Laat je hijsmaterieel (her)testen en keuren op een trekbank
De sterkste stroppen, ankers, blokken, hijsjukken en staalkabels. Bij Mennens (her)testen we deze hijsmiddelen met onze krachtige trekbanken. Zo gewenst onder toeziend oog van een officiële keuringsinstantie. Zelf ook meekijken? Je bent van harte welkom.
In elke Mennens-vestiging is een trekbank beschikbaar. Onze trekbank in Dongen heeft zelfs de grootste capaciteit binnen de Benelux, maar liefst 1.430 ton (= 14.000Kn). Liever een trekproef op locatie? We komen graag langs met onze mobiele trekbank.
Gebruik maken van de mobiele trekbank?
Wil je meer informatie over onze trekproeven of direct een trekproef aanvragen?
Goedkeuringscertificaat
Tal van internationale classificatiebureaus vertrouwen op de expertise en hoogwaardige faciliteiten van Mennens voor de uitgifte van internationale goedkeuringscertificaten, waaronder Lloyd’s Register of Shipping, Bureau Veritas en DNV.
In elke vestiging een trekbank beschikbaar
De vaste trekbanken in onze vestigingen zijn multifunctioneel en voorzien van de laatste moderne apparatuur.
Mobiele trekbank
Om je optimaal te dienen, beschikt de Mennens Groep over meerdere mobiele trekbanken. Met dit stukje hightech materieel kunnen we je hijsmaterieel op elke locatie inspecteren, keuren en testen. Meteen een voordeel, want de middelen die je inzet zijn niet langer dan noodzakelijk uit gebruik.
Meer informatie bekijk de Mennens Video Podcast
Over het belang van jaarlijks hijsmiddelen keuren en de inspectie van staalkabels. Veilig werken is essentieel als je met hijs- en hefmiddelen werkt.

Videotransript Podcast
00:00:01
Michel: Welkom Anass. Leuk je hier te hebben in de videopodcast van Mennens. We gaan het vandaag hebben over de trekbank en het beproeven van allerlei hijs- en hefmiddelen. Kun je kort uitleggen wat je doet?
00:00:21
Anass: Ten eerste ben ik blij om hier een bijdrage voor te leveren. Wat ik doe is alles wat met hef- en hijsmiddelen te maken heeft, om door middel van trekproeven het veilig gebruik daarvan te kunnen garanderen. Daar komt het kort op neer.
00:00:43
Michel: Dat doe je in een trekbank, neem ik aan?
00:00:47
Anass: Ja.
00:00:47
Michel: Hoe ziet dat eruit? Hoe gaat zoiets in z'n werk?
00:00:51
Anass: Het begint altijd met een aanvraag. Dat kan van diverse fabrikanten of rederijen zijn. Die willen toch eventjes kijken of hun idee volstaat. Het hout waar die op berekend is en hoe die gebruikt gaat worden in de industriële sector. Dat begint met een simpele aanvraag. De moeilijkheidsgraad hangt af van het antwoord op de vraag of het groot of klein is, wat de proeflast is, wat ermee gepaard gaat en aan welke normen het moet voldoen. Dus het zijn meerdere stappen waarbij je moet doorvragen om daadwerkelijk te kunnen bepalen of we iets kunnen uitvoeren op de kleine bank, op de lange voorrijdbank, in een laboratorium of - zoals wij dat noemen - de 'grote zware bank'. En dan maken we een mooi afspraakje om aan tafel te zitten en te bespreken wat er van ons wordt verwacht, en waar die aan moet voldoen. Daarna gaan we rekenen, gaan we passen, gaan we na of we de middelen hebben, en dan gaan we beginnen. Redt hij het, dan redt hij het. Redt hij het niet, dan moeten ze toch weer terug naar de tekentafel. Maar goed, het is beter dat het bij ons kapot gaat, dan dat het op de werkvloer kapot gaat en leidt tot ongelukken of worst case scenario's.
00:02:16
Michel: Helder. Wat voor soort type materialen kun je noemen? Je had het over hef- en hijsmiddelen, kun je wat voorbeelden noemen?
00:02:22
Anass: We hebben een diversiteit aan materialen. Je moet je voorstellen, waar is het voor nodig? Is het offshore of onshore? Dus met andere woorden: kettingen, staal, synthetische materialen, tinema, aramide, polyester, noem het maar op. Glas, kunststof, je kunt het zo gek niet bedenken-
00:02:52
Michel: Of jullie beproeven het wel?
00:02:52
Anass: Of wij zien het wel voorbijkomen.
00:02:55
Michel: Is het verplicht?
00:02:59
Anass: Ik zeg volmondig: "ja." Waarom? Volgens de richtlijnen moet het wel degelijk 'voldoen aan'. En dat is iets wat wij zien als 'verplicht'.
00:03:18
Michel: Helder. Je hebt het over verschillende soorten materialen. Ik neem aan dat je te maken hebt met verschillende lasten. Wat is je maximale last? Wat is het zwaarste dat je hebt beproefd?
00:03:35
Anass: Dat is een leuke, interessante vraag. Wij hebben een trekbank die tot 14.000 kilo newton gaat. Dat is uniek. Natuurlijk zijn er meerdere, maar die van ons is echt speciaal. Daar kan ik je later wel iets meer over vertellen. 14.000 kilo newton, oftewel 1.430 ton. Dat zijn heel veel kilootjes. Daarmee moeten we het doen.
00:04:02
Michel: Dat is de grootste trekbank in Nederland? Alle vestigingen hebben een trekbank, toch?
00:04:06
Anass: Alle vestigingen hebben een trekbank, maar in Dongen, bij Mennens Dongen, hebben ze de zwaarste, dus die van 14.000. De rest is allemaal lichter werk voor het lossen: hef- en hijsmiddelen.
00:04:20
Michel: Volgens mij doe je het al vrij lang. Kun je je nog het het mooiste project herinneren? Het zwaarste, moeilijkste project qua beproeving, of de zwaarste last die je gedaan hebt?
00:04:34
Anass: Ja, daar heb ik wel voorbeelden van.
00:04:36
Michel: Wat voor soort product of materiaal was het?
00:04:39
Anass: Cilinders. Het MOSE-project Venetië. Hele mooie hydraulische cilinders die uit de Adriatische kust omhoog komen om de golven en de erosie van Venetië tegen te gaan. Dat was een heel mooi project. Een m90 gebouwd voor centrifugale krachten op 900 ton. Dat was echt uniek. Maar denk ook aan explosiedoeken voor de brandweer. Het is een diversiteit aan mooie stukken.
00:05:11
Michel: Teveel om op te noemen?
00:05:12
Anass: Ja, in principe te veel. De eerste brug in Rotterdam. Een voetbrug van 3d-geprinte onderdelen. Om die te breken, de duur te bepalen, de buigingen-- Het is teveel om op te noemen.
00:05:30
Michel: Ja. Je kan er wel uren over doorpraten?
00:05:31
Anass: Absoluut.
00:05:32
Michel: Als je het hebt over zo'n test, zo'n beproeving, wat krijgt de klant dan te zien? Mogen ze meekijken? Krijgen ze een rapport of een advies?
00:05:44
Anass: Ja, om daar op in te gaan: onze bank is vrij uniek. Je kunt live meekijken. Vroeger ging er altijd voor de veiligheid-
00:05:51
Michel: Online?
00:05:52
Anass: Ja, online kun je meekijken. Dus stukken waar we nu mee bezig zijn, uit bijvoorbeeld Bangkok. Dus ik kan mooi iets aanmaken. Een leuk wachtwoord. De klant kan van daaruit meekijken wat er intern op dat moment gebeurd. Met daarbij de juiste videobeelden, de trekkracht, de duur: alles staat er op. Verder krijgen ze altijd een rapport. Het wordt opgenomen als een klant dat wil. Is het vertrouwelijk? Ja, daar gaan we op zo'n manier mee om. En de klant krijgt alle documentatie van de test en de duur: wat onze constatering is, wat onze bevindingen zijn. Dus uiteindelijk toch wel het totale plaatje.
00:06:38
Michel: En er breekt vast wel eens wat?
00:06:40
Anass: Jammer genoeg.
00:06:41
Michel: Het geeft dan vast wel een knal of iets dergelijks lijkt me.
00:06:44
Anass: Ja. Het bedrijf waar de bank staat, is vrij groot. Maar boven hoort de boekhouding het als wij iets kapot hebben getrokken. Absoluut.
00:06:58
Michel: Wat goed. Interessant. Volgens mij heel divers qua werkzaamheden. Heb je nog wat toe te voegen?
00:07:10
Anass: Toe te voegen? Ja, het is heel leuk. Mennens Dongen verschaft wat dat betreft met de bank uiteraard vrije toegang voor iedereen. Dus voor leerdoeleinden, voor scholen en jonge talenten. Om toch een keer een afspraakje te maken en eens een keer binnen te lopen van: "Ja, wij hebben de techniek en inhoud en weten waarom het verstandig is om iets te beproeven."
00:07:35
Michel: Leuk. Dank je wel. Dus als iemand interesse heeft, dan horen wij dat graag.
00:07:39
Anass: Absoluut.
00:07:40
Michel: Dus dan even contact opnemen met jou of met één van de andere vestigingen.
00:07:42
Anass: Ja.
00:07:42
Michel: Dank je wel voor het leuke gesprek.