Veilig werken op het dak, eenvoudig én met volop gemak. Mennens maakte dit mogelijk voor Wavin in Hardenberg. Onze experts installeerden een permanente valbeveiligingsoplossing, namelijk dakrandbeveiliging op het platte dak. Lees hoe zij een sterk staaltje precisiewerk laten zien.


Wavin is Europees marktleider in kunststof leidingsystemen. De organisatie levert hierbij wereldwijd innovatieve oplossingen voor de bouw en infrastructuur. De missie: een veilige en efficiënte watervoorziening, betere sanitaire voorzieningen en hygiëne, klimaatbestendige steden en betere bouwprestaties.

 

Werkzaamheden op het dak
 

Op het platte dak van de hoofdvestiging in Harderwijk vinden regelmatig (onderhouds)werkzaamheden plaats. Denk aan:

 

  • Vervanging van filters in de filterunits
  • Onderhoud aan airco-units
  • Reiniging van lichtkoepels
  • Reparatie en onderhoud aan dakbedekking

 

Deze werkzaamheden maakte randbeveiliging voor het platte dak noodzakelijk.

Wens: lijnsysteem


Voor Wavin staat veiligheid bij deze werkzaamheden voorop. Daarom benaderde de organisatie Mennens voor een passende randbeveiliging voor het platte dak. Gebruiksvriendelijkheid was hierbij een belangrijke vereiste. Wavin dacht zelf aan een lijnsysteem als valbeveiligingsoplossing, waarbij een medewerker zich zekert aan een staalkabel die over het dak is gespannen.

Rané Smilde is accountmanager bij Mennens en vertelt: “Voor een lijnsysteem is een harnas (PBM) én een verbinding met het lijnsysteem nodig. Ook moeten medewerkers getraind worden in het juist gebruik hiervan. Dit is zeker een goede oplossing, maar niet per se het meest gebruiksvriendelijke.” En dus keek Mennens naar een andere randbeveiligingsoplossing.

 

Advies: permanente dakrandbeveiliging op plat dak


Voor Wavin adviseerde Mennens daarom permanente randbeveiliging voor het platte dak: valbeveiligingsoplossing: het hekwerk Skylotec Haven dat rondom het dak geplaatst kan worden. Rané licht toe: “Met een hekwerk als dakrandbeveiliging kunnen medewerkers veel eenvoudiger veilig het dak op en hun werkzaamheden uitvoeren. Persoonlijke valbeveiliging en training in het gebruik daarvan is dan niet nodig.”

Veilig en gebruiksvriendelijk


Mennens verzorgde een bouwtekening van de dakrandbeveiliging en installeerde het permanente valbeveiligingssysteem van Skylotec binnen drie dagen op het dak. Rané besluit: “Dankzij de dakrandbeveiliging kunnen er verschillende medewerkers tegelijk veilig het dak op. Het hek kan gebruikt worden zonder een training of instructie voor PBM. Je pakt het valgevaar collectief op in plaats van persoonsgebonden. Veilig én gebruiksvriendelijk.”