In 1994 start Mennens met de bouw en verkoop van bovenloopkranen. De eerste kraan wordt in oktober 1994 geleverd aan Fuji in Tilburg. Sindsdien groeit de verkoop elk jaar. In 2008 komt er een eigen werkplaats in Groningen voor kranenbouw voor geheel Mennens.

In de loop der jaren is Mennens zich gaan specialiseren in de assemblage, levering en montage van steeds meer typen kranen, met werklasten van 250 kg tot meer dan 100 ton en overspanningen tot maar liefst 40 meter. De marktvraag is groot. Want de juiste hijskraan versnelt processen, verhoogt het rendement, zorgt voor meer werkcomfort en maakt het mogelijk om beschikbare ruimtes efficiënt te benutten.

Een kraan voor elke hijsbehoefte

Vandaag de dag biedt Mennens een uitgebreid assortiment kwalitatieve hijskranen. Naast bovenloopkranen zijn dat o.a. mobiele hijskranen, zwenkkranen, monorails en portaal- kranen. Voor elke hijsbehoefte bieden we bij Mennens een passende kraan, zo gewenst volledig op maat. We voorzien de kranen van takels en wissels. Ook bochten zijn mogelijk. En we leveren de benodigde toebehoren.

Het resultaat? Een kraan als intern transportsysteem dat heel efficiënt, ergonomisch en flexibel verloopt. 

Een kraan van 500kg of beter één tot 3ton? Geen probleem! Met de kranen van Mennens Belgium verplaats je moeiteloos lasten van 100, 1.000, 10.000, 100.000 kg in een handomdraai over een groot werkgebied!  

Hijskraan configurator

Op zoek naar de juiste hijskraan voor jouw ruimte? Met onze bovenloopkraan- en zwenkkraan configurator kun je door het invullen van een paar eenvoudige vragen persoonlijk advies krijgen van onze experts. Zo zorgen we ervoor dat de kraan naadloos in jouw beschikbare ruimte past.

Inmeten,  transport  en  coördinatie 

Bij de levering en installatie van een kraan zijn tal van aspecten van belang. Het inmeten van de kraan is precisie- werk. Het transport een complexe operatie. Terwijl de plaatsing van de kraan vraagt om minutieuze coördinatie. Bij Mennens kennen we de uitdagingen en nemen we onze klanten alles volledig uit handen.

Onze kraankeurmeesters zijn EKH-gecertificeerd

Kranen in alle vormen en gewichten


Mennens beschikt over een uitgebreid assortiment werkplaatskranen. Een groot deel hiervan is makkelijk integreerbaar in je bedrijfspand en vergt dus geen grote constructieve aanpassingen. Sowieso vraagt elke situatie om een kraan met specifieke opties, en dat betekent dus soms een kleine en af en toe kostbare investering. Het loont dus om tijd te investeren in de aanschaf. Onze adviseurs geven je graag alle info en zorgen voor een duidelijke offerte voor: 
 

  • Standaard rolbruggen in diverse uitvoeringen en voor verschillende toepassingen.
  • Explosievrije hijskranen: Mennens biedt een volledig programma explosievrije kranen, inzetbaar in EX-omgevingen.
  • Cleanroom kranen: onder meer te vinden in de semi-conductor industrie, food, pharma en aerospace. Lees meer hierover op www.cleanroom-cranes.nl.
  • Zwenkkranen: zowel wandzwenkkranen als kolomzwenkkranen, al dan niet voorzien van een handtakel of elektrische takel. Met daarnaast ook keuze uit diverse loopkatten: manueel of elektrisch.
  • Portaalkranen in diverse uitvoeringen: verplaatsbaar met zwenkwielen, gemonteerd op rails, in aluminium of staal, met manuele of elektrische takels,... De meest ingewikkelde uitvoeringen komt Mennens plaatsen.
  • (Ketting)takels: handbediende, elektrische of pneumatische. Vaak ook bruikbaar in explosievrije ruimtes.
  • ...

Assortiment hijskranen

Mennens levert verschillende soorten hijskranen zowel zwenkkranen of mobiele hijskranen als portaalkranen tot monorails en complete rolbruggen of bovenloopkranen. Ook alle nodige toebehoren van onze hijskranen zoals click-ductor, railverbindingen en kabelwagens zijn vlot leverbaar.

Bovenloopkranen voor Boskalis

Voor een nieuw pand van baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis in Vlaardingen leverde Mennens drie op maat gemaakte bovenloopkranen met een werklast van 3.2, 5 en 10 ton. Mennens verzorgde het intekenen, de assemblage, het vervoer via een transporteur en de montage op hoogte.

Kraankeuring: veiligheid voorop

Bij werken met kranen staat veiligheid altijd voorop. Net als bij hijs- en hefmiddelen is keuring minimaal jaarlijks verplicht. Onze keurmeesters zijn hiervoor gecertificeerd door de branchevereniging ‘Erkende Keurbedrijven Hijs- en Hefmiddelen’ (EKH).

Tijdens de keuring controleren we of de kraan aan de actuele veiligheidseisen voldoet en er voor de komende gebruiks- periode een veiligheidsrisico bestaat. Bij eventuele gebreken verzorgen we de reparatie. Soms is volledige vervanging nodig. Dan adviseren we over het best passende alternatief en de juiste aanpak.

Bekijk de Mennens Video Podcast


Michel de Vos in gesprek met Johan Hoekstra, projectmanager hijskranen. 

Samenvatting podcast: bespaar ruimte & ga voor meer werkcomfort


Er zijn verschillende soorten kranen, zoals bovenloopkranen, zwenkkranen en portaalkranen, die in fabriekshallen, werkplaatsen en scheepswerven worden gebruikt.

Het proces van het bouwen en opleveren van kranen bestaat uit diverse stappen. Het begint met een aanvraag van de klant, die vervolgens uitgewerkt wordt tot een voorstel en ontwerp. De projectmanager maakt gebruik van een tekenprogramma om alle specificaties en klantwensen in kaart te brengen. Nadat het ontwerp is goedgekeurd, wordt het materiaal ingekocht en gaat de bouw van start in de kraanhal in Groningen, waar soms ook klanten bij aanwezig zijn.

Werken met kranen biedt voordelen zoals efficiënter gebruik van werkplaatsen en een verhoogde veiligheid in vergelijking met het werken met heftrucks in werkplaatsen.