Heb jij je als installateur van zonnepanelen wel eens afgevraagd of je aan het einde van je werkdag heelhuids thuiskomt? Voor slachtoffers die van daken zijn gevallen, is het antwoord vast ‘ja’. En het aantal slachtoffers is groot: volgens de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) zijn er in het afgelopen 1,5 jaar al 40 mensen van daken gevallen waarop ze zonnepanelen aan het plaatsen waren. Redenen genoeg voor de NLA om installateurs onder de loep te nemen.

Val jij (of een eventuele medewerker) ook van het dak, dan zijn de gevolgen niet te overzien: stilstand van je processen, extra kosten voor je bedrijf, reputatieschade en mogelijk faillissement. Hoe kun je er dus als installateur ervoor zorgen dat jij en je (eventuele) medewerkers heelhuids thuiskomen? Je kunt advies inwinnen, middelen aanschaffen en trainingen volgen. Bij Mennens vind je dit allemaal onder één dak. Ontdek meer over de mogelijkheden.

Image

Gedegen veiligheidsadvies

Wat weten jij en je (eventuele) medewerkers al van veilig werken? Onze werken-op-hoogte-experts vullen aan waar nodig. Ook helpen zij je bij het opstellen van jouw RI&E (Risico Inventarisatie & Evaluatie) en TRA (Taak Risico Analyse). Zo voldoe je aan de eisen van de NLA en stel je jouw bedrijf veilig.

De essentiële middelen

Je kunt ook bij Mennens terecht voor alle benodigde middelen om veilig te werken. Er is veel aanbod in de markt, maar dit zijn de meest essentiële middelen:

  • Rolsteigers voor bij de brede kant van het dak, bij voorkeur met een zonnepanelenlift
  • Tijdelijke hekwerken, om naast de rolsteiger(s) aan de dakrand te bevestigen
  • Steigers voor bij de schuine kant van het dak, als je bijvoorbeeld bij een hoekwoning of een vrijstaand huis werkt

Bovenstaande middelen vallen onder collectieve valbeveiliging. De laatste veiligheidsoptie is persoonlijke valbeveiliging, zoals daklijnensets en andere aanlijnmiddelen. Dit is niet voor niets: op een dak zijn vaak geen aanslagpunten aanwezig om de middelen te gebruiken. Daarnaast mag je alleen daklijnensets gebruiken als je hierin uitgebreid getraind bent. We adviseren je hier graag over.

 

Training in juist en snel gebruik

De volgende stap is de training ‘Solar’, waarin je op volledig geoutilleerde oefendaken (een schuin én een plat dak) juist en professioneel gebruik leert maken van de essentiële middelen. Zo gewenst aangepast op jouw praktijksituaties. Na een halve dag kun je in korte tijd een (rol)steiger opbouwen en een hekwerk plaatsen.

Veilig zonnepanelen plaatsen

Je hebt er vast van gehoord of je hebt het zelf meegemaakt: een zonnepanelenmonteur die van het dak valt en gewond raakt. De gevolgen hiervan zijn niet te overzien. Hoe kun je dit voorkomen? De Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) heeft een antwoord: met een arbocatalogus.

En er is meer om rekening mee te houden, zoals je RI&E, essentiële middelen en gedegen training. Bij Mennens vind je dit alles onder één dak. Ontdek meer over de mogelijkheden.

Blogs en opinieartikelen van onze experts

Gerelateerde producten