Om lasten veilig aan te slaan en te verplaatsen, is het belangrijk dat je over voldoende kennis beschikt en dat je rekening houdt met een aantal belangrijke zaken. In dit artikel vertellen we per hijsmiddel waar je rekening mee kunt houden tijdens het aanslaan van lasten.
Waarom is een last correct aanslaan zo belangrijk? Als je dit niet goed doet, kan de last tijdens het verplaatsen uit de kraan of takel vallen. Ook slijten je hijsmiddelen sneller of kunnen deze zelfs stukgaan. Over het algemeen geldt daarom dat je geschikt en gekeurd hijsgereedschap gebruikt.
Denk altijd aan…
Een kraan of takel moet altijd recht boven de last hangen en moet de last altijd horizontaal hangen. Altijd stabiel, zodat de last niet gaat schuiven. Bij het aanslaan van lasten geldt altijd dat je moet weten hoe zwaar de last is én let vooral op het zwaartepunt. Maar bovenal: houdt afstand van de last na het aanslaan en zorg ervoor dat collega’s ook uit de buurt blijven. Het is verboden om lasten te verplaatsen boven of vlakbij collega’s.
Vraag om advies
Wil je meer weten over het aanslaan van lasten bij jou op locatie? Bij Mennens adviseren we je graag over de juiste toepassing voor jouw situatie.
Kettingen
Wanneer je een last aanslaat met kettingen is het belangrijk om in de gaten te houden dat je de kettingen niet gedraaid gebruikt. Voorkom ook puntbelasting, want dit brengt mogelijk schade toe aan de ketting of haak. Hijskettingen mogen niet gebruikt worden onder de -40 graden of boven de 200 graden. Denk er ook aan dat je haken en (verbindings)schalmen nooit dwars belast. Houd je altijd aan de werklast die aangegeven wordt. Werken onder een hoek, verminderd de werklast.
Bij een meersprong(ketting) sla je de haak altijd van binnen naar buiten aan. Dan belast je de haak op de juiste plaats en is de veiligheidsklep naar boven gericht.
Hijsogen
Vaste hijsogen van C15-materiaal mag je alleen rechtstandig of onder een hoek van 45 graden gebruiken. Let op, wanneer je zo’n hijsoog gebruikt onder een hoek van 45 graden, zal de werklast minder worden. Met hijsogen van hoogwaardig materiaal kun je wel onder een hoek van 45 – 90 graden hijsen. Let hierbij ook op de werklast die op het hijsoog staat. Dit is de werklast in de meest ongunstige positie, dus onder een hoek van 90 graden.
Verder moet de borst van het hijsoog altijd aan liggen, dat betekent dat het schroefdraad altijd volledig benut moet worden en het hijsoog volledig aansluit op de last.
Hijsbanden
Net als kettingen, mogen hijsbanden nooit gedraaid of geknoopt worden tijdens het aanslaan en hijsen. Dit kan resulteren in slijtage aan de hijsbanden en zorgen voor gevaarlijke situaties. Om beschadigingen van hijsbanden te voorkomen moet men altijd hoezen gebruiken als er scherpe randen aanwezig zijn.
Sla je bundels van ronde materialen aan? Gebruik dan altijd twee banden met tegendraadse stroppen om alle materialen op hun plek te houden. Voor hijsbanden geldt dat je ze niet onder de -40 graden of boven de 120 graden mag gebruiken.
Klemmen (platenklemmen)
Het komt bij horizontale platenklemmen wel eens voor dat de te hijsen platen doorbuigen. Let hier daarom extra op. De plaat moet altijd volledig in de klem geschoven worden.
Bij verticale platenklemmen moet je goed op eventuele hoeken letten. Het type hijsoog dat aan de klem zit, bepaalt de eventuele hoek waarin je mag gaan werken/hijsen.
Balkenklemmen
Men gebruikt de balkenklem vaak op de verkeerder manier. Een balkenklem is bedoeld om een hijspunt te creëren. Deze klem is dus geen hijsmiddel, maar een hijspunt. Hieraan kun je een takel monteren waarmee je de last kunt gaan hijsen.
Hefmagneten en vacuümapparatuur
Het is niet toegestaan om lasten hoger dan 1,5 meter boven de grond te hijsen/verplaatsen. Daarnaast heeft het oppervlakte en de eventuele coating invloed op de werklast. Een rond materiaal heeft bijvoorbeeld minder grip op een hefmagneet, hierdoor vermindert ook de werklast. Volg daarnaast voor het kantelen van materiaal altijd de gebruiksvoorschriften van de fabrikant.
Kennisdossier Veilig Hijsen
Hijsgereedschappen en -middelen correct gebruiken. Lasten aanslaan. Controle, inspectie en keuring. Hoe doe je dit veilig en verantwoord?