Mennens vervangt hijskabels met langslagconstructie in hefbrug Kampen


 

Mennens verving in mei 2018 de evenwichtskabels in de stadsbrug van Kampen, nadat we de hydraulische cilinder hiervan een aantal jaar eerder vervingen. De kabels in de hefbrug waren 20 jaar oud, en met zo’n 5000 hefbewegingen per jaar aan vervanging toe. Lees hoe onze monteurs een sterk staaltje precisiewerk laten zien.

De stadsbrug in Kampen heeft vier torens met elk twee evenwichtskabels. De hijskabels zijn aan de onderkant verbonden met een contragewicht, dat 60 ton weegt. En aan de andere kant met het val, het bewegende gedeelte van de brug. Deze hijskabels dragen zorg voor de verticale beweging van de brug, in combinatie met de beweging van trommels. De brugwachter zet dit alles in werking. 

Meer weten?

Benieuwd wat Mennens voor jouw organisatie kan betekenen? 

Belangrijke vaarroute

De stadsbrug vormt de verbinding tussen het IJsselmeer en de Nederrijn en heeft daardoor flink wat scheepvaartbewegingen per jaar, ongeveer 5000. De staalkabels waren daardoor na 20 jaar aan vervanging toe, om de brug in goede staat te houden.

 

Uitzonderlijke diameter evenwichtskabels

De hijskabels van de stadsbrug hebben een langslagconstructie en diameter van 36 millimeter. Een logische keuze voor deze brug, want staalkabels in een langslagconstructie hebben een betere vermoeiingseigenschap als zij over wielen en op trommels lopen. 

De evenwichtskabels hebben een diameter van 64 millimeter. Dat is uitzonderlijk voor een hefbrug, want normaal gesproken hebben evenwichtskabels een diameter van ongeveer 40 millimeter. 

 

Brug met hydrauliek, zonder evenaars

Ook bijzonder aan deze brug: hij heeft geen evenaars. Terwijl de kabels per toren verschillen in lengte. Met hydraulische vijzels hebben onze monteurs de spanning in de kabels gelijkgezet, tijdens de montage ervan. Na een halfjaar hebben we de spanning gecontroleerd met akoestische testen. 

 

Zwaargewicht

Daarnaast was het een uitdaging om de contragewichten van 60 ton op te tillen, om zo de spanning van de evenwichtskabels te halen en deze te vervangen. Daarvoor maakten we gebruik van een drijvende bok van HEBO Maritiemservice.

 

Planning vervanging

De vervanging is inmiddels afgerond en dat betekent dat de staalkabels weer 20 jaar meekunnen. Mennens blijft doorlopend betrokken bij de inspectie en het onderhoud van deze kabels.

[hubspot]