Als je werkt met staalkabels, weet je hoogstwaarschijnlijk wel wat verseizing is. Anders heb je waarschijnlijk geen idee. Het is namelijk een term die alleen toegepast wordt bij staalkabels. Maar wat is het? Voor welke problemen kan het zorgen? En hoe kun je het voorkomen of oplossen? Frits van Boetzelaer, specialist staalkabel, vertelt je er alles over in deze videopodcast.

 

Bekijk de videopodcast

Frits vertelt eerst wat verseizing inhoudt. “Verseizing is als een staalkabel niet recht loopt van een trommel naar een schijf, of van een schijf naar een andere schijf. Bij verseizing loopt de kabel in een hoek, waardoor hij via de rand van de schijf of trommel binnenkomt en zo naar beneden rolt. Hij draait dus. En daardoor krijgt de kabel een draaiend effect.”

Gevolgen van verseizing

Frits laat in de podcast een aantal voorbeelden zien van wat er kan gebeuren met verseizing. Zo kan er een kink in de kabel komen, kan er een zogeheten vogelkooi ontstaan, en kan de kern uit de kabel komen. Dingen die je wilt voorkomen!

 

Voorkomen beter dan genezen

Hoe doe je dat dan? Frits vertelt: “Een standaardkabel van zes of acht strengen, mag maximaal 2,5 graad verseizing hebben aan beide kanten. Dus 5 graad in totaal. Bij een draaivrije kabel is dat maximaal 1,5 graad aan iedere kant. Dus in totaal 3 graden. Je kan hier rekening mee houden als je een installatie construeert. Maar verseizing kun je moeilijk zien. Eigenlijk kun je nooit 100% voorkomen dat er verseizing in je kabel ontstaat.”

Oplossingen

In de podcast noemt Frits een aantal dingen die je kunt doen om verseizing (gedeeltelijk) op te lossen:

  • Gebruik een plastkabel.
  • Draai de kabel in de andere slagrichting.
  • Monteer een wartel in het dode part.
  • Monteer een wandelschijf die over de as heen en weer monteert.
  • Monteer een extra schijf.
  • Soms kun je voor een kunststof schijf kiezen.

 

Onderneem direct actie

Tot slot sluit Frits af met drie tips:

  1. Zie je verseizing gebeuren, kom dan direct in actie! Dan is het vaak nog wel te redden.
  2. Maak de kabel dan los of monteer een kabelwartel.
  3. Maar: monteer nooit een wartel op een kabel van zes of acht strengen! Een wartel kun je alleen monteren op een draaivrije kabel.

[hubspot]

 

Samenvatting podcast 'wat is verseizing en hoe ontstaat het?'


Zijdelingse draaiing treedt op wanneer een staalkabel onder een hoek op een kabelschijf of trommel wordt geleid, wat leidt tot een draaiend effect op de kabel. Dit effect is niet tijdelijk, maar blijft gedurende het gehele proces bestaan. Wanneer de spanning op de kabel wordt losgelaten, kan dit leiden tot de vorming van een zogenaamde 'kink in de kabel' of 'vogelkooi'. Dit is een ongewenst effect, aangezien het de levensduur van de kabel en de efficiëntie van de installatie kan verminderen.

Zijdelingse draaiing kan in verschillende situaties voorkomen, zoals bij mobiele kranen en eindverbindingen. In dergelijke gevallen kan het zijn dat de kabel zich verplaatst of opengedraaid raakt. Er zijn enkele richtlijnen met betrekking tot de toegestane hoek van zijdelingse draaiing, afhankelijk van het type kabel dat wordt gebruikt. Bijvoorbeeld, voor een standaard zesdaagse reeks kabel mag de maximale zijdelingse draaiing twee en een halve graad naar elke kant zijn, terwijl voor een draaivrije kabel het maximaal anderhalve graad naar elke kant is.

Hoewel het voorkomen van zijdelingse draaiing moeilijk is, zijn er een aantal maatregelen die kunnen worden genomen om het te minimaliseren. Dit omvat het gebruik van een kabel met een kunststof kern, die helpt om de kabel beter vast te houden en het draaien te beperken. Daarnaast kunnen extra schijven worden gemonteerd of wartels worden geplaatst om de rotatie van de kabel te beperken. Houd er echter rekening mee dat het toevoegen van extra schijven weliswaar kan helpen om zijdelingse draaiing te beperken, maar het kan ook leiden tot een kortere levensduur van de kabel.

Bij het opmerken van zijdelingse draaiing, is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Dit omvat het meten van de hoek en het vaststellen van de ernst van het probleem. Afhankelijk van de situatie kunnen verschillende oplossingen worden toegepast, zoals het verwisselen van de kabel, het monteren van een extra schijf of het losmaken van de kabel om de spanning en rotatie te verlichten.