Zelf vakmensen opleiden

Sinds kort beschikt Mennens over een eigen Tech Academy. Een intern opleidings- centrum met als doel om zelf gekwalificeerde monteurs en EKH-keurmeesters klaar te stomen voor de zeer specifieke en gevarieerde beroepspraktijk. Trainers André de Jong en Henk Drent vertellen over nut en noodzaak.


Waarom een eigen Mennens Tech Academy? Henk begint: “De spoeling is dun. Elke organisatie schreeuwt om goed technisch personeel. Maar de huidige technische opleidingen sluiten onvoldoende aan op onze beroepspraktijk, die heel specifiek is. De ene keer keur je een kleine takel, de andere keer sta je bovenop een 25 tons hijskraan. En dat op de meest uiteenlopende locaties. Tegelijkertijd verwacht de klant kwaliteit en dat is ook waar wij voor staan. We beschikken daarom al jaren over een interne bedrijfsopleiding. De Mennens Tech Academy gaat nóg dieper de materie in.
Deelnemers doen hier examen en ontvangen een certificaat. Dit maakt ons ook aantrekkelijker als werkgever en stelt ons in staat om omscholing aan te bieden.” De trainingen worden gegeven door onze eigen, ervaren mensen. Naast André de Jong en Henk Drent zijn dat Peter van Wanrooij en Arjen Zwart.

Meelopen met een ervaren monteur


Voorheen werden nieuwe collega’s voor minimaal een jaar aan een ervaren monteur gekoppeld om de kneepjes van het vak te leren. André: “Het idee was dat je gedurende dat jaar verschillende klanten en klussen tegenkomt. Toch bleek vaak aan het einde dat nog altijd niet alle praktijksituaties de revue waren gepasseerd.”

“Deelnemers maken kennis met alle praktijksituaties”

Sneller en beter opleiden


De Mennens Tech Academy vult dit gat op, vertelt André: “Met ons team van in totaal vier trainers bootsen we alle praktijksituaties na. Zo gaan de monteurs beter voorbereid de praktijk in en zijn ze sneller zelfstandig productief. Hierbij ligt nu de focus op het EKH-keurmeesterschap ‘boven de haak’. De EKH is de brancheorganisatie ‘Erkende Keurbedrijven Hijs- en Hefmiddelen’.”

‘Weet wat je inspecteert’


Op de Mennens Tech Academy krijgen de deelnemers óók handvatten voor een dieper begrip van de techniek. André: “Ons uitgangspunt is ‘Weet wat je inspecteert’. We leggen dus niet alleen uit hóe je een rem inspecteert. We leren de deelnemers ook welke soorten remmen er zijn en hoe ze werken. En we laten ze kennismaken met de producten van diverse fabrikanten.”

Extra modules


Het standaard lesprogramma is voor iedereen gelijk. Daar- naast biedt de Mennens Tech Academy de mogelijkheid om extra modules te volgen. Henk: “Dus wil je meer weten over frequentieregelaars, elektrisch schakelen of de werking van elektromotoren? Dan kan dat.”

Affiniteit met techniek


Op de Mennens Tech Academy is iedereen welkom. Van ervaren monteurs tot schoolverlaters en zij-instromers. André: “Je hoeft niet volledig technisch onderlegd te zijn, maar enige affiniteit met techniek is wel handig.”

Continu doorontwikkelen


Voor de toekomst liggen er nog veel mooie plannen in het verschiet. André en Henk: “We zijn onder meer bezig met lesprogramma’s voor ‘onder de haak’, specialistische producttrainingen én cleanroomkranen. Zo bieden we steeds meer opleidingsmogelijkheden, worden we aantrekkelijker op de arbeidsmarkt en zorgen we voor de beste kwaliteit voor onze klanten.”

Interesse gewekt? Check onze vacatures.

“In één jaar groeide ik door naar mijn droomfunctie”

Hoe is het om te werken bij Mennens? Hieke van der Wier vertelt. In 2000 begint ze bij Mennens Groningen als administratief medewerker. “Al snel groeide ik door naar mijn droomfunctie: directiesecretaresse.”

Hieke start op de afdeling orderverwerking, maar als er ‘nood aan de man’ blijkt bij de receptie, springt ze bij. “Dit paste goed bij mij. Ik had veel klantcontact en voerde afwisselende werkzaamheden uit.”

Aan de slag als directiesecretaresse


Niet lang daarna wordt Hieke gevraagd voor de functie van directiesecretaresse. “Ik werkte o.a. correspondentie uit, organiseerde alles voor beurzen en gaf de Mennens-magazines uit. Ook hielp ik nog regelmatig op andere afdelingen.”

HR-adviseur


Inmiddels vervult Hieke de rol van HR-adviseur: “Tegenwoordig verzorgt de directie en het MT hun eigen correspondentie. En veel daarin is ook geautomatiseerd.”

Hieke besluit: “Met mij zijn er nog vele anderen door- gegroeid. Van de werkplaats naar de buitendienst of een kantoorfunctie. Bij Mennens is er veel mogelijk.”