NDO op hijsmiddelen

Eén keer per jaar dient een hijsmiddel geïnspecteerd en gekeurd te worden. Naast een beproeving, is een mogelijke manier om dit te doen een NDO of niet-destructief onderzoek. Binnen deze dienst controlen we componenten van hijsmiddelen op eventuele haarscheuren die met het oog niet zichtbaar zijn, of die zich net onder de oppervlakte van de staal bevinden.

We doen dit door een contrastvloeistof op het materiaal te zetten en het te magnetiseren door middel van een oplossing met ijzervijlsel. Op deze manier worden de scheuren zichtbaar. 

Niet-destructief onderzoek heeft als doel om ongevallen te vermijden. Een scheur kan namelijk een groot risico inhouden voor iets dat belast gaat worden.

NDO op staalkabels

Ook een staalkabel vereist regelmatige controle op de kwaliteit in verhouding met levensduur. De ene staalkabel op dezelfde installatie, bij hetzelfde gebruik, gaat enkele weken mee. Terwijl een andere misschien wel één jaar of twee jaar meegaat.

Een mogelijke controle op een staalkabel is een NDO, Niet-Destructief Onderzoek. Hierbij wordt een klem rond de staalkabel geplaatst waardoor we binnen de kabel kunnen kijken en signaleren of er blijk is van slijtage of draadbreuken. In tegenstelling tot een destructief onderzoek, waarbij beschadigingen van het object plaatsvinden, kan een NDO op het gehele object plaatsvinden of lokaal een controle uitvoeren. Naast de inspectie zelf adviseert Mennens ook rond kabelconstructie.

Vraag een NDO aan bij Mennens

Neem contact met ons op voor meer informatie. Onze experts helpen je zo snel mogelijk verder. 

Bekijk de Mennens Videopodcast

Nader onderzoek NDO, Laboratorium onderzoek plus advies 

Veilig werken is essentieel als je met hef- en hijsmiddelen werkt. Tijdens een visuele inspectie controleren we het hijsmaterieel op conditie en eventuele gebreken.

Een jaarlijkse inspectie is zelfs verplicht. Mennens voert alle (verplichte) inspecties en keuringen van hijsmiddelen uit en zet veiligheid voorop. 

Michel de Vos in gesprek met Frits van Boetzelaer, productspecialist staalkabel.

Videotransript Podcast 'Nader onderzoek NDO, Laboratorium onderzoek plus advies


00:00:06
Michel: Welkom in deze podcast, Frits.

00:00:08
Frits: Dank je wel.

00:00:11
Michel: We hebben het de vorige keer gehad over inspecties van staalkabel, en dat was met name visueel. Zijn er ook nog andere vormen?

00:00:19
Frits: Ja, dat zijn er zeker. Naast het inspecteren, adviseren we ook. En bij het adviseren komen andere vragen naar voren om de levensduur van de kabel te verlengen. Nou, zoals je weet zijn er heel veel verschillende kabel constructies. En de ene staalkabel op dezelfde installatie, bij hetzelfde gebruik, gaat enkele weken mee, terwijl de andere misschien wel een jaar of twee jaar meegaat. En daar komen regelmatig vragen over. En dan moeten we eerst een kabel, een bestaande kabel in een aantal gevallen, analyseren. Nou, daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Dat kun je via een NDO-onderzoek doen, dat is een niet destructief onderzoek. Dus je zet een soort klem, een magneet, om een kabel heen, en daarmee kun je dus binnen de kabel kijken of daar slijtage of een aantal draadbreuken gesignaleerd zijn. Want die kabel die draait over één of meerdere schijven, en een bepaald stuk passeert meerdere schijven, en een ander stuk weer minder schijven. Dat gedeelte wat de meeste buigingen maakt, dat zal ook de meeste draadbreuken vertonen. Met een NDO-apparaat kun je dat onderzoeken.

00:01:46
Michel: Ja.

00:01:47
Frits: Het mooiste is om zo'n apparaat dan bij installatie erop te zetten en dat na verloop van tijd te herhalen. Inmiddels zijn er ook mogelijkheden dat je een apparaat erop laat zitten en dat je zelfs op afstand kunt kijken.

00:02:01
Michel: Oké.

00:02:01
Frits: Voor liften zijn ze daar ver mee gevorderd, om gewoon op afstand een installatie te kunnen zien. Ik moet er wel bij opmerken dat een NDO-onderzoek niet alleen kan plaatsvinden. Je zult daarnaast ook altijd periodiek, visueel, moeten kijken. Maar in een aantal gevallen halen we zo'n kabel dan van de installatie af en die nemen we dan mee naar ons laboratorium. Binnen onze vestiging hebben wij een laboratorium in Dongen, en daar kunnen we de kabel dus ook van binnen bekijken, en kijken wat er gebeurd is en wat we daar signaleren. En daarbij een andere kabelconstructie kiezen. We maken ook rapporten. We maken regelmatig rapporten waarin we een advies geven voor een andere kabelconstructie. En dat kun je dan dus ook proefondervindelijk in gaan zetten, en in een aantal gevallen doen we dat ook op basis van no cure, no pay. En dan is het voor zowel de klant als voor Mennens een win-win-situatie, waarin wij proberen een relatie op te bouwen met de klant. Ik zeg altijd: "Eenmalig iets verkopen aan de klant is niet zo moeilijk." Je wil daarin een stukje continuïteit borgen en daarin kan het kabel advies een belangrijke rol spelen.

00:03:24
Michel: Helder. Dus bij twijfel rondom een visuele inspectie zet je NDO in?

00:03:30
Frits: Kan. In een aantal gevallen kan het. Het hangt er helemaal van af wat voor beeld je krijgt. Je moet je goed realiseren dat de meeste kabels worden afgelegd als gevolg van schade. En met schade bedoelen we invloeden van buitenaf. 80 procent is dat ongeveer. Dus 20 procent haalt zijn levensduur. Nou, in die 20 procent kun je verder met speciaalkabels, want daar kun je winst behalen. In een aantal gevallen, of eigenlijk altijd, koop je dan een duurdere kabel. Maar die levensduur is langer.

00:04:04
Michel: Langer, ja.

00:04:04
Frits: En het scheelt je elke keer monteren, dus het scheelt je ook een keer stilstand. Dus als jij in een continubedrijf werkzaam bent, of de kabel toegepast wordt, is dat juist van belang.

00:04:15
Michel: Ja. En zo'n NDO-device, is dat het beste bruikbaar in moeilijk bereikbare locaties, plekken? Of kun je dat feitelijk voor iedere staalkabel doen? Of wordt het dan een beetje duur?

00:04:29
Frits: Ten eerste wordt het dan duur; het is niet goedkoop, laten we dat vooropstellen. Maar daar waar van belang is dat je een maximale levensduur bereikt en een stukje continuïteit, dus een installaties die eigenlijk 24 uur per dag draaien... Laatst hadden we zo'n installatie bij een distributiecentrum van Albert Heijn, waar de orders worden gepikt. Ja, daar is het van belang dat die installatie draait. Nou, daar zou je zo'n apparaat kunnen installeren, maar zo zijn er ook andere industrieën waar het van belang is.

00:05:03
Michel: Ja, want uitval van een kraan of een breuk van een staalkabel zorgt ervoor dat de dienstverlening van een klant tijdelijk stilstaat; dat willen ze natuurlijk ook niet.

00:05:13
Frits: Absoluut, en de klant weet dat hij moet wisselen, maar doet dat het liefst gepland. Dat is voor de klant beter en dat is voor ons ook beter. Dat we het kunnen plannen.

00:05:21
Michel: Nou, interessant, een NDO. Dank je wel. Nog aanvullende vragen, nabranders?

00:05:29
Frits: Die NDO apparatuur leveren wij ook, dus daar kunnen we desgewenst ook bij assisteren. We hebben een zustermaatschappij die dat kan verzorgen.

00:05:41
Michel: Mooi. Dankjewel.
 

Niet-Desctructief Onderzoek aanvragen bij Mennens

Of wil je meer info over de inspectie en keuring van staalkabels? Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier.