Al meer dan 25 jaar sterk in superschone kranen

Op het Innovation District Strijp-T in Eindhoven - een van de bedrijvenparken op Brainport Eindhoven - huist Mennens Cleanroom Cranes. Hier ontwerpt, bouwt en distribueert een team van experts ultrahygiënische kranen voor schone productie- omgevingen en cleanrooms voor o.a. de voedingsmiddelenindustrie, farmacie en de productie van ICT-onderdelen, zoals chips. Operationeel directeur Dave van Zandvliet is vanaf de start betrokken. Een terug- en vooruitblik.

Het is 1998 als een klant van Mennens in Dongen – Cleanroom Cranes bestaat dan nog niet - vraagt om twee cleanroomkranen. Dave: “Voor deze speler in de halfgeleiderindustrie leverden we al balancers. Hiermee kun je op basis van pneumatiek een last heel nauwkeurig van A naar B bewegen. Alleen: die balancers konden een last dragen tot 500 kg. Onze klant had nu een capaciteit van 3200 kg nodig.”

Eerste cleanroomkraan


Het team gaat op zoek naar een oplossing. “We zijn om tafel gegaan met onze toeleveranciers. Samen zochten we een geschikte takel, deden we onderzoek naar de benodigde besturing en keken we hoe we de kraan zo schoon mogelijk konden maken. Onze eerste cleanroomkraan was een feit: de NXT-kraan.”

“We onderzochten hoe we een kraan zo schoon mogelijk konden aanleveren”

Van Mennens naar Cleanroom Cranes


Daarna gaat het snel. “Er volgden nog tien orders. Zo is het balletje gaan rollen”, vertelt Dave. In 2008 gaan de zaken zo goed dat Cleanroom Cranes wordt opgericht, als apart onderdeel van Mennens. Dit is ook het jaar dat de tweede cleanroomkraan wordt geïntroduceerd: de NXE-kraan. Dave: “Deze geavanceerde kraan biedt nog meer mogelijkheden dan zijn voorganger. Zo kan de NXE-kraan in een Z-richting tot één millimeter nauwkeurig hijsen en heffen. En in de X-Y-richting tot twee millimeter nauwkeurig. Het hijsvermogen is vier keer 5000 kg.”

Meest recente innovatie


In de jaren die volgen, blijft Cleanroom Cranes doorontwikkelen. Dave: “Onze laatste innovatie is onze EXE-kraan. Deze kraanset heeft een hijsvermogen van 40.000 kg. Vooral in de halfgeleiderindustrie bewijst de kraan zijn meerwaarde.” Naast deze kranen biedt Cleanroom Cranes nog veel meer schone hijstoepassingen voor cleanrooms. Dave: “Denk aan vaste hijspunten en takels die via een balk verticaal bewegen, lichtere kranen en takels. Alles is mogelijk.”

Blik op de toekomst


Sinds kort is Mennens Cleanroom Cranes een zelfstandige BV. De nieuwe directie bestaat naast Dave (operationeel directeur) uit Marcel Rabenort (algemeen directeur) en Danny van Deuzen (commercieel directeur). Dave kijkt met vertrouwen naar de toekomst. “Met name in cleanrooms voor de halfgeleiderindustrie zijn we stevig vertegenwoor- digd. De komende tijd willen we de focus leggen op kranen voor schone productieomgevingen (controlled environ- ments). Bedrijven willen steeds efficiënter werken. Dus zien we volop kansen, ook in bijvoorbeeld de lucht- en ruimte- vaart en in nieuwe markten binnen de hightech. Met 25 jaar ervaring lopen we voorop in deze niche.”

Over Mennens Cleanroom Cranes

Mennens Cleanroom Cranes ontwerpt, bouwt en installeert wereldwijd innovatieve, premium kranen speciaal voor cleanrooms en schone productieomgevingen (controlled environments). De focus ligt op kranen voor de halfgeleiderindustrie, hightech, food, medische sector, farmaceutische industrie en lucht- en ruimtevaart.

De cleanroomkranen zijn betrouwbaar, niet-verontreinigend, laten geen deeltjes achter, zijn zeer nauw- keurig in het gebruik en ontworpen conform actuele wet- en regelgeving en (internationale) normen. Mennens Cleanroom Cranes kent de classificaties en ontwikkelt voor elke hijsbehoefte een superieure kraan op maat.


Innovatief maat- werk levert TNO unieke cleanroom

De Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuur- wetenschappelijk onderzoek (TNO) zocht voor een nieuwe ISO 6-gecertificeerde cleanroom een hijsvoorziening waarmee ze een kostbaar testobject in een vacuümketel konden hijsen.

Er bleken twee kranen nodig:
•    Eén hijskraan met een dubbele functie die de ketelinstallatie en het plaatsen van de producten in de ketel verzorgt.
•    Eén hijskraan met hijsjuk die de keteldeksel van 1700 kg kan tillen.

De kranen moesten binnen 600 millimeter gemonteerd worden. En dat voor een werklast van 2 ton, een overspanning van circa 5 meter en een baanlengte van 17 meter. De oplossing vonden we in holle aluminium- profielen als kraanlichaam, met een dubbelligger brugconstructie. Daartussen bevestigden we de takel.

Elke cleanroom kent specifieke eisen en heeft een eigen behoefte. Moeten bijvoorbeeld het aantal stofdeeltjes tot een minimum worden beperkt? Of is het cruciaal dat contaminatie en micro-organismevorming wordt voorkomen? Mennens kent de classificaties en heeft voor elke cleanroomklasse een kraan op maat.

Ontwerp op maat


Een hijscapaciteit variërend van 50 kg tot 20 ton. Eén of meerdere kranen. Elektrisch aangedreven óf manueel. Alles is mogelijk. Onze consultants luisteren naar jouw wensen. Tegelijk houden zij rekening met de beschikbare ruimte, de werkzaamheden en geldende normen. Gaat het bijvoorbeeld om een natte of droge ruimte? Bestaat er kans op adhesie? Of is automatisch balanceren van de last gewenst? 

De voordelen van onze cleanroomkranen

  • niet-verontreinigend en laten geen deeltjes achter
  • zeer nauwkeurig in het gebruik 
  • conform geldende wet- en regelgeving en (internationale) normen, zoals ISO 1466

En zijn er aanvullende certificaten nodig? Dan zorgen wij dat de cleanroomkraan aan de eisen voldoet.

Voor welke branches?
Onze cleanroomkranen zijn onder meer geschikt voor:


Halfgeleiderindustrie

Zeer nauwkeurige, hygiënische cleanroomkranen. Dankzij ons kwaliteitsprogramma voldoen alle kranen aan de continu veranderende applicatievereisten. Mennens levert o.a. aan IBM, ASML, Canon, Samsung, CNSE, TSMC Intel, Toshiba, GlobalFoundries en Cymer. 

Farmaceutische industrie

Zeer nauwkeurige cleanroomkranen vervaardigd uit A-klasse componenten, die spreiding van kleine deeltjes en contaminatie voorkomen. De kranen voldoen aan het kwaliteitsborgingssysteem GMP. Mennens levert o.a. aan Abott, Teva, Genzyme en Synthon.

Voedselindustrie

Zeer hygiënische cleanroomkranen die micro-organismevorming voorkomen en voldoen aan de vele strenge eisen in de voedingsindustrie. Ze laten geen deeltjes achter en zijn niet-verontreinigend. Mennens levert o.a. aan Danone, Bavaria, Heineken, Mars en FrieslandCampina.

Ruimtevaart

State-of-the-art cleanroomkranen die geen deeltjes of stof achterlaten. Ideaal voor precisielifting. Mennens levert o.a. aan European Space Agency en Apco Technologies. 

Meer informatie 


Benieuwd naar de mogelijkheden en kansen van een cleanroomkraan in jouw organisatie? Lees meer op Cleanroom Cranes by Mennens of neem contact met ons op