Sinds 1 juli 2022 zijn er strenge regels voor het gebruik van werkbakken en hijsbakken op hoogte. Soms hoor je dat het helemaal verboden is om deze te gebruiken? Maar is dat wel zo? En maken de nieuwe eisen werken op hoogte wel écht veiliger? We praten erover in de podcast met Dirk van Blijswijk, specialist valbeveiliging.

 

Bekijk de videopodcast

First things first: is het nu echt verboden om met hijs- en werkbakken te werken? Dirk: “Nee. Het mag nog wel, alleen de eisen zijn aangescherpt. Dat komt doordat er in het verleden ongevallen zijn gebeurd met werkbakken. Werkgevers moeten het gebruik van deze bakken uitwerken in een risico-inventarisatie, een werkplan. Dat moet getoetst worden door een hogere veiligheidskundige. De werkgever moet die drie dagen voorafgaand aan de werkzaamheden melden.”

Werkbak vs. werkplatform

Wat is nu eigenlijk het verschil? Dirk legt het uit in de podcast.

  • Werkbak: Een bak waar vanuit arbeid kan worden verricht en die rondom is voorzien van hekwerken waarmee wordt voorkomen dat een persoon op hoogte uit de bak kan klimmen of vallen.
  • Werkplatform: Een platform waar vanuit arbeid kan worden verricht en dat met uitzondering van één zijde is voorzien van hekwerken of waarvan het hekwerk aan een zijde kan worden geopend ten behoeve van het handmatig laden en/of lossen van goederen en waarbij het valgevaar van een persoon op hoogte vanaf het werkplatform door andere technische gedragsonafhankelijke voorzieningen wordt voorkomen.

 

En hoogwerkers dan?

In de podcast ontstaat de discussie over waarom er wel strengere regels zijn voor werkbakken en -platforms, maar niet voor hoogwerkers. Gebeuren daar niet meer ongevallen mee? Frits: “Dat weet ik niet, maar je ziet inderdaad wel eens dat hoogwerkers omvallen. Daarbij mag een kraan met werkbak alleen bestuurd worden door een ervaren machinist. En wordt het kettingwerk, de kabels én de bak gecontroleerd. Een hoogwerker mag eigenlijk iedereen besturen.”

 

Moeilijk plannen

Een van de punten die het voor tegenstanders van de strenge eisen lastig maakt om eraan te voldoen, is de meldplicht. Dirk: “Kijk naar de scheepsbouw, daar is het planningstechnisch niet te doen om al drie dagen van tevoren een melding te doen. In de scheepsbouw gaan ze nu experimenteren met een plan dat op meerdere locaties bruikbaar is. Zolang het werk hetzelfde is natuurlijk. Ik ben benieuwd wat dit gaat brengen.”

 

Neem contact op

Wil je meer weten? Of op de hoogte blijven over de ontwikkelingen? Kijk op www.mennens.nl

Samenvatting podcast 'Wijziging Arbobesluit (artikel 7.23) over werken met werkbak of werkplatform'


Sinds 1 juli 2022 zijn de regels omtrent het werken met werkbakken en hijsbakken op hoogte aangescherpt, wat tot enige verwarring leidt in de markt. Volgens specialisten op het gebied van werken op hoogte en hijsen is het een misverstand dat het gebruik van werkbakken en hijsbakken helemaal niet meer toegestaan zou zijn. De regelgeving is veranderd om de veiligheid te vergroten en werkgevers aan te zetten beter na te denken over de risico's. Om te mogen werken met werkbakken en hijsbakken moet nu meer aangetoond worden dat het veilig is, moeten werkgevers een risico-inventarisatie en een werkplan opstellen, en moet dit plan getoetst worden door een hogere veiligheidskundige. Daarnaast moet het werk drie dagen van tevoren gemeld worden.

Echter, is er ook kritiek op de nieuwe regelgeving. Zo is het drie dagen van tevoren melden van het werk voor sommige bedrijven lastig of zelfs onwerkbaar, zoals in de scheepsbouw. Het laten toetsen door een hogere veiligheidsdeskundige kan nog wel eens extra kosten met zich meebrengen. Ondanks dat het doel van de regelgeving is om de veiligheid te vergroten, is het nog maar te bezien of dit daadwerkelijk gebeurt door de complexere regels en extra kosten. Het is belangrijk om later de discussie verder te voeren als er meer bekend is over de effecten van de aangescherpte regels op de veiligheid.