Bereik elke plaats op je werkvloer
Elke werkplek bereikbaar maken voor hijswerkzaamheden lukt perfect met een hijskraan van Mennens zoals:
- een monorail
- een zwenkkraan
- een portaalkraan
- een bovenloopkraan
Mennens rust elk werkplaatskraan & -systeem uit met de nodige takels, wissels, bochten,... en opties zoals een extreem lage rolweerstand. Het resultaat? Een kraan als intern transportsysteem dat heel efficiënt, ergonomisch en flexibel verloopt.
Een kraan van 500kg of beter één tot 3ton? Geen probleem! Met de kranen van Mennens Belgium verplaats je moeiteloos lasten van 100, 1.000, 10.000, 100.000 kg in een handomdraai over een groot werkgebied!
Hijskraan configurator
Op zoek naar de juiste hijskraan voor jouw ruimte? Met onze bovenloopkraan- en zwenkkraan configurator kun je door het invullen van een paar eenvoudige vragen persoonlijk advies krijgen van onze experts. Zo zorgen we ervoor dat de kraan naadloos in jouw beschikbare ruimte past.
Kranen in alle vormen en gewichten
Mennens beschikt over een uitgebreid assortiment werkplaatskranen. Een groot deel hiervan is makkelijk integreerbaar in je bedrijfspand en vergt dus geen grote constructieve aanpassingen. Sowieso vraagt elke situatie om een kraan met specifieke opties, en dat betekent dus soms een kleine en af en toe kostbare investering. Het loont dus om tijd te investeren in de aanschaf. Onze adviseurs geven je graag alle info en zorgen voor een duidelijke offerte voor:
- Standaard rolbruggen in diverse uitvoeringen en voor verschillende toepassingen.
- Explosievrije hijskranen: Mennens biedt een volledig programma explosievrije kranen, inzetbaar in EX-omgevingen.
- Cleanroom kranen: onder meer te vinden in de semi-conductor industrie, food, pharma en aerospace. Lees meer hierover op www.cleanroom-cranes.nl.
- Zwenkkranen: zowel wandzwenkkranen als kolomzwenkkranen, al dan niet voorzien van een handtakel of elektrische takel. Met daarnaast ook keuze uit diverse loopkatten: manueel of elektrisch.
- Portaalkranen in diverse uitvoeringen: verplaatsbaar met zwenkwielen, gemonteerd op rails, in aluminium of staal, met manuele of elektrische takels,... De meest ingewikkelde uitvoeringen komt Mennens plaatsen.
- (Ketting)takels: handbediende, elektrische of pneumatische. Vaak ook bruikbaar in explosievrije ruimtes.
- ...
Assortiment hijskranen
Mennens levert verschillende soorten hijskranen zowel zwenkkranen of mobiele hijskranen als portaalkranen tot monorails en complete rolbruggen of bovenloopkranen. Ook alle nodige toebehoren van onze hijskranen zoals click-ductor, railverbindingen en kabelwagens zijn vlot leverbaar.
Bekijk de Mennens Video Podcast 'Bespaar ruimte en ga voor meer werkcomfort'
Michel de Vos in gesprek met Johan Hoekstra, projectmanager hijskranen.

00:00:06
Michel: Johan, welkom.
00:00:07
Johan: Dank je wel.
00:00:08
Michel: Een nieuwe Mennens video Podcast en we gaan het nu hebben over kranen, maar eerst wil ik graag weten wie je bent en wat je doet.
00:00:15
Johan: Ja, goedemorgen, ik ben Johan Hoekstra, 42 jaar oud en ik ben sinds 2007 in dienst van Mennens. Ik werk voor de vestiging Groningen. Daar bekleed ik de functie van projectmanager. Daar werken we met een afdeling van een aantal mensen en daar trekken wij de projectenkar, zoals we dat in het noorden noemen.
00:00:35
Michel: Ja, en met name kranen bouwen?
00:00:37
Johan: Ja, kranen bouwen is echt iets wat een beetje uniek is voor de vestiging in Groningen. Elke vestiging van Mennens verkoopt kranen en takels en alle werkplaatskranen die in Nederland verkocht worden door de Mennens vestigingen worden in Groningen gebouwd.
00:00:55
Michel: Alle vestigingen?
00:00:56
Johan: Alle vestigingen Nederland, inclusief België.
00:00:57
Michel: Oké. En internationaal.
00:01:00
Johan: Ja, ook internationaal, sinds de overname van de Mennens vestigingen door de Axel Johnson groep een aantal jaren terug kregen we er in één keer heel veel zusjes bij. Dus sindsdien krijgen we ook aanvragen vanuit Noorwegen, vanuit Duitsland en Zweden. Fysiek hebben we ook daadwerkelijk een aantal werkplaatskranen geleverd aan Noorwegen en Duitsland.
00:01:19
Michel: Oké. Je noemde net project kranen. Wat houdt dat in?
00:01:25
Johan: Nou, de afdeling projecten is natuurlijk vrij breed. Een project is een project wanneer er arbeid verricht moet worden bij ons. Je hebt de scheiding verkoop in projecten. Alles wat gemonteerd wordt bij een klant, waar montage uur gemaakt moet worden, dat beschouwen we als een project. Daarnaast heb je natuurlijk de kleinere projecten met het monteren van een takel, een wandzwenkkraan en de losse kranen en kranen zijn voor ons bovenloopkranen, halkranen van verschillende tonnages en verschillende afmetingen.
00:01:56
Michel: En wat zijn de voordelen van dit soort kranen?
00:02:01
Johan: Het werken met een kraan heeft natuurlijk tal van voordelen.
00:02:08
Michel: Nou, laat ik het zo schetsen: wanneer heb je een kraan nodig bijvoorbeeld?
00:02:12
Johan: Nou, in eerste instantie denken veel klanten altijd: ik moet hijsen, dus ik heb een kraan nodig. Zo worden wij meestal ook benaderd, veel fabriekshallen en werkplaatsen waarbij men wil hijsen. Dus wij worden er dan bij geroepen om mee te kijken, mee te denken in een ontwerp. Los van het hijsen of naast het hijsen, heeft een kraan natuurlijk meerdere functies. In veel gevallen is een kraan een vervanger van bijvoorbeeld een heftruck of een palletwagen, waarbij die de functies overneemt. De voordelen van een kraan zijn dat je je werkplaats, je hal veel effectiever kunnen benutten en een stuk veiligheid. Dus het werken met een heftruck in een werkplaats geeft altijd een bepaalde gevaarlijke situatie die je met een bovenloopkraan niet hebt.
00:03:03
Michel: Ja. Kun je kort voor mij of voor de kijker ook schetsen hoe zo'n proces loopt? Je zegt: "We worden benaderd door klanten." En wat gebeurt er dan?
00:03:11
Johan: Alles begint in principe met een aanvraag. Een aanvraag komt tegenwoordig via allerlei kanalen. Vroeger hadden we alleen de accountmanagers, de vertegenwoordigde weg.
00:03:22
Johan: Ja. Nou, die zijn er nog steeds en ook nog steeds heel erg belangrijk. Klanten willen graag, als ze een probleem hebben of een aanvraag, willen ze direct geholpen kunnen worden. Dus vaak is een accountmanager wel de eerste die dan bij de klant komt. Maar ook zien wij aanvragen per websites, per WhatsApp zelfs, we worden gebeld, we zien eigenlijk alle kanalen op ons afkomen. Alles begint met een aanvraag, die wordt uitgewerkt tot een voorstel, een ontwerp. We hebben een aantal tekenprogramma's waar we ontwerpen in uitwerken. Vanuit het ontwerp wordt uiteindelijk een goedkeuren aan de klant gevraagd. Dus je gaat dat traject met de klant door van het begin tot het eind en op het moment dat je samen hebt besloten van: deze kraan gaan wij voor jullie bouwen, dan begint het hele circus in Groningen. Dan ga je je materialen inkopen, je gaat een planning maken, je gaat de monteurs instrueren. Je gaat van a tot z een oplevering doen.
00:04:24
Michel: Dan heb je waarschijnlijk met heel veel partijen te maken?
00:04:27
Johan: Ja, uiteraard. Op het moment dat een ontwerp klaar is, dan ga je materialen inkopen. Dus dan moet je denken aan echt het bouwen van een kraan. Dan ga je beginnen met staal en componenten. Staal wordt bij de staalleverancier gekocht en de componenten hoofdzakelijk bij Verlinden, onze dealer. En dan begint het circus van het opbouwen van de kraan, dat echt fysiek in een kraanhal bij ons in Groningen dan gebeurt. Klanten worden ook vaak uitgenodigd om mee te kijken wanneer de kraan wordt gebouwd. Mijn collega, de werkvoorbereider, projectleider maakt parallel een projectplanning en tekeningen. Tot op het moment dat een kraan gereed is, wordt die getest bij ons in de hal. In sommige gevallen is de klanten erbij, die doet een afname, een zogenaamde VAT, een ZAT doen we uiteindelijk op locatie. Dus de VAT wordt gedaan en dan gaat de kraan op transport naar de eindklant. Dan heb je te maken met transporteurs waarbij de kraan op transport gaat en geplaatst wordt op de baan tot dat stuk oplevering.
00:05:32
Michel: Oké. Je noemde net dat je allerlei tekenprogramma's hebt, je ontwerpt ze. Wat voor type kranen zijn er en wat voor vormen zijn er?
00:05:45
Johan: Er zijn op zich heel veel soorten kranen te bedenken. Om in vaktermen van kranen te spreken, zijn het hoofdzakelijk bovenloopkranen en dan de enkel liggen kranen, de dubbel liggen bovenloopkranen die toegepast worden bij wat grotere overspanningen en grotere werklasten. In sommige gevallen heb je bijvoorbeeld een puntdak en wil je geen extra staal in je hal hebben en dan gaan we naar onderhangkranen toe. Die hang je met een constructie aan je dakconstructie. Daarnaast kennen we de kleinere kranen: zwenkkranen, kolomzwenkkranen, wandzwenkkranen, grote portaalkranen die gebruikt worden bij de betonfabrieken, de scheepswerven. Er zijn tal van soorten constructies te bedenken.
00:06:33
Michel: En als zo'n kraan eenmaal hangt, wat gebeurt er dan qua oplevering? Is dat het?
00:06:41
Johan: Nou, op het moment dat de kraan hangt, dan doet onze monteur een af montage, zoals we dat dan noemen. Meestal moet daar een stroomrail gemonteerd worden in de hal die de kraan van de spanning gaat voorzien. De kraan wordt aangesloten, wordt getest, wordt beproefd op locatie met een test gewicht, er wordt een bepaald stappenplan doorlopen. Dat behoort bij een afname protocol die we dan afwerken en samen met de klant controleren, laten tekenen en dan is de oplevering een feit.
00:07:12
Michel: En na oplevering, een stukje service, aftersales?
00:07:15
Johan: Ja, op het moment dat de kraan opgeleverd is, de klant tevreden is. Vaak zit er nog een tijdje tussen, omdat je met nieuwbouw te maken hebt. Dus dan leveren wij een kraan en gaat de klant het één, twee, drie, vier weken na die tijd echt gebruiken. Nou, dan hebben we meestal de accountmanager die nog een laatste bezoek brengt om te checken of alles naar wens is. En dan doen we het dossier over naar de buitendienst die er dan voor zorgt dat ook volgend jaar weer een een belletje wordt gedaan om de kraan te keuren.
00:07:41
Michel: Voor de jaarlijkse inspectie inderdaad.
00:07:43
Johan: Ja, inderdaad.
00:07:43
Michel: Heb je voor mij een aansprekend praktijkvoorbeeld waarvan je zegt: "Nou, dat was nou echt een eyeopener, eyecatcher qua moeilijkheid."
00:07:55
Johan: Ja, ik kan er meerdere noemen, maar ik denk dat wij vorig jaar benaderd zijn door een kartonfabriek bij ons uit het noorden, en die heeft ons uitgenodigd en gevraagd om mee te denken aan een oplossing om iets van een brugconstructie te bedenken vanaf waar zij dakwerkzaamheden konden uitvoeren. Je moet het zo zien: heel veel gebouwen hebben tegenwoordig oude asbestdaken en vroeg of laat moet dat gesaneerd worden. Veel van die daken zitten in fabriekshallen en vaak heb je daar ook kraanbanen onder zitten, en voor die klant hebben wij uiteindelijk een ontwerp gemaakt voor een rollende brugconstructie vanaf waar de dakwerkzaamheden konden worden uitgevoerd. Dat is op zich een heel project geweest met het gevolg daarbij een brug op een baan hebben geplaatst naast een bestaande bovenloopkraan, dus de combinatie van kraan en bordes is voor hun een heel praktisch werk en geheel geworden, waardoor zij ook door kunnen produceren onder de werkzaamheden, dus ook prijstechnisch voor hun een heel voordeel. Dat is voor ons echt wel een redelijke uitdaging geweest om dat te realiseren.
00:09:01
Michel: Maar uiteindelijk allemaal gelukt?
00:09:02
Johan: Allemaal gelukt, ja.
00:09:03
Michel: Ja, leuk. Afsluitend, waar kan men terecht en waar moet men aan denken? Heb je nog een tip voor de kijker?
00:09:14
Johan: Ja, ik denk dat het op zich heel belangrijk is wanneer een klant een idee heeft van: wij willen verhuizen, wij willen nieuw bouwen, wij willen iets aanschaffen, dat ze vroegtijdig aan de bel trekken bij ons, want het meedenken in de eerste stap is gewoon heel belangrijk.
00:09:26
Michel: En waarschijnlijk goedkoper als je het in de bouw meeneemt dan later.
00:09:29
Johan: Absoluut.
00:09:31
Michel: Oké, dank je wel, Johan.
00:09:31
Johan: Graag gedaan.