Veilig werken is essentieel als je met hef- & hijsmiddelen werkt. Het begint met hoogwaardig materiaal dat aan de wettelijke normen voldoet. Wij testen, keuren, inspecteren én repareren o.a. hef- & hijsmiddelen, staalkabel, kranen, etc. 

Voor inspectie en keuring van hef- & hijsmiddelen zijn we aangesloten bij de branchegroep Erkende Keurbedrijven Hijs- en Hefmiddelen (EKH). Al onze keurmeesters zijn gecertificeerd. Zij inspecteren en keuren volgens de EKH-voorschriften én worden continu bijgeschoold. 

 

Neem contact op

Welke hijsmiddelen kunnen gekeurd worden?

Het is van cruciaal belang dat je hijsmiddelen voldoen aan de wettelijke normen om de veiligheid van je werknemers te garanderen. Benieuwd welke hijsmiddelen wij kunnen keuren? Bekijk dan ons handige overzicht.


Veiligheid voorop als je met hef- & hijsmiddelen werkt

EKH keuring

Een garantie voor een erkende inspectie en keuring die voldoet aan de geldende wet- en regelgeving. Met de keuringen van hef- en hijsmiddelen door Mennens ben je hier zeker van, want Mennens is een door EKH erkend keurbedrijf. 

Certif 

Via de online applicatie 'Certif' heb je 24/7 toegang tot alle actuele informatie en de onderhoudsstatus van je hijsmiddelen. Zo kan je eenvoudig certificaten opzoeken en beheren voor de verschillende toepassingen. 

Trekbanken

Bij Mennens (her)testen we je hijsmiddelen met onze krachtige trekbanken. Elke Mennens-vestiging heeft een trekbank beschikbaar voor o.a. breek- en proofloadtesten, testen op staalkabels, sluitingen, etc. 


Een optimale service voor veilige en solide hijsmiddelen

Onderhoudscontract

We komen periodiek langs voor een onderhoudscheck. Je ontvangt hiervan een rapportage en certificaat. Bij storingen komen we direct in actie en zijn we binnen een afgesproken tijdslimiet ter plaatse. 

Test & repair 

Al onze vestigingen beschikken over een test & repair-werkplaats. Hier testen, keuren, inspecteren én repareren we o.a. hijs- en hefmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen. Ook is het mogelijk om hijsmiddelen te beproeven in één van onze trekbanken. We komen voor dit alles ook graag naar je toe. 

Verplichte keuringstermijn 

We houden ook de verplichte keuringstermijn voor je in de gaten. Je ontvangt vanzelf een bericht als het weer tijd is. 


Mennens verzorgt de jaarlijkse inspectie van Diergaarde Blijdorp

Al meer dan 50 jaar komt Mennens op de meest bijzondere plekken van Diergaarde Blijdorp. Zoals boven het grote waterbassin van het Oceanium, in het giraffenverblijf en bij de technische dienst. Als je werkt in, op of om dierenverblijven dan is een goede voorbereiding noodzakelijk. 

De keurmeesters van Mennens inspecteren jaarlijks tal van hef- en hijsmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) van Diergaarde Blijdorp. Dit doen ze voor de veiligheid van de dieren én voor het personeel. Mennens opereert hierbij voornamelijk aan de binnenzijde van de verblijven. En dat op meer plekken dan je misschien zou denken. Wil je meer informatie of direct een onderhoudscontract afsluiten? Neem direct contact met ons op. 

Veelgestelde vragen

Alle hijsmiddelen die gekeurd kunnen worden, vindt u terug in ons uitgebreide overzicht

Zowel een inspectie als een keuring en trekproeven kunnen plaatsvinden bij een Mennens-vestiging óf bij jou op locatie.

Het merendeel van de hef- & hijsmiddelen hebben een keuringstermijn van min. 1 jaar en moeten aangepast worden indien de hijsmiddelen zeer intensief of ruw gebruikt worden. 

Ja. Om je optimaal te dienen, beschikt de Mennens Groep over meerdere mobiele trekbanken. Met dit stukje hightech materieel kunnen we je hijsmaterieel op elke locatie inspecteren, keuren en testen. Meteen een voordeel, want de middelen die je inzet zijn niet langer dan noodzakelijk uit gebruik. 

Wij hebben een trekbank die tot 14.000 kilo newton gaat. Alle vestigingen hebben een trekbank, maar in Dongen, bij Mennens Dongen, hebben ze de zwaarste, dus die van 14.000. De rest is allemaal lichter werk voor het lossen: hef- en hijsmiddelen.

De EKH is de overkoepelende organisatie voor de erkende keurbedrijven hijs- en hefmiddelen. Het is ooit ontstaan doordat de overheid is gestopt met het toezien op de inspecties van de hijs- en hefmiddelen. Daar was toen vanuit de branche de EKH ontstaan. Om ervoor te zorgen dat iedereen met goed en veilig hijsmateriaal werkt.

Allereerst veiligheid! Dat is waar het uiteindelijk allemaal om draait.

De wetgeving stelt dat de hijs- en hefmiddelen minimaal één keer per jaar door een deskundige moeten worden gekeurd. De wet definieert echter niet wat een deskundige is. De werkgever is 100% verantwoordelijk voor de veiligheid binnen het bedrijf. Bij calamiteiten dient achteraf aangetoond te worden dat de hijs- en hefmiddelen door een deskundige zijn gekeurd en/of beproefd.

Mennens Video Podcast

Over het belang van een jaarlijkse keuring

Michel De Vos in gesprek met Robert Jurgens, Operationeel Manager van de Mennens vestiging in Hengelo. Verantwoordelijk voor de afdeling service en inspectie en test and repair.

  • Service & inspectie is de afdeling buitendienst, met ondersteuning de afdelingen van de administratie, werkvoorbereiding, planning, certificering en contracting.
  • Test & repair is de binnendienst, ook in combinatie met ondersteunende afdelingen als werkvoorbereiding, planning, administratie en certificering.

Vraag een keuring van je hef- & hijsmiddelen online aan

Onze experts helpen je zo snel mogelijk verder.

Samenvatting podcast inspecteren & keuren van hijsmiddelen 


Inspectie van hijs- en hefmaterialen is essentieel voor de veiligheid en mag slechts worden uitgevoerd door een deskundig persoon. Inspecties bestaan uit visuele controles op slijtage, schade en andere problemen, of door het uitvoeren van meer uitgebreide onderzoeken zoals niet-destructief onderzoek (NDO) en beproevingsmethoden.

Een aantal belangrijke zaken waar men op dient te letten zijn: de geldigheidsduur van goedkeuringen, de aanwezigheid van een geldig keuringscertificaat en of er geen ongeautoriseerde wijzigingen zijn aangebracht aan het hijsmateriaal. Bij twijfel is het raadzaam om advies in te winnen bij een gespecialiseerd bedrijf op dit gebied.

De inspectie kan zowel visueel als door middel van NDO of beproevingen plaatsvinden. Het gebruik van het juiste materiaal en het uitvoeren van periodieke inspecties helpt de veiligheid op de werkvloer te waarborgen en, indien nodig, maatregelen te treffen om de situatie te verbeteren.

Diversiteit in inspecties is belangrijk, en kan variëren van oliebedrijven tot kleinere bedrijven in verschillende sectoren.