NDO op hijsmiddelen

Eén keer per jaar dient een hijsmiddel geïnspecteerd en gekeurd te worden. Naast een beproeving, is een mogelijke manier om dit te doen een NDO of niet-destructief onderzoek. Binnen deze dienst controlen we componenten van hijsmiddelen op eventuele haarscheuren die met het oog niet zichtbaar zijn, of die zich net onder de oppervlakte van de staal bevinden.

We doen dit door een contrastvloeistof op het materiaal te zetten en het te magnetiseren door middel van een oplossing met ijzervijlsel. Op deze manier worden de scheuren zichtbaar. 

Niet-destructief onderzoek heeft als doel om ongevallen te vermijden. Een scheur kan namelijk een groot risico inhouden voor iets dat belast gaat worden.

NDO op staalkabels

Ook een staalkabel vereist regelmatige controle op de kwaliteit in verhouding met levensduur. De ene staalkabel op dezelfde installatie, bij hetzelfde gebruik, gaat enkele weken mee. Terwijl een andere misschien wel één jaar of twee jaar meegaat.

Een mogelijke controle op een staalkabel is een NDO, Niet-Destructief Onderzoek. Hierbij wordt een klem rond de staalkabel geplaatst waardoor we binnen de kabel kunnen kijken en signaleren of er blijk is van slijtage of draadbreuken. In tegenstelling tot een destructief onderzoek, waarbij beschadigingen van het object plaatsvinden, kan een NDO op het gehele object plaatsvinden of lokaal een controle uitvoeren. Naast de inspectie zelf adviseert Mennens ook rond kabelconstructie.

Vraag een NDO aan bij Mennens

Neem contact met ons op voor meer informatie. Onze experts helpen je zo snel mogelijk verder. 

Bekijk de Mennens Videopodcast

Nader onderzoek NDO, Laboratorium onderzoek plus advies 

Veilig werken is essentieel als je met hef- en hijsmiddelen werkt. Tijdens een visuele inspectie controleren we het hijsmaterieel op conditie en eventuele gebreken.

Een jaarlijkse inspectie is zelfs verplicht. Mennens voert alle (verplichte) inspecties en keuringen van hijsmiddelen uit en zet veiligheid voorop. 

Michel de Vos in gesprek met Frits van Boetzelaer, productspecialist staalkabel.

Samenvatting Podcast 'Nader onderzoek NDO, Laboratorium onderzoek plus advies


Er zijn verschillende vormen van inspectie en onderzoek voor staalkabels om de levensduur te verlengen en breuken te voorkomen. Naast visuele inspecties kunnen ook niet-destructieve onderzoeken (NDO) worden uitgevoerd. Hierbij wordt een magneet om de kabel aangebracht om de binnenkant van de kabel te inspecteren op slijtage of draadbreuken. In sommige gevallen kan dit onderzoek zelfs op afstand gedaan worden. Wel moet er altijd periodiek een visuele inspectie plaatsvinden naast NDO-onderzoek.

Daarnaast kan een kabel na inspectie meegenomen worden naar het laboratorium in Dongen om de binnenkant verder te analyseren en te bepalen of er een andere kabelconstructie nodig is. Met rapportages en adviezen worden klanten geholpen om de juiste keuzes te maken voor hun installaties. Dit kan ook op basis van no cure, no pay, wat zorgt voor een win-win situatie voor zowel de klant als voor Mennens.

Een optimale levensduur van staalkabels in de industrie is essentieel voor het vermijden van ongeplande stilstand en waarborging van continuïteit. NDO-apparatuur wordt dan ook met name ingezet bij installaties die 24 uur per dag draaien, zoals bij distributiecentra. Hoewel de NDO-apparatuur niet goedkoop is, levert het een langere levensduur van kabels op en minimaliseert het ongeplande stilstand. Mennens levert ook de NDO apparatuur en kan tevens assisteren bij het gebruik ervan.

 Niet-Desctructief Onderzoek aanvragen bij Mennens

Of wil je meer info over de inspectie en keuring van staalkabels? Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier.