Van advies, assemblage en montage tot keuring en inspectie

Staalkabels vormen het hart van o.a. kranen, bruggen, sluizen en tal van andere zware installaties. Er is een enorme verscheidenheid aan constructies en toepassingen. Staalkabels hebben één ding gemeen: ze moeten lang meegaan en altijd 100% veilig zijn. Safety first!

Met de inzet van staalkabels zijn investeringen voor jaren gemoeid. De toepassing is vrijwel altijd maatwerk. De juiste keuze maken is daarom complex. Bij Mennens begrijpen we dat. We staan organisaties bij met doordacht advies. Want er is véél om op te letten.

Vele variëteiten

Allereerst de staalkabels zelf. Ze zijn er in een oneindig aantal variëteiten. Zo bestaan er standaard- en speciaalkabels. Terwijl de slagwijze (langslag of kruisslag), diameter,constructie en materiaalsoort per kabel verschillen. Hierin de juiste keuze maken, is van belang voor zowel de veiligheid van de mensen die ermee werken als voor de levensduur van de staalkabel. Dit bepaalt ook de continuïteit van het (bedrijfs)proces. Een onvoldoende functionerende staalkabel kan verstoringen veroorzaken en enorme kosten met zich meebrengen. Bij Mennens hebben we daarom staalkabels in alle denkbare formaten en samenstellingen in huis.

“Slagwijze, constructie, materiaal, diameter: er is véél te kiezen”

Tuigerij: staalkabels klaarmaken voor gebruik

Is het eenmaal duidelijk welke staalkabel nodig is? Dan gaan onze tuigers aan de slag. In onze tuigerij maken zij de staalkabel volledig op maat. Denk hierbij aan het aangieten of aanpersen van de staalkabel met de juiste eindverbinding, zoals een socket, kous of klem.
Een staalkabel (opnieuw) aangieten op locatie is ook mogelijk. Een groot voordeel wanneer de huidige staalkabel beschadigd raakt en (snel) vervangen moet worden. Afhankelijk van de werkomgeving en/of installatie functioneert de toepassing binnen enkele uren weer.

Staalkabels monteren of inscheren

Dan de montage (ook wel ‘inscheren’ genoemd). Ook hier is zorgvuldigheid en expertise geboden. Want de juiste montage draagt eraan bij dat men veilig én professioneel met de kabel kan werken. En dat de kabel lang meegaat. Ons team van gekwalificeerde monteurs komt op locatie om de staalkabels naadloos te integreren. Gaat het om een bestaande installatie? Dan demonteren we eerst de oude kabels en scheren we de nieuwe kabels in.


Onderhoud voor langdurig hijsplezier

Het is zaak om de staalkabels in goede conditie te houden. Dit gebeurt door de staalkabels regelmatig te smeren met een hoogwaardig onderhoudsmiddel. Dit vermindert slijtage, stoot water af en gaat corrosie tegen. Het onderhoudsmiddel dringt door tot de kern van de kabel én voorkomt dat zand en vuil zich aan de kabel hechten.


“Inspectie van staalkabels is minimaal jaarlijks verplicht”

Voorrekbaan

Op onze 150 meter lange voorrekbaan rekken we staalkabels voor. Dit om de structurele of blijvende rek in de kabels te elimineren. Tevens wordt het verschil in eigenschappen tussen een links geslagen staalkabel en een rechts geslagen staalkabel van dezelfde diameter en constructie opgeheven. Staalkabels moeten vaak een exacte lengte hebben. Daarom rekken we de kabels voor op een derde van de minimale breeklast. 48 uur lang. Volgens de gewenste voorrekprocedure van de klant.


Laboratoriumproeven

In ons laboratorium testen we staalkabels op kwaliteit, meestal met drie testen: de draadtrekproef, de torsieproef en de zinkproef. Hiervoor halen we een stuk van ongeveer vijftig centimeter van de kabel af. Dit stuk halen we volledig uit elkaar: we maken elke streng los en hiervan weer alle draden. Zo testen we de kabel draad voor draad op kwaliteit. Tevens is het mogelijk om de restlevensduur van een staalkabel te bepalen. Daarnaast kunnen wij staalkabels onderzoeken op de mogelijke oorzaak van een breuk.


Inspectie: VCA**- en EKH-gecertificeerd

Inspectie van staalkabels is minimaal jaarlijks verplicht. Afhankelijk van het gebruik kan dit vaker zijn. Tijdens de inspectie checken we de staalkabel o.a. op slijtage, corrosie, vervorming, draadbreuken, de status van de schijven en trommel en invloeden van buitenaf (schade).
Onze inspecteurs zijn hiervoor VCA**- en EKH-gecertificeerd. Zij inspecteren volgens de actuele normen en worden continu bijgeschoold. Daarbij wordt Mennens steekproefsgewijs gecontroleerd door de branchevereniging ‘Erkende Keurbedrijven Hijs- en Hefmiddelen’ (EKH).
Na de inspectie stellen we een uitgebreid rapport op met de bevindingen. Bij afwijkingen geven we advies over hoe het beste te handelen.


Magnetic Rope Testing

Magnetic Rope Testing (MRT) is een niet-destructieve, magnetische en contactloze procedure om gebroken draden, vervormingen en corrosie op staalkabels te detecteren. Hierbij loopt de staalkabel door een speciaal apparaat dat een magnetisch veld creëert. Bij onregelmatigheden wordt het magnetische veld verstoord, wat kan wijzen op een onzichtbare draadbreuk, corrosie, beschadiging en andere afwijkingen (deflecties). Inspectie via MRT kan ook op afstand plaatsvinden.

Meer informatie 
Ook staalkabels laten monteren of eerst graag meer informatie? Neem contact met ons op.


Lees ook meer over montage van valbeveiligingssystemen, staalkabels en werkplaatskranen.

Bekijk hieronder de video over MRT voor de Samuel Beckett Bridge in Dublin of de videopodcast over inspectie en keuring van staalkabels.