Veilig werken is essentieel als je met hef- & hijsmiddelen werkt. Het begint met hoogwaardig materiaal dat aan de wettelijke normen voldoet. Wij testen, keuren, inspecteren én repareren o.a. hef- & hijsmiddelen, staalkabel, kranen, etc. 

Voor inspectie en keuring van hef- & hijsmiddelen zijn we aangesloten bij de branchegroep Erkende Keurbedrijven Hijs- en Hefmiddelen (EKH). Al onze keurmeesters zijn gecertificeerd. Zij inspecteren en keuren volgens de EKH-voorschriften én worden continu bijgeschoold. 
 

Neem contact op


Veiligheid voorop als je met hef- & hijsmiddelen werkt

EKH keuring

Een garantie voor een erkende inspectie en keuring die voldoet aan de geldende wet- en regelgeving. Met de keuringen hijsmiddelen van Mennens ben je hier zeker van, want Mennens is een door EKH erkend keurbedrijf. 

Certif 

Via de online applicatie 'Certif' heb je 24/7 toegang tot alle actuele informatie en de onderhoudsstatus van je hijsmiddelen. Zo kan je eenvoudig certificaten opzoeken en beheren voor de verschillende toepassingen. 

Trekbanken

Bij Mennens (her)testen we je hijsmiddelen met onze krachtige trekbanken. Elke Mennens-vestiging heeft er een trekbank beschikbaar voor o.a. breek- en proofloadtesten, testen op staalkabels, sluitingen, etc. 

Neem contact op


Een optimale service voor veilige en solide hijsmiddelen

Onderhoudscontract

We komen periodiek langs voor een onderhoudscheck. Je ontvangt hiervan een rapportage en certificaat. Bij storingen komen we direct in actie en zijn we binnen een afgesproken tijdslimiet ter plaatse. 

Test & repair 

Al onze vestigingen beschikken over een test & repair-werkplaats. Hier testen, keuren, inspecteren én repareren we o.a. hijs- en hefmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen. Ook is het mogelijk om hijsmiddelen te beproeven in één van onze trekbanken. We komen voor dit alles ook graag naar je toe. 

Verplichte keuringstermijn 

We houden ook de verplichte keuringstermijn voor je in de gaten. Je ontvangt vanzelf een bericht als het weer tijd is. 

Neem contact op


Mennens verzorgt de jaarlijkse inspectie van Diergaarde Blijdorp

Al meer dan 50 jaar komt Mennens op de meest bijzondere plekken van Diergaarde Blijdorp. Zoals boven het grote waterbassin van het Oceanium, in het giraffenverblijf en bij de technische dienst. Als je werkt in, op of om dierenverblijven dan is een goede voorbereiding noodzakelijk. 

De keurmeesters van Mennens inspecteren jaarlijks tal van hef- en hijsmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) van Diergaarde Blijdorp. Dit doen ze voor de veiligheid van de dieren én voor het personeel. Mennens opereert hierbij voornamelijk aan de binnenzijde van de verblijven. En dat op meer plekken dan je misschien zou denken. Wil je meer informatie of direct een onderhoudscontract afsluiten? Neem direct contact met ons op. 

Veelgestelde vragen

Zowel een inspectie als een keuring en trekproeven kunnen plaatsvinden bij een Mennens-vestiging óf bij jou op locatie.

Het merendeel van de hef- & hijsmiddelen hebben een keuringstermijn van min. 1 jaar en moeten aangepast worden indien de hijsmiddelen zeer intensief of ruw gebruikt worden. 

Ja. Om je optimaal te dienen, beschikt de Mennens Groep over meerdere mobiele trekbanken. Met dit stukje hightech materieel kunnen we je hijsmaterieel op elke locatie inspecteren, keuren en testen. Meteen een voordeel, want de middelen die je inzet zijn niet langer dan noodzakelijk uit gebruik. 

Wij hebben een trekbank die tot 14.000 kilo newton gaat. Alle vestigingen hebben een trekbank, maar in Dongen, bij Mennens Dongen, hebben ze de zwaarste, dus die van 14.000. De rest is allemaal lichter werk voor het lossen: hef- en hijsmiddelen.

De EKH is de overkoepelende organisatie voor de erkende keurbedrijven hijs- en hefmiddelen. Het is ooit ontstaan doordat de overheid is gestopt met het toezien op de inspecties van de hijs- en hefmiddelen. Daar was toen vanuit de branche de EKH ontstaan. Om ervoor te zorgen dat iedereen met goed en veilig hijsmateriaal werkt.

Allereerst veiligheid! Dat is waar het uiteindelijk allemaal om draait.

De wetgeving stelt dat de hijs- en hefmiddelen minimaal één keer per jaar door een deskundige moeten worden gekeurd. De wet definieert echter niet wat een deskundige is. De werkgever is 100% verantwoordelijk voor de veiligheid binnen het bedrijf. Bij calamiteiten dient achteraf aangetoond te worden dat de hijs- en hefmiddelen door een deskundige zijn gekeurd en/of beproefd.

Mennens Video Podcast

Over het belang van een jaarlijkse keuring

Michel De Vos in gesprek met Robert Jurgens, Operationeel Manager van de Mennens vestiging in Hengelo. Verantwoordelijk voor de afdeling service en inspectie en test and repair.

  • Service & inspectie is de afdeling buitendienst, met ondersteuning de afdelingen van de administratie, werkvoorbereiding, planning, certificering en contracting.
  • Test & repair is de binnendienst, ook in combinatie met ondersteunende afdelingen als werkvoorbereiding, planning, administratie en certificering.

Vraag een keuring van je hef- & hijsmiddelen online aan

Onze experts helpen je zo snel mogelijk verder.

Videotransript Podcast 

00:00:00
Michel: Dag Robert, welkom bij een nieuwe video podcast. We gaan het vandaag hebben over inspectie in z'n algemeenheid, maar voordat we daarover beginnen wil ik graag even weten: wie ben je en wat doe je?

00:00:18
Robert: Mijn naam is Robert Jurgens, ik ben 44 jaar oud en ben sinds maart 2019 werkzaam voor Mennens

00:00:50
Michel: Kortom, je hebt heel veel mensen en werk onder je als ik het zo begrijp?

00:00:54
Robert: Ja, het is wel druk inderdaad.

00:01:00
Michel: Maar wel leuk?

00:01:00
Robert: Ja, absoluut heel leuk.

00:01:00
Michel: We gaan het deze podcast hebben over keuring van hijsmiddelen. Wat houdt een inspectie in?

00:01:09
Robert: Ieder jaar dienen arbeidsmiddelen gekeurd te worden door een onafhankelijke keurmeester. Dit om de veiligheid te kunnen waarborgen. Daarbij wordt het hefmiddel, of het arbeidsmiddel, gecontroleerd op het identificatienummer en indien nodig aangebracht. Deze moet dan overeenkomen met de technische gegevens en wordt voorzien van een keurigs sticker, een jaarkleur en het wordt vastgelegd in een certificeringssysteem. Daarbij kan een certificaat worden afgegeven, indien gewenst zowel in digitale vorm als in een hard copy vorm.

00:01:44
Michel: En welke vormen van inspectie zijn er?

00:01:49
Robert: Daar wordt een onderscheid in gemaakt. Het is even belangrijk om daar een kleine uitleg over te geven. In de wetgeving wordt gezegd dat elk arbeidsmiddelen gekeurd dient te worden en indien nodig beproefd. Alleen indien nodig beproefd is vrij interpreteerbaar, dus onze branche heeft voor alle hef- en hijsmiddelen onder de haak een onderscheid gemaakt om toch duidelijkheid te scheppen. Er is daar een onderscheid gemaakt in inspecteren en een keuren. Inspecteren is een vorm van een visuele inspectie, waarin de status van het hef- of hijsmiddel wordt gecontroleerd. Bij een keuring wordt er ook een meting verricht of een beproeving uitgevoerd ter aanvulling. Het is een aanvulling op de inspectie zelf.

00:02:34
Michel: Je sprak net over een visuele inspectie. Voornamelijk heb je ook NDO. Kun je daar wat meer over vertellen?

00:02:43
Robert: Dat is een niet-destructief onderzoek. Dat wil zeggen dat er een onderzoek wordt verricht zonder het materiaal zelf te beschadigen, zodat het later ook weer ingezet kan gaan worden. Dat kan zijn door bepaalde metingen, of door er een voorgeschreven proeflast op uit te voeren om te bekijken of deze de krachten kan weerstaan welke die zou moeten kunnen hebben.

00:03:01
Michel: Wat is het belang van een inspectie, visueel of via NDO?

00:03:06
Robert: Het allerbelangrijkste is uiteraard de veiligheid. Die wordt daardoor gewaarborgd. De wet schrijft voor dat er ieder jaar een inspectie moet plaatsvinden op de hef- en hijsmiddelen, of een keuring moet plaatsvinden door een deskundige. Echter schrijft de wet niet voor, wat een deskundige is. Aangezien de werkgever of de onderneming verantwoordelijk is voor een stukje veiligheid, kan het zo zijn dat er bij calamiteiten een onderzoek wordt verricht wie die deskundige is. Daarbij is het heel belangrijk dat de juiste persoon de keuringen en inspecties verricht.

00:03:39
Michel: Wat zegt de inspectie van een hijsmiddel?

00:03:42
Robert: Tijdens de inspectie wordt gecontroleerd of het hef- of hijsmiddel komend jaar weer veilig ingezet kan gaan worden, tot aan de volgende keuring.

00:03:50
Michel: De volgende keuring is dan weer één jaar later?

00:03:52
Robert: De volgende inspectie of keuring, een beetje afhankelijk om welke item het gaat.

00:03:56
Michel: Als een een hijsmiddel goedgekeurd is, zitten daar dan nog risico's aan vast?

00:04:03
Robert: Hij blijft natuurlijk een momentopname en je bent afhankelijk op de manier hoe het ingezet gaat worden. Ook daarin kunnen wij een advies geven aan de klant wat de beste en veilige manier is om het materiaal in te zetten, of om ander materiaal in te zetten welke de veiligheid nog meer garandeert.

00:04:20
Michel: De inspectie van hijsmiddelen. Ik heb hijsmiddelen in huis in een eigen bedrijf, bijvoorbeeld, waar moet en kan ik zelf op letten?

00:04:31
Robert: Waar je zelf in eerste instantie op kunt letten, is of deze nog steeds goedgekeurd is en de keuringsdatum nog dus niet verlopen is. Wij voorzien alle middelen altijd van een sticker. Wij graveren de datum erin. Maar het kan natuurlijk intensief belast gaan worden en dat het niet traceerbaar meer is. Vaak voorzien wij ook alles van een jaar kleur die correspondeert met een bepaald jaar. In totaal zijn er zes verschillende jaarkleuren die wij gebruiken. Daardoor wordt het vrij overzichtelijk om te zien wanneer alle materialen dezelfde kleur hebben. Dan zie je dat er geen afwijkingen zijn en mag je er eigenlijk vanuit gaan dat iets goed is gekeurd. Zie je een afwijking in de kleur? Dan is de kans groot dat het desbetreffende artikel niet gekeurd is, een jaar overgeslagen is, of niet aanwezig is geweest tijdens de keuringen van de voorgaande keer.

00:05:24
Michel: Nu heb ik zelf diverse hijsmiddelen in mijn werkplaats liggen. Wat kan ik als werkgever zelf doen?

00:05:33
Robert: Je kunt het deels ook zelf visueel inspecteren. Je kijkt naar beschadiging, vervorming en slijtage. Het mag niet teveel versleten zijn. Bij een Hijsman mogen er bijvoorbeeld geen snedes in zitten. Er mag geen ander materiaal opzitten dan het materiaal zelf. Wanneer er bijvoorbeeld verf op een Hijsman zit, kan het materiaal door weekmakers negatief beïnvloed gaan worden en er sprake zijn van een onveilige situatie. In dat geval zou ik toch altijd even bij ons aankloppen om om advies te vragen wat je hiermee moet gaan doen. Veiligheid staat altijd voorop.

00:06:07
Michel: Absoluut, wat inspecteren jullie allemaal?

00:06:10
Robert: Wij inspecteren onder andere de hijskranen en hef- en hijsmiddelen. Wij inspecteren de rol- en kraansteigers, ladders en trappen, wij doen de NEN-3140 keuring voor elektrische gereedschappen en valbeveiliging.

00:06:23
Michel: Op locatie of bij Mennens zelf?

00:06:26
Robert: Het meeste is inderdaad op de locatie zelf. Vaak is de hef- en hijsmiddelen een onderdeel van het productieproces, wanneer je dat aan het bedrijf onttrekt, kan het productieproces stilstaan, dus wij zijn er helemaal op ingericht om bij de klant zelf te gaan keuren en inspecteren. Wij hebben ook mobiele trekbanken, waarin wij de proefbelastingen ter plekke kunnen uitvoeren.

00:06:47
Michel: Oké, waar doe je dit onder andere? Heb je een paar praktijkvoorbeelden waar Mennens actief is?

00:06:51
Robert: Dat is heel breed, inderdaad. Bij olieraffinaderijen en waterschappen zijn wij actief, maar ook bij de kleine bedrijven. Dus we proberen eigenlijk iedereen te kunnen bedienen, heel divers en landelijk.

00:07:07
Michel: Het laatste woord is aan jou. Ik weet wat meer over inspectie. Heb je nog een mooie afsluiting van deze podcast als het om inspectie gaat, wat interessant kan zijn voor de kijker?

00:07:20
Robert: Het is belangrijk dat de jaarlijkse keuring plaats gaat vinden. Voor de rest gebruik jouw nuchtere verstand om veiligheid voorop te laten stellen.

00:07:28
Michel: Dankjewel voor deze informatie.

00:07:30
Robert: Alsjeblieft.