Staalkabels zijn er in oneindig veel soorten en maten. Wordt het 6 of 8 strengs? Blank of verzinkt? Langslag- of kruisslag? Wel of niet draaivrij? Wel of niet verdicht? En welke eindverbinding kies je? Elke toepassing vraagt om een specifieke aanpak.  Laat je adviseren door onze experts.

Ben je betrokken bij de realisatie van een installatie? Laat je tijdig informeren over de juiste keuze van de staalkabel. Dan gaan we samen in overleg om er voor te zorgen dat de juiste staalkabel bijdraagt aan een continu bedrijfs- of productieproces. En dat de kabel optimaal presteert in de specifieke situatie. Ook adviseren we je over veilig gebruik en onderhoud. 

 

Advies bij engineering 


Onze experts beschikken over jarenlange kennis en expertise in staalkabeltoepassingen. Zij verdiepen zich in de constructie of installatie, de omgeving waarin de staalkabel wordt gebruikt en de omgevingsfactoren waaraan de staalkabel wordt blootgesteld. 

Zij kennen de normen en weten welke staalkabel voor welke toepassing het meest geschikt is. Wij staan je graag terzijde tijdens de engineering en adviseren je o.a. over:

  • kabelconstructie
  • kabeldiameter
  • breekkracht 
  • treksterkte
  • omgevingsfactoren
  • materiaalsoorten 
  • vetting
  • kabelloop
  • eindverbindingen
  • onderhoud en inspectie

Specifieke wensen?

Laat je informeren. Bij Mennens assembleren we de staalkabels zo gewenst volledig op maat. Zodat de staalkabel bijdraagt aan het beoogde resultaat. Bekijk ons assortiment of neem contact met ons op! 

Bekijk de Mennens Video Podcast 'Kies de juiste staalkabel voor elke toepassing' 


Michel de Vos in gesprek met Frits van Boetzelaer, productspecialist staalkabel.

[hubspot]

 

Meer weten over staalkabels


 

Video transcriptie Podcast


00:00:06
Michel: Frits, welkom. Jij bent inmiddels een podcast expert naar aanleiding van vorig jaar en de podcasts die we opgenomen hebben. We gaan het vandaag hebben over: kies de juiste staalkabel voor elke toepassing. Mooie titel. Vraagt inderdaad elke toepassing om een specifieke kabel?

00:00:27
Frits: Ja, iedere toepassing is weer anders. Je hebt een aantal situaties zoals een bestaande situatie, maar je komt ook vaak tegen dat je nieuwe situaties hebt en wat we dan heel vaak tegenkomen, is dat de staalkabel toch wel een ondergeschoven kindje is. Er wordt een installatie gebouwd en dan wordt daar in de meeste gevallen mee gehesen dan en dan moet daar uiteindelijk ook nog een kabel in, terwijl de juiste kabel maar ook de de kabelloop natuurlijk van groot belang is. Hoe loopt die en welke buigingen maakt die? Daar gaat het heel vaak fout, wat de echte levensduur kan beïnvloeden, heel nadelig kan beïnvloeden. Dus bij het construeren van een installatie is het vaak al belangrijk om daar een specialist in gebied van kabel bij te halen, omdat in ieder geval goed in beeld te brengen de kabelloop, de DD-verhouding, dus de diameter van de schijf ten opzichte van de diameter van de trommel, hoe loopt de kabel te schuif binnen, enzovoort. Dat voor nieuwe situaties. Voor bestaande situaties schrijft de fabrikant een kabelconstructie voor. Die is opgenomen in het kraanboek, maar aan het eind van de levensduur wil het wel eens voorkomen dat die kabel niet beschikbaar is en dan zal er voor een andere kabel gekozen moeten worden.

00:02:04
Michel: Dan is die uit de collectie gehaald, als het ware?

00:02:07
Frits: Nou, dan hoeft die niet uit de collectie zijn gehaald, dat kan gewoon ook niet op voorraad liggen. Het duurt te lang voor dat die van de fabriek kan komen of er helemaal niet is. Ja, en dan wordt een alternatief gezocht en dat is niet altijd het goede alternatief en aan de hand van dat certificaat komt dan weer de volgende kabel en dat zie je regelmatig dat dat fout gaat. Dus het advies is: kijk altijd in het kranenboek voordat je een nieuwe kabel gaat monteren welke kabel voorgeschreven is.

00:02:37
Michel: Ja. Welke soorten en maten kabel zijn er?

00:02:38
Frits: Ja.

00:02:40
Michel: Eindeloos waarschijnlijk?

00:02:40
Frits: Ik denk dat je zo'n 30.000 verschillende soorten, misschien wel 40.000 verschillende soorten kabels hebt. We beginnen met de diameters, we met beginnen slagrichtingen, constructies, materialen: verzinkt, blank, roestvast en dat gaat natuurlijk allemaal door elkaar heen. Dus er zijn zoveel verschillende kabels mogelijk aan constructies.

00:03:04
Michel: En heeft iedere kabel een specifieke eindverbinding?

00:03:24
Michel: Als een kabel, met een heel mooi woord gezegd, eenmaal geassembleerd is, wat komt er dan kijken bij het monteren ervan? De installatie, hoe verloopt dat?

00:03:33
Frits: Ja, het monteren van een kabel is een vak apart. Dat is erg afhankelijk van de omstandigheden. Hoe kan je erbij? Meteen tot de inhoud en de voorbereiding is gewoon heel belangrijk. Dat je dat goed voorbereid en het stuk veiligheid in acht neemt, dat je een aantal mensen, je hebt verschillende klussen, natuurlijk grotere en kleinere, maar als je met meerdere mensen bent, we hebben klussen dat samen is met acht man, ja, dan moet je wel echt op elkaar ingespeeld zijn en dan moet je niet iemand bij je hebben die geen of weinig ervaring heeft, want dan kan het echt fout gaan. En mocht zo'n kabel losschieten en hij gaat dan aan de haal, dan kun je maar één ding doen, zo snel mogelijk weg zien te komen, want dan gaat het echt helemaal fout.

00:04:23
Michel: Ja, dat kan ik me voorstellen. Je noemt acht monteurs bijvoorbeeld bij een klus, welke partijen komen er nog meer kijken bij een gemiddeld project?

00:04:32
Frits: Hoe bedoel je welke partijen?

00:04:34
Michel: Leveranciers, gemeente.

00:04:37
Frits: Nou, ja, dat hangt helemaal af van de veiligheidsvoorschriften die van belang zijn. Een gebied moet je af zetten, maar dat kan niet voldoende zijn als je ergens in de stad een kabel moet monteren, nou dan afzettingen, neem bijvoorbeeld Amsterdam, daar trekt niemand zich wat van aan. Ze lopen er gewoon dwars doorheen. Rotterdam ook hoor.

00:04:59
Michel: Ja, dat klopt.

00:05:00
Frits: Dus ze kijken nergens naar en dat is gewoon echt gevaarlijk. Dus daar zul je andere maatregelen moeten nemen dan bij een klus waar niemand verder is. En je moet vaak ook [onhoorbaar] analyses maken voor de overheid of andere instanties. Dus dat kan heel divers zijn, maar de voorbereiding daarin is gewoon van groot belang. En dan de montage op zich, daar kan van alles mee gebeuren.

00:05:30
Michel: Wat gebeurt en na een montage?

00:05:34
Frits: Nou ja, na een montage moet dat spul opgeruimd worden en de kabel moet afgevoerd worden. En nou ja, zeker ten aanzien van milieu waar we vandaag veel naar kijken uiteraard, staalkabels kun je natuurlijk hergebruiken. Die worden voor het produceren van staal opnieuw in een hoogoven gesmolten en dat staal gebruiken ze opnieuw. Dus het is niet zo dat staal echt zwaar vervuilend is. Om het om te smelten, komt daar wel wat bij kijken.

00:06:08
Michel: Nee, maar ik bedoel ook een beetje het onderhoud van de nieuwe kabel die [onhoorbaar] is.

00:06:12
Frits: Onderhoud is een verhaal apart. Kabels moeten onderhouden worden, afhankelijk van [onhoorbaar] omstandigheden. Moet je smel smeren, moet je niet smeren? Smeren heeft zin, maar te veel smeren is net zo slecht als niet smeren. Zit je in een hele stoffige omgeving en je gaat de kabel smeren, dan trekt die dat stof aan en dat vuil hecht aan die kabel en het zit eraf in de schijf en trommel, daar moet je zo dan zo min mogelijk smeren. Ik ken situaties waar je gewoon helemaal niet moet smeren vanwege datgene wat ik net noem.

00:06:43
Michel: Heel even terug nog naar inderdaad milieu en duurzaam, heel belangrijk natuurlijk tegenwoordig. Hoe moet ik staalkabels in dat perspectief zien? Ze worden hergebruikt, of sorry recyclen, maar daar komt natuurlijk nog wel wat bij kijken.

00:06:58
Frits: Nou, ja, je krijgt een kabel natuurlijk vet, een aantal gevallen ook plastic [onhoorbaar] kern, dat moeten er allemaal uit. Dat gebeurt vaak toch wel met verhitten, verwarmen, je hebt wel zuiver staal nodig. Dus dat wel, maar het is niet zo dat het gedumpt werd, wat voorheen wel gebeurde. Neem bijvoorbeeld de grote slinks van olieplatforms, die werden, ik ga wel een hele tijd terug, maar die werden vroeger gewoon overboord gegooid. Dat gebeurt absoluut niet meer.

00:07:31
Frits: Dat gebeurt niet meer, dat word allemaal gerecycled.

00:07:31
Frits: Ja, dat wordt gerecycled.

00:07:32
Frits: Heel goed. Weer even terug. Je noemde net de een brug met een afsluiting. Kun je één of twee leuke voorbeelden noemen uit de praktijk waarvan je zegt: "Nou, daar was de voorbereiding heel goed of heel belangrijk. Daar moest [onhoorbaar]."

00:07:48
Frits: Nou, de voorbereiding is natuurlijk altijd belangrijk. Wat wij regelmatig doen, is bij Tata Steel in Muiden staalkabels wisselen en dat doe je zo vaak, dus dan moet je bijna op gaan passen dat het niet gevaarlijk wordt, maar er moeten bijvoorbeeld een aantal kranen, 2.000 meter kabel moet daarin en dan ben je met acht man tien uur bezig. Dus dat zijn echt wel serieuze zaken. Maar als jij bij een sluis of een brug kabels moet vernieuwen, dan zit je met wegafzettingen en dan moet je er natuurlijk ook extra mensen voor inschakelen en een vergunning aanvragen vaak ook.

00:08:33
Michel: Duurt dat lang een vergunning aanvragen of verschilt dat per gemeente?

00:08:36
Frits: Dat hangt ervan af.

00:08:37
Frits: Inderdaad, ja. Amsterdam, Rotterdam duurt wat langer.

00:08:43
Frits: [crosstalk]. Nee, maar dat dan. Normaalgesproken is het zes weken van tevoren.

00:08:46
Michel: Oké. Afsluitend, heb je nog een tip of een advies voor de kijker?

00:08:52
Frits: Ja, bereid je goed voor. Bij twijfel, bel ons, vraag om advies. Vaak worden we er achteraf bijgehaald en in een aantal gevallen is het gewoon verstandig om van tevoren een specialist erbij te halen om te kijken of je de goeie stappen onderneemt.

00:09:09
Michel: Top. Dank je wel.