Veilig werken in Diergaarde Blijdorp

Inspectie hijs- en hefmiddelen en trainingen werken op hoogte

Al meer dan 50 jaar komt Mennens op de meest bijzondere plekken van Diergaarde Blijdorp. Zoals boven het grote waterbassin van het Oceanium, in het giraffenverblijf en bij de technische dienst. Want als je werkt in, op of om dierenverblijven dan is een goede voorbereiding noodzakelijk.

De samenwerking begon zo’n 50 jaar terug met de levering van producten, zoals kettingen en takels. In de jaren die volgen weet Diergaarde Blijdorp Mennens voor steeds meer diensten te vinden. Steven Roskam, accountmanager bij Mennens, vertelt: “Zo inspecteren onze keurmeesters jaarlijks tal van hijs- en hefmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). Dit doen ze voor de veiligheid van de dieren én voor het personeel. Mennens opereert hierbij voornamelijk aan de binnenzijde van de verblijven.

Techniek in de dierenverblijven

In een dierentuin zijn hijs- en hefmiddelen onmisbaar, legt Steven uit. “Zoals bij de voerruiven van de giraffen. Takels zorgen ervoor dat die precies op de juiste hoogte gehangen kunnen worden, zodat de dieren met een rechte nek kunnen eten. En bij de enorme lampenpartij boven het Oceanium, zodat bezoekers de haaien, vissen en zeeschildpadden goed kunnen zien. Mennens inspecteert alles. Van takels tot haken en van kettingen tot PBM. Het keuren gebeurt volgens de EKH-normering.”

Goede planning essentieel

Ga je aan de slag in een dierenverblijf, dan moeten de dieren tijdelijk verplaatst worden. Dat vraagt om een goede planning én afstemming tussen beide partijen. Steven: “Diergaarde Blijdorp moet ook rekening houden met het weer. In de winter is het voor sommige dieren bijvoorbeeld te koud om naar buiten te gaan. Gelukkig gaat deze samen- werking al jarenlang goed. Diergaarde Blijdorp en Mennens stemmen ruim van tevoren af wanneer er inspecties nodig zijn. Ook geeft Diergaarde Blijdorp aan wanneer er problemen zijn of er een storing is.”

“Inspecteren in dierenverblijven vraagt om een goede planning. De dieren moeten tijdelijk ergens anders heen.”

Trainingen ‘Veilig werken op hoogte‘

De technische dienst van Diergaarde Blijdorp moet boven- dien regelmatig op hoogte werken of een dak op. Steven: “Om ervoor te zorgen dat dit veilig gebeurt, geeft Mennens regelmatig trainingen, zoals ‘klimmen en werken op hoogte’ en ‘redden op hoogte’. Deze trainingen geven antwoord op vragen zoals: hoe zit het met de wet- en regelgeving? Hoe maak je veilig gebruik van een PBM? Hoe zorg je dat je valharnas goed vastzit? En wat doe je als iemand valt, blijft hangen en gered moet worden?”

Verder bouwen

Onlangs kreeg Mennens een nieuw verzoek van Diergaarde Blijdorp, vertelt Steven. “We gaan de volière van de ara’s en ibissen (twee vogelsoorten) voorzien van een sterk rvs-kabel- net. Het rvs-net is gevlochten, zodat we geen bevestigings- klemmen hoeven te gebruiken. De vogels kunnen die er namelijk met hun snavel uitpikken.”

Adoptie serval

In de coronaperiode is Diergaarde Blijdorp lange tijd (gedeeltelijk) gesloten geweest. Wij hebben toen besloten adoptiepartner van Blijdorp te worden door de serval te adopteren. Ook dit jaar gaan we hiermee door. Met onze adoptie dragen we bij aan de onlangs gelanceerde nieuwe missie en visie van Blijdorp. Steven besluit: “Met deze sponsoring geeft Mennens Diergaarde Blijdorp een steuntje in de rug én versterken we onze toch al goede onderlinge band.”

asset_image

Neem contact op

Wil je meer weten over de inspectie van hijs- en hefmiddelen? Of over onze trainingen veilig werken op hoogte? Kijk op www.mennens.nl. Dan zorgen we er samen voor dat jouw werkplaats, dierentuin of attractiepark een veilige plek is én blijft.