Ga je aan de slag met hydraulisch gereedschap? Dan is het belangrijk dat je het materieel vooraf controleert: de zogenoemde gebruikerscontrole. Waarom is dat belangrijk en op welke punten controleer je het gereedschap zoal?

Met de gebruikerscontrole controleer je het gereedschap op o.a. de werking en beschadigingen. Zodat je zeker weet dat je veilig aan de slag kunt. Lees hieronder waar je in elk geval op kunt letten.

Laat je adviseren

Wil je meer informatie over veilig werken met hydrauliek? Benieuwd wat de risico’s zijn in jouw organisatie en hoe je de risico’s zoveel mogelijk beperkt? Neem dan contact op met een Mennens-vestiging bij jou in de buurt.

1. Hoe tref je het gereedschap aan?

Kijk altijd even hoe je het gereedschap aantreft. Het liefst staan de cilinders ondersteboven. Er kan dan geen vocht of vuil in komen. Het is overigens niet zo dat je een cilinder dan helemaal niet meer kunt gebruiken, maar wees je wel bewust van het belang van juiste opslag van hydrauliek.
 

2. Check de keuringstermijn

Deze vind je op de keuringssticker op het gereedschap. Ontbreekt de sticker of is de keuringstermijn verlopen? Gebruik dan liever een ander gereedschap.
 

3. Controleer de slang

Zie je beschadigingen of knikken in de slang? Wees dan voorzichtig en gebruik het liefst een andere slang. Dan weet je zeker dat de olie er niet uit kan spuiten.
 

4. Ontlucht de pomp

Het kan voorkomen dat er nog olie of lucht in de pomp zit. Hierdoor wordt de werking van het gereedschap onvoorspelbaar. Ontlucht daarom de pomp vooraf.
 

5. Kijk of de juiste koppelingen goed zijn aangesloten

Controleer ook of het gereedschap is voorzien van de juiste koppelingen. En of deze correct zijn aangesloten. Het is van belang dat de koppelingen passen én bestand zijn tegen de druk van 700 bar.
 

Na het gebruik

Klaar? Controleer het gereedschap dan nogmaals op beschadigingen. En leg het – als er geen beschadigingen zijn – weer netjes terug. Zodat je collega’s er de volgende keer veilig gebruik van kunnen maken.
 

Onderhoud en keuring

Om zeker te zijn van betrouwbare hydraulische gereedschappen, zijn periodieke onderhoud en gecertificeerde keuring een must. Hiervoor kun je terecht in de Mennens Premuim Service Centers voor Holmatro. Dit draagt bij aan veiligheid, continuïteit van je bedrijf én duurzame inzet van de gereedschappen.

Download onze whitepaper


Waar kun je op letten? Wat zijn de risico’s? Hoe voorkom je ongelukken? En daarmee stilstand van je dagelijks proces? In dit whitepaper lees je praktische tips en adviezen voor veilig werken met hydrauliek. Van opslag en vervoer tot keuring en inspectie. Doe waardevolle inzichten op en ontdek de belangrijkste aandachtspunten.

 

[hubspot]

 

Kennisdossier hydrauliek

Met hydraulisch (hogedruk) gereedschap in handen, beschik je over een enorme kracht. Waar kun je op letten? Wat zijn de risico’s? Hoe voorkom je ongelukken? En daarmee stilstand van je dagelijks proces? Holmatro en Mennens praten je bij.