Mennens herstelt staalkabels in stuw Driel, in opdracht van Rijkswaterstaat


Mennens is sinds een aantal jaar betrokken bij de renovatie van het stuwensemble Nederrijn en Lek. De 3 stuwcomplexen bij Driel, Amerongen en Hagestein waren daar na 50 jaar aan toe. Mennens vervangt de 1500 kg zware staalkabels én voert intern verschillende kwaliteitstesten uit, in lijn met NEN 3560. Lees hoe onze monteurs een sterk staaltje precisiewerk laten zien.

Stuw- en sluizencomplex Driel is een van de drie stuwen in de Nederrijn, die samen het waterpeil van de rivier reguleren. Die drie stuwen bestaan uit twee schuiven, van elk 400 ton. Iedere stuw heeft een bedieningstoren en daarop staat een enorm lierwerk met vier staalkabels. Die staalkabels realiseren de verticale beweging van de deuren en zorgen ervoor dat de deuren omhoog en naar beneden kunnen. 

 

Extreme omstandigheden

Het is dus essentieel dat de staalkabels in goede staat zijn. Want bij extreem hoog water moeten de sluisdeuren helemaal omhoog kunnen om de schepen te laten passeren. Daarom was vervanging nodig.

 

Einde technische levensduur

De technische levensduur van staalkabels in sluizen (en bruggen) is 12 tot 15 jaar. De kabels in deze stuwen zijn sinds de bouw in de jaren 60 niet vervangen, en hebben dus 50 jaar in de stuwen gezeten. Hoog tijd om deze staalkabels te vervangen.

 

Specialistisch vakwerk vereist voor plaatsing

De staalkabels wegen 1400-1500 kg per stuk, hebben een diameter van 66 mm en zijn 50 meter lang. Deze staalkabels monteren in een bestaande sluis vereist dus  vakwerk. Zeker als het gaat om 16 kabels per stuw. Bij nieuwbouw is het dak van een sluis open en kunnen we de kabels relatief eenvoudig daarin laten zakken. Bij bestaande bouw is dit niet mogelijk en moeten we inventief zijn. 

We hebben daarom voor dit project speciaal aangepaste hulpgereedschappen ontwikkeld. Onze monteurs hebben ruime ervaring met vergelijkbare projecten en aangepaste gereedschappen en kunnen zo de staalkabels zorgvuldig installeren.

Meer weten?

Veilig en efficiënt verplaatsen van lasten, zowel verticaal als horizontaal. Het maximale rendement halen uit uw installatie, met de zekerheid van bedrijfscontinuïteit. Dit vraagt om de juiste (toepassing van) staalkabel. Benieuwd wat Mennens voor jouw organisatie kan betekenen?

Kwaliteitscontrole in staalkabellaboratorium 

Voor de installatie moeten de staalkabels verschillende kwaliteitscontroles ondergaan, in lijn met NEN 3560. Deze controles worden uitgevoerd in het staalkabellaboratorium van Mennens Dongen. Daarvoor nemen we een stuk uit een geslagen kabel. Daarop doen we onder andere een torsietest (test op taaiheid), bepaling van zinkgewicht en een breektest op de verschillende draden in de staalkabel. Ook breken we de totale kabel op een trekbank, om aan te tonen dat de werkelijke breekkracht hoger is dan de minimale breekkracht.

 

Aanvullende eisen Rijkswaterstaat

Daarnaast stelt Rijkswaterstaat als eis dat de staalkabels 48 uur op een derde van de minimale breukbelasting moeten worden voorgerekt. We gebruiken daarvoor een voorrekbank met een effectief te gebruiken lengte van 155 meter, die bij dubbele inspanning 200 ton voorbelasting op de kabel kan zetten. Daarmee voldoet Mennens aan de hoge eisen van Rijkswaterstaat.

 

Planning vervanging

De vervanging is inmiddels afgerond en dat betekent dat de staalkabels weer 50 jaar meekunnen. Mennens blijft doorlopend betrokken bij de inspectie en het onderhoud van deze kabels.

[hubspot]