Als organisatie wil je iedere medewerker zo veilig mogelijk laten hijsen en heffen. De kans op een arbeidsongeval is namelijk groot. In 2021 werd in 20% van de ongevallen het slachtoffer geraakt door een vallend object, vooral tijdens hijswerkzaamheden. 7% van de slachtoffers overleed en 21% had blijvend letsel (volgens de Monitor arbeidsongevallen 2021). In dit kennisdossier lees je alles over het voorkomen van zulke ongevallen.

Ongevallen ontstaan vaak omdat de hijslast niet goed is aangeslagen of omdat medewerkers te dicht in de buurt van de last staan. Maar andere factoren spelen ook mee, zoals het verkeerd gebruik van specifieke hijsgereedschappen en hijsmiddelen niet op tijd laten keuren en inspecteren. Al deze onderwerpen komen aan bod in dit kennisdossier over veilig hijsen.  

Vind jouw inspectie- en keuringspartner

Als het gaat om hijsen en heffen staat veiligheid op nummer één. Bij Mennens komen we daarom jaarlijks bij je langs voor de verplichte keuring en inspectie. We controleren het materieel dan op de belangrijkste punten en voeren zo nodig kleine onderhoudsreparaties uit. Of we vervangen het voor een nieuw product.

Veilig hijsen en heffen

Dit kennisdossier gaat in op de dagelijkse praktijk van je medewerkers. Zorg dat deze zo veilig mogelijk is. Dit kennisdossier biedt volop inzichten om zo veel mogelijk bedrijfsongevallen te voorkomen. Ontdek de belangrijkste aandachtspunten voor veilig hijsen én doe je voordeel met de inzichten van onze experts.

Ontdek de aandachtspunten

De belangrijkste adviezen

De adviezen in dit kennisdossier komen in verschillende soorten en maten aan bod. Welke rechten en plichten hebben medewerkers en werkgevers? Hoe gebruik je hijsgereedschap en -middelen correct? Hoe sla je lasten juist aan? Hoe hijs je deze lasten veilig? En hoe zit het met onderhoud en keuring?

Lees de praktijkervaringen van onze experts

Ontdek de cursus Veilig hijsen

Alle onderwerpen in dit kennisdossier komen uitgebreid aan bod in onze cursus Veilig hijsen. Zo werken je medewerkers zo veilig mogelijk én raken ze vertrouwd met alle aspecten van veilig hijsen, zoals de gebruikerscontrole bij ieder hijsmiddel. Als werkgever ben je namelijk wettelijk verplicht om de kennis van medewerkers up-to-date te houden. In deze cursus komen tal van praktijksituaties aan bod.