De MRT-methode is een niet-destructieve, magnetische en contactloze procedure om gebroken draden, vervormingen en corrosie op staalkabels te detecteren.

Deze magnetische methode werd geïntroduceerd in de kabelbaansector om het transport- en vervoerssysteem te inspecteren en om externe en interne defecten te identificeren. In de jaren '80 werd deze techniek uitgebreid naar de offshoresector voor zwaar hijswerk, waar een groeiende behoefte ontstond aan efficiënte en veilige oplossingen. In de meest recente versie van de ISO4309-standaard is MRT opgenomen als beoordelingsmethode voor de inspectie van generieke staalkabels voor zwaar hijswerk.
 

AMC Instruments

AMC Instuments maakt sinds 2018 deel uit van Axel Johnson, Lifting Solutions Group. 

Als technische partner voor de opleiding van gekwalificeerde en ervaren personeel in niet-destructieve testen. Level 1 en 2 van de ISO9712, voor staalkabels die worden toegepast voor het optillen/ophijsen en al dan niet per lift vervoeren van mensen en goederen.

AMC introduceerde veel innovatieve concepten in de MRT, waardoor zowel de magnetische ontwikkeling als de gebruikersinterface werden verbeterd. Dit maakte een volledige kabelinspectie mogelijk, dankzij een automatische instelling die in de software was opgenomen.

MRT-inspectie bij zware hijswerken

MRT deed zijn intrede in deze deze sector in de jaren '80, voor enkele specifieke toepassingen. Hoewel staalkabels voor zwaar hijswerk geen mensen optillen maar vracht, is veiligheid heel belangrijk omdat een fout een ramp kan veroorzaken.

Dankzij sterke technologische vooruitgang aan het begin van deze eeuw kwamen apparaten beschikbaar voor zwaar hijswerk, die voldeden aan de regelgeving voor kabelbanen. Hierdoor verbeterde de uiteindelijke gebruikerservaring en werd het gebruik van MRT-systemen in deze omgeving eenvoudiger.

Permanent geïnstalleerd systeeem

Een permanente installatie garandeert 24/7-controle. Het apparaat wordt geplaatst op de meest stabiele positie van de hijs-/transportmachine. De continue controle voorkomt onderbrekingen in het productieve proces, wat zowel tijd als geld bespaart.

Voorbeeld van permanente industriële apparatuur: 

Wij ontwikkelden een apparaat dat geschikt is voor de inspectie van 4 kabels met een diameter van 18 mm, en dat direct kan ingrijpen in de elektronica van de machine in gevallen waarin vooraf ingestelde drempelwaarden worden overschreden. (Drempelwaarden ingesteld na een voorafgaande nauwkeurige inventarisatie van de kabels).

De Rope Watcher

De Rope Watcher is een permanent apparaat dat de kabel continu bewaakt en indicaties over zijn slijtagetoestand geeft.

Het detecteert in- en uitwendige gebreken van de kabel door middel van de Magento-inductieve methode (MRT), die nationaal en internationaal is gereguleerd. 

Dit geavanceerde product maakt het mogelijk: 

  • 24/7 kabelbewaking op afstand
  • Real-time kabel scannen
  • Geplande en on-demand vervangingen van de kabel 
  • Bevordert de veiligheid en operationele continuïteit
  • Waarschuwing bij overmatige slijtage

Meer informatie over de Rope watcher

Download hieronder de brochure.

Maatwerk

De vraag naar aangepaste systemen op maat neemt toe, om problemen met de naleving van standaarden en interfaceproblemen te voorkomen. 

Inmiddels bestaat de magneto-inductieve methodologie al 60 jaar. Deze technische rijpheid, plus de flexibiliteit ervan voor de inspectie van allerlei soorten ferromagnetische materialen maken deze techniek bij uitstek geschikt voor levering van maatwerk. De magneto-inductieve methode is toegepast in verschillende branches en toepassingen, zoals kabelbanen, kranen, transportbanden, liften en pijpleidingen. Het geeft de onderhoudstechnici een compleet beeld van het geïnspecteerde object. De magneto-inductieve methode wordt vanwege zijn nauwkeurigheid en betrouwbaarheid voorgeschreven door de volgende industriestandaarden: EN12927 (kabelbaan); ISO4309 (zware hijswerken); UNI 1607593 (technisch liftproject).

Ontdek enkele cases van klanten die baat hadden bij een MRT-inspectie