Werkzaamheden waar een hoogwerker niet of nauwelijks bij kan. Een locatie waar een steiger te groot of te ingewikkeld wordt. Te hoog, te diep, te complex? Niet voor onze Rope Access medewerkers! Onze Rope Access specialisten komen met behulp van klim- en abseiltechnieken overal bij. Ook de plaatsen waarvan u dacht dat ze onbereikbaar waren.
Al onze Rope Access-medewerkers zijn IRATA opgeleid en beschikken over een VCA en EHBO certificaat. Ook hebben ze uitgebreide praktijkervaring op het gebied van klim- en reddingstechnieken.
Werkzaamheden zijn onder andere: NDO (niet destructief onderzoek), glasbewassing, reiniging van staalconstructies, stand-by-rescue, mangatwacht, lassen, rigging en lifting, inspecties, plaatsen van kabels, montage van verlichting of antennes, enzovoort. Staat die van u er niet bij? Laat het ons weten, dan zoeken we samen naar de beste oplossing.
Meer informatie over Rope Access voor jouw bedrijf?
Onze adviseurs hebben veel praktijkervaring en zijn op de hoogte van alle geldende wet- en regelgeving. Zij komen bij u langs om samen met u tot een zo veilig mogelijke oplossing te komen.
Videotransript Podcast
00:00:07
Michel: Dirk, kun je wat meer vertellen over Rope Access? Wat houdt dat in?
00:00:13
Dirk: Rope Access is een dienst die wij aanbieden. De letterlijke vertaling is: touwtoegang. Het is het uitvoeren van werkzaamheden op moeilijk bereikbare plekken, waarbij wij gebruik maken van touwtechnieken. Ja, dat is heel kort uitgelegd, wat we ermee doen.
00:00:34
Michel: Helder, ik heb ook iets gehoord als IRATA. Wat houdt dat in? Is dat hetzelfde?
00:00:41
Dirk: Nee, dat is niet hetzelfde. Het is wel iets, wat we altijd wel horen. Daarbij moet ik altijd een compliment geven aan de IRATA-organisatie, want die hebben dat marketingtechnisch heel goed gedaan. IRATA is een trainingstandaard vanuit Engeland die wereldwijd wel bekend is. Er zijn overigens meer trainingstandaarden voor het werken aan lijnen, zo heb je SPRAT en Fisat. Even terugkomend op IRATA, in grote lijnen is het een opleidingstandaard, waarbij mensen die nul ervaring hebben een week lang training kunnen volgen. De laatste dag hebben ze een examen, vooral praktisch examen, waarbij je allerlei technieken oefent, hangend in de touwen; een redding in de touwen, het passeren van een knoop in een touw en zelf ankerpunten maken. Haal je die training van een week, dan heb je officieel Level 1 IRATA. Dan moet je conform IRATA altijd onder een Level 3 werken. Je moet 1.000 aantoonbare werkuren maken en dan mag je op voor je Level 2; weer een week training en laatste dag praktijkexamen. Dan ben je Level 2 en dan kun je nog door naar Level 3. Volgens mij kun je zelfs nog door naar trainer, maar voordat je daar bent, heb je dus aardig wat uren in de touwen gemaakt.
00:02:02
Michel: Nogal, ja.
00:02:04
Dirk: Heel simpel: een hele goede trainingstandaard, alleen in Nederland niet wettelijk verplicht. Bij sommige bedrijven verplichten ze het wel. Als je ze dan uitlegt hoe het precies zit met IRATA, dan zeggen ze altijd: oh, dat wist ik niet, ik dacht dat het verplicht was. In Nederland is het zo dat, als je aan lijnen wil werken – dat staat in de Arbo-wet en ze noemen het toegangstechnieken door middel van touwen – dat je dan getraind moet zijn en dat de training vooral gericht moet zijn op het kunnen redden van elkaar uit die touwen.
00:02:39
Michel: Helder.
00:02:40
Dirk: Je hangt over het algemeen op moeilijk bereikbare plekken, waar een steiger of een hoogwerker niet bij kan. Als dat namelijk wel had gekund, dan had je daarvoor moeten kiezen, want dat is een collectieve voorziening ten opzichte van persoonlijke valbeveiligingsmiddelen.
00:02:54
Michel: Helder, ja.
00:02:56
Dirk: Als je dan op een moeilijk bereikbare plek hangt, dan kun je misschien wel begrijpen dat hulpdiensten er dan bijna niet bij kunnen of niet en dat dan inderdaad die redding wel extra belangrijk is.
00:03:07
Michel: Helder. Je noemt moeilijk bereikbare plekken. Heb je een voorbeeldsituaties of voorbeeldlocaties bijvoorbeeld?
00:03:15
Dirk: Ja, je kan het zo gek niet verzinnen, maar ik zal een paar praktijkvoorbeelden noemen. We hebben ooit eens aan de binnenkant van een ontluchtingsschoorsteen van een tunnel beton weggehaald. Dat was een ruimte van anderhalf bij anderhalf in diameter. Iedereen kan zich voorstellen, dat je daar geen hoogwerker bij krijgt of geen steiger in op kunt bouwen. Daar konden we wel met touwtechnieken komen. Ja, plekken net onder het dak van bedrijfspanden, waar allerlei buizen lopen, waar je met touwtechnieken wel via de stalen balken bij kan klimmen, maar met een hoogwerker of een steiger ook weer niet bijkomt. Onder bruggen, bijvoorbeeld. In silo's, waar nog product inzit, ga je ook niet zomaar een steiger opbouwen en dan kun je van boven met touwtechnieken er wel in. Ja, je kan het zo gek niet verzinnen en dat kun je met Rope Access uitvoeren.
00:04:19
Michel: Wat kun je je ermee? Zeg maar, dus ik ben Rope Access getraind en dan? Ben ik dan als enige gecertificeerd om dat soort klussen te doen?
00:04:29
Dirk: Dat is wel een goed punt. Als je opgeleid bent voor het werken aan lijnen, zij het IRATA, zij het één van die andere standaarden of conform de Nederlandse wet. Dan kun je aan lijnen werken, maar wat kun je dan nog meer? Kijk, iemand die alleen aan lijnen kan werken en verder niets, die heeft weinig toegevoegde waarde. Het is vaak de combinatie. Je kan aan lijnen werken en je kan lassen of je kan aan lijnen werken en je kan ramen wassen, dat is ook een vak. Of je kan kranen monteren of hef- en hijsmiddelen keuren, ook daarvoor moet je opgeleid zijn. Het is vooral die combinatie, die wij ook samen met de collega's van Mennens nu heel goed kunnen aanbieden, die het interessant maakt. Alleen maar aan een lijntje werken en kunnen afdalen of kunnen klimmen, dat heeft weinig meerwaarde. Staalkabelinspectie bijvoorbeeld van tuidraden van bruggen – kan overigens op een andere manier door remote control met karretjes, maar sommige plekken kan dat misschien niet of kun je er niet bij of wat dan ook – dan zal je dus een specialist moeten hebben die kabels kan inspecteren, maar die ook aan die lijnen kan hangen.
00:05:38
Michel: Het is dus echt een specialisme.
00:05:39
Dirk: Ja.
00:05:39
Michel: Zijn er veel specialisten in het land?
00:05:42
Dirk: Er zijn veel mensen opgeleid voor het werken aan lijnen en dat zijn vaak mensen die dan wel een IRATA-opleiding hebben. Het varieert van Level een tot en met drie tot trainers. Ja, die zijn er legio. Daar maken we ook gebruik van. We maken veel gebruik van freelancers voor dit werk, omdat die klussen nogal variëren. Wij hebben in ieder geval niet dagelijks werk voor tien man. De ene keer is het werk voor één man, soms twee man, en in één keer heb je een klus, waar je 20 man voor moet hebben, dus je moet gebruik maken van die flexibele schil.
00:06:17
Michel: Ja.
00:06:17
Dirk: Daar zit heel veel verschil in. Wat wij altijd wel doen, is wij huren alleen maar jongens in die zichzelf ook verzekerd hebben en die ook net het stukje toegevoegde waarde hebben. We werken niet met buitenlandse mensen, want bij ons is de voertaal gewoon Nederlands. In het ergste geval kan het wel Engels zijn, maar eigenlijk is het gewoon Nederlands. Je hoort ook van klussen, waar ... Ja, dan zit er een Level 3 op van IRATA en dan werken onder hem allemaal Level 1. Ja, dan vraag ik me wel eens af of dan de voertaal wel echt Engels is.
00:06:52
Michel: Ja, daar zitten risico's aan.
00:06:54
Dirk: Ja, daar moet je wel altijd goed over nadenken. Uitgangspunt bij ons is dat je veilig moet werken, dat moet je ook volgens de wet, en we moeten opgeleid zijn om aan lijnen te kunnen werken. Dat bij elkaar is wat wij aanbieden.
00:07:06
Michel: Helder. Dank je wel. Ik weet inmiddels meer over 'touwtoegang', letterlijk vertaald. Nog aanvullingen van jouw kant?
00:07:19
Dirk: Ik denk een goede aanvulling is, dat het wel goed is te noemen dat de mensen die wij dus zelf in dienst hebben of inhuren IRATA-opgeleid zijn, minimaal Level 1 en afhankelijk van de klus huren we soms Level 2 of Level 3 in. Ik heb net aangegeven, dat die trainingstandaard niet verplicht is, maar wij hanteren deze wel. Onze eigen mensen zijn ook IRATA-opgeleid. Wij zijn als bedrijf niet IRATA-gecertificeerd. Dat hebben we ook bewust gedaan, omdat je dan echt conform de richtlijnen van IRATA moet gaan werken en dat is wat ik net zei, dan heb je altijd een Level drie nodig op de klus. Dat is een supervisor, die doet vrij weinig, behalve de veiligheid in acht nemen. Wij hebben zoiets van, dat eist de Nederlandse wet al van ons. Wij werken ook veilig, alleen wij werken niet conform IRATA. Als dat wel zou moeten en dat is in het verleden weleens gebeurd, dan huren wij daarvoor een IRATA-gecertificeerd bedrijf in. Dat zou dus ook kunnen, maar zelf zijn we het niet en bewust niet.
00:08:22
Michel: Oké, dank je wel.
00:08:23
Dirk: Graag gedaan.