Krachtige trekbanken voor het beproeven van hijsmaterieel


Regelmatig beproeven we hijsmiddelen op verzoek van onze klanten met onze krachtige trekbanken. Dan wordt duidelijk of het hijsmiddel inderdaad de beoogde werklast of breekkracht heeft (en dus aan de normen voldoet).

Elke locatie van Mennens beschikt over een trekbank. De trekbank in Dongen heeft zelfs de grootste capaciteit binnen de Benelux. Deze kan met gemak 14.000 kN aan. Zo beproeven we de sterkste stroppen, ankers, blokken, hijsjukken en staalkabels. Al dan niet onder toeziend oog van een officiële keuringsinstantie.

Gebruik maken van de mobiele trekbank?

Wil je meer informatie over onze trekproeven of direct een trekproef aanvragen?

Proofload- en breektesten

Beproeven kan op verschillende manieren. Zo voeren we proofload- en breektesten uit. Bij een proofload-test beproeven we het hijsmiddel altijd hoger dan een werklast (dit wordt bepaald door een factor). Bij een breektest beproeven we het hijsmiddel totdat het breekt.

 

Spectaculair en spannend

Hijsmiddelen beproeven is een spectaculair gezicht én een spannende aangelegenheid. Want: ‘Haalt ‘ie het, of haalt ‘ie het niet?’ Onze klanten zijn dan ook van harte welkom om de beproeving met eigen ogen te komen bekijken.

 

Mobiele trekbank

Liever een trekproef op locatie? Ook dat is mogelijk. Met onze mobiele trekbanken kunnen we hijsmaterieel op elke locatie inspecteren, keuren en testen. Groot voordeel is dat de middelen niet langer dan noodzakelijk buiten gebruik zijn.

Goedkeuringscertificaat

Tal van internationale classificatiebureaus vertrouwen op de expertise en hoogwaardige faciliteiten van Mennens voor de uitgifte van internationale goedkeuringscertificaten, waaronder Lloyd’s Register of Shipping, Bureau Veritas en DNV.

Proofload test voor gerepareerd anker van VCU Maritime

Als VCU Maritime een gerepareerd anker wil proeftrekken, komen ze bij Mennens uit.
•    het gerepareerde anker wordt verplaatst naar de trekbank in Dongen
•    een proofload test wordt uitgevoerd met een proeflast van 149 kN
•    het anker voldoet aan de eisen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en wordt weer aan het schip bevestigd

Meer informatie? Bekijk de Mennens Video Podcast


Samenvatting podcast: Laat je hijsmateriaal beproeven en keuren in een trekbank


Trekproeven zijn belangrijk om de veiligheid en betrouwbaarheid van hijs- en hefmaterialen te garanderen. Deze proeven worden uitgevoerd op verschillende materialen, zoals staal, synthetische materialen zoals dyneema en aramide, polyester, glas en kunststof.

Een trekproef begint meestal met een aanvraag van fabrikanten of rederijen die willen controleren of hun materiaal voldoet aan de industriële normen. Afhankelijk van de grootte, proeflast en normen waaraan het materiaal moet voldoen, kan de proef op verschillende manieren worden uitgevoerd, bijvoorbeeld op een kleine of grote trekbank.

De klanten kunnen tijdens de test online meekijken. Naast het meekijken met de test ontvangen klanten een rapport met documentatie over de testduur, bevindingen en conclusies.

Het is belangrijk om regelmatig trekproeven uit te voeren en samen te werken met betrouwbare partners op het gebied van hijs- en hefmaterialen om de veiligheid te garanderen. Scholen en jonge talenten worden ook aangemoedigd om een afspraak te maken en een kijkje te nemen bij het testen en leren over de technieken en het belang van het beproeven van materialen.