Er is in ieder geval sprake van valgevaar bij aanwezigheid van risicoverhogende omstandigheden, openingen in vloeren, of als het gevaar bestaat om 2,5 meter of meer te vallen.
Wetgeving voor werken op hoogte
Zodra er tijdens werken op hoogte of in diepte risico bestaat op vallen, geldt de bijbehorende wetgeving. In dit artikel over wetgeving en de blog ‘Onderschat niet het gevaar van overschatting’ ontdek je de belangrijkste regels voor werken op hoogte en in diepte.
Arbobesluit 3.16
De belangrijkste punten op een rij:
- Bij het verrichten van arbeid waarbij valgevaar bestaat, is het verplicht om collectieve valbeveiliging aan te brengen. Onder meer een veilige steiger, stelling, bordes, hekwerk of leuning.
- Hekwerken en leuningen worden als doelmatig aangemerkt als zij minstens 1 meter hoog zijn, en dus voldoende boven het werkvlak uitsteken om beveiliging te bieden tegen vallen.
- Als collectieve valbeveiliging niet of slechts ten dele kan worden aangebracht, dan zijn sterke, grote vangnetten of goede persoonlijke valbeveiliging (PBM) noodzakelijk. Daarbij hebben collectieve valbeveiligingsvoorzieningen nog steeds de voorrang boven PBM.
Blogs met advies over werken op hoogte
Advies over werken op hoogte
Je bedrijf komt vaker met valgevaar in aanraking dan je denkt. En het aanbod aan persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) is al net zo divers. Daarom is deskundig advies van levensbelang. Een onvolledig of onjuist advies kan leiden tot levensgevaarlijke situaties.
Onze adviseurs hebben veel praktijkervaring en zijn op de hoogte van alle geldende wet- en regelgeving. Zij komen bij je langs om samen met jouw tot een zo veilig mogelijke oplossing te komen.
Verkoop, installatie en inspectie
Op alle Mennens- locaties ontzorgen we onze klanten ook op het gebied van verkoop van producten, installatie en inspectie
Jaarlijks keuring valbeveiliging
Bij werken op hoogte is het belangrijk dat je het juiste valbeveiliging gereedschap gebruikt. En het is net zo essentieel om deze middelen jaarlijks te keuren. Onze specialisten helpen jou graag met die keuring bij valbeveiliging, inclusief systemen, valstopblokken en reddingssets.
Passende valbeveiliging en training voor RECO
Bij materieelverhuurder RECO werken medewerkers veel op hoogte. Zij schakelden Safe Site - Powered by Mennens in voor nieuwe, comfortabelere uitrustingen én trainingen in veilig werken op hoogte.
Bryan Hugenholtz, veiligheidskundige bij RECO: “Mennens adviseerde ons een ander merk persoon- lijke beschermingsmiddelen (PBM). Deze zijn licht, comfortabel en net zo betrouwbaar. Ook keken we samen naar de beste training voor onze dagelijkse praktijk.”
Dit werd een training op maat. Hiervoor plaatste Safe Site - Powered by Mennens op het buitenterrein van hun Expertisecenter een steiger- en liGconstructie van RECO. Om zo praktijkscenario’s na te bootsen.
Ook organiseerde Safe Site - Powered by Mennens een passessie voor de nieuwe PBM.
Rope Access
Soms zijn er werkzaamheden nodig op zeer moeilijk bereikbare plaatsen waar collectieve voorzieningen niet geplaatst kunnen en/of mogen worden. In dat geval springen onze Rope Access-specialisten bij. Met behulp van klim- en abseiltechnieken kunnen zij overal bij. Deze specialisten zijn IRATA-opgeleid en beschikken over o.a. een VCA- en EHBO-certi- ficaat, hebben een training gasmeten gevolgd én kunnen werken met onafhankelijke ademlucht. Ook hebben ze ruime ervaring met evacuatie- en reddingstechnieken.
Ons Rope Access-team verzorgt o.a: niet-destructief onderzoek, glasbewassing, reiniging van staalcon- structies, stand-by-rescue, mangatwacht, lassen, rigging en liGing, inspecties, plaatsen van kabels, montage van verlichting of antennes.
Training
Ga je de hoogte of diepte in met persoonlijke valbeveiliging, dan is training verplicht. Persoonlijke valbeveiliging is namelijk een categorie 3 PBM wat betekent dat verkeerd gebruik kan leiden tot blijvend letsel of erger. De gebruiker moet dus heel goed weten hoe hij deze middelen goed en veilig gebruikt in de verschillende werksituaties. Hier- voor biedt Safe Site – Powered by Mennens in haar Expertisecenter uiteenlopende modules, cursussen en branche- en maatwerktrainingen. Deelnemers leren o.a. veilig werken op platte en schuine daken, redden op hoogte en werken aan windmolens (GWO1-training). Onze trainers zijn IRATA2-, VCA3- en EHBO-opgeleid.
Naast trainingen in ons Expertisecenter in de regio Rotterdam geven we ook trainingen op onze locatie in Groningen en bij de opdrachtgevers op locatie.
Trainingen voor werken op hoogte, redding en besloten ruimten
Werken op hoogte, of het nu op schuine daken of platte daken is, vereist specifieke aandachtspunten. De juiste valbeveiligingsoplossing beschikbaar stellen is één. Hier verantwoord mee omgaan en weten hoe correct te handelen in noodsituaties is twee. Vandaar is training voor werken op hoogte van groot belang.
Valbeveiliging: collectief en persoonlijk
Als je werkt op hoogte of in diepte, is het voorkomen van val- gevaar verplicht. Mennens adviseert organisaties hierover, en biedt alles voor genormeerde collectieve valbeveiligings- voorzieningen en persoonlijke valbeveiliging (PBM). Onze adviseurs hebben een schat aan ervaring, ze weten hoe
het er in de praktijk aan toegaat. En ze zijn volledig op de hoogte van alle wet- en regelgeving.
Bij collectieve valbeveiliging gaat het om bijvoorbeeld leuningen, kooiladders, (rol)steigers en vangnetten. Dit zijn voorzieningen die voor iedereen eenvoudig te gebruiken zijn zonder training. Bij persoonlijke valbeveiliging gaat het om o.a. permanente ankervoorzieningen, valharnassen, valstopblokken, veiligheidslijnen, ankerpunten en reddings- materiaal. Hiervoor is training verplicht.
Benieuwd naar jouw kansen om veiliger te werken op hoogte?
Neem contact met ons op voor een Safety Scan via e-mail of 010 - 437 30 33. Wij inventariseren hierbij alle aandachtspunten op basis van de geldende wet- en regelgeving en stellen aan de hand hiervan een adviesrapport op.
Safe Site Expertisecenter: maatwerktrainingen en infodagen
In ons compleet uitgeruste Expertisecenter in Vlaardingen trainen we cursisten in veilig werken, klimmen, redden en evacueren op hoogte of in diepte (besloten ruimtes). We verzorgen module-, branche- en maatwerktrainingen. Daarnaast kun je ook bij ons terecht tijdens de infodagen van ons Expertisecenter. Kun je er onverhoopt niet bij zijn? Dan kun je nog uitwijken naar onze trainingslocatie in Groningen. Ook kunnen we altijd langskomen bij jou op locatie.
Podcast: werken op hoogte
Onze experts, Martin Verkamman van 3M en Dirk van Blijswijk van Mennens, delen hun inzichten over hoe praktijkgerichte trainingen cruciaal zijn voor veiligheid en efficiëntie.
Hoewel de bewustwording groeit, zien veel bedrijven training nog als een kostenpost. Martin en Dirk benadrukken dat hands-on ervaring onmisbaar is en niet vervangen kan worden door alleen e-learning. Luister mee en ontdek hoe de juiste training niet alleen levens redt, maar ook een cultuur van veiligheid bevordert. Veiligheid begint met educatie, en wij zijn hier om je te ondersteunen.
Assortiment valbeveiliging
Er is veel keuze in persoonlijke en collectieve valbeveiliging voor werken op hoogte. Denk maar aan valharnassen, valblokken, vanglijnen, (kooi)ladders, (mobiele) ankerpunten, reddingsmateriaal etc. Daarom hebben wij ons assortiment voor je op een rij gezet. Ook kun je bij ons terecht voor advies en installatie van de middelen.