Efficiënt keuringsproces voor grote machinefabriek dankzij mobiele trekbank

In een oogopslag

  • Machinefabriek wil bedrijfscontinuïteit tijdens jaarlijkse verplichte keuring van de ruim 2.000 hef- en hijsmiddelen.
  • Mennens voert de keuring op locatie uit met een mobiele trekbank.
  • Ieder te keuren item is maximaal 1 uur van de werkplek, dus doorwerken is mogelijk.
  • Binnen 3 weken is ieder item gekeurd en indien goedgekeurd, tevens gecertificeerd. Al het materieel is weer veilig om mee te werken.

 

Al ruim 15 jaar komt Mennens jaarlijks bij deze vaste klant: een grote machinefabriek. Hier worden met grote precisie enorme machines gebouwd. Waar wordt gewerkt met zulke zware middelen als hier, komt veiligheid op nummer één. Dat vraagt om betrouwbare hijs- en hefmiddelen. En die moeten we onderwerpen aan een keuring hijsmiddelen. Minimaal een keer per jaar. Bij hijs- en hefwerkzaamheden is het belangrijk dat het materieel voldoet aan wet- en regelgeving. Zo kunnen medewerkers op een veilige manier blijven werken met het materieel.


Mobiele trekbank


Het serviceteam komt met twee man én een mobiele trekbank op locatie. Dat heeft als voordeel dat de jaarlijkse verplichte keuring in relatief korte tijd uitgevoerd kan worden. De hijs- en hefmaterialen hoeven de fabriek niet te verlaten. Dat is efficiënt en optimaal voor de continuïteit. De ruim 2.000 items die getest moeten worden, wil je immers niet te lang missen.

“Materialen die goedgekeurd zijn, krijgen een nieuw certificaat en nieuwe keuringsticker”

 


Aan de slag


Jaarlijks zijn de keurmeesters van Mennens zo’n 3 weken aanwezig in de fabriek. Een van hen is het aanspreekpunt en overlegt met de contactpersoon van de opdrachtgever, zoals over de volgorde van de te keuren materialen. De meeste items kunnen ter plekke worden geïnspecteerd in de fabriek. Materialen die getest moeten worden, zoals kettingen, topschalmen, D- en H-sluitingen en transportringen, brengen zij naar de mobiele trekbank. 

Onder andere kettingtakels moeten ook intern worden onderzocht. Daarom halen de keurmeesters deze uit elkaar. Alle onderdelen worden gecheckt. En natuurlijk weer perfect in elkaar gezet. Voldoen ze nog? Dan krijgen ze een nieuw certificaat. En uiteraard een nieuwe jaarsticker.


De mobiele trekbank van Mennens


Mennens heeft 5 vestigingen door heel Nederland. Iedere locatie heeft één of meerdere (mobiele) trekbanken. De mobiele trekbanken kunnen bij iedere klant worden ingezet. Denk aan grote energiecentrales, vuilverbranders en machinefabrieken. Maar ook pretparken, jachthavens en scheepswerven. De capaciteit van de diverse mobiele trekbanken varieert van 30 tot 90 ton.

“Specifieke kennis is nodig bij het keuren van hijs- en hefmiddelen. Daarom zijn al onze keurmeesters EKH-gecertificeerd”

 

EKH-certificering


Testen, keuren en repareren moet gebeuren volgens strenge eisen en normen. Mennens is lid van de branchegroep ‘Erkende Keurbedrijven Hijs- en Hefmiddelen’ (EKH). Al onze keurmeesters hebben ruime praktijkervaring en inspecteren en keuren volgens de EKH-werkvoorschriften. Ook worden zij continu bijgeschoold, door externe instanties én via interne opleidingen.


Technische kennis


Zo’n opleiding is zeker nodig, want bij het keuren van de materialen komt een hoop technische kennis kijken. Hoe zit het product in elkaar? Welke wetten en regels gelden er? Ook is het essentieel dat je exact weet wat de werklast is van een product en met hoeveel ton je het moet testen. Neem een ketting, die test je altijd op 200% van de werklast. Net als haken, sluitingen en ander kettingwerk. Maar een handketting- of rateltakel test je juist op 150%. Kortom: hijs- en hefmiddelen testen doe je niet zomaar. Elk item heeft zijn eigen proeflast.

 

“Ik heb het nog nooit meegemaakt dat een item niet getest kon worden”

 


Geen uitdaging te zwaar


De meeste items kunnen ter plekke in de fabriek of in de mobiele trekbank worden getest. Maar sommige machines of componenten zijn zo groot en zwaar dat ze toch naar de vaste trekbank bij een van de Mennens-vestigingen moeten. Uiteindelijk wordt ieder jaar al het materieel netjes en grondig gekeurd.

 

Neem contact op


Wil je meer weten over onze (mobiele) trekbanken? En je hijs- en hefmateriaal laten testen door Mennens? Lees dan meer over onze diensten. Dan zorgen we er samen voor dat jouw werkplaats een veilige werkplaats is én blijft.