Professioneel zonnepanelen leggen is professioneel omgaan met de gevaren

Voorkom ongelukken en reputatieschade met training voor werken op hoogte

Kent u als solarprofessional de gevaren van werken op hoogte? Helaas wordt het risico soms niet goed ingeschat en zijn de veiligheidsmaatregelen ontoereikend. Laat uw bedrijf en mensen vakkundig trainen. Dan beperkt uw het valgevaar, voorkomt u (ernstige) ongelukken en voldoet u aantoonbaar aan uw zorgplicht.

Dat valgevaar in de solar-branche een serieus aandachtspunt is, blijkt uit de cijfers. In 2020 meldde de Inspectie SZW 33 arbeidsongevallen en 89 klachten gerelateerd aan installatie en onderhoud van zonnepanelen. De Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) controleert dan ook gericht op veilig werken op hoogte bij de installatie van zonnepanelen. Bijvoorbeeld op de aanwezigheid van de juiste valbeveiliging.

Eén ongeluk, alles overhoop

Elk ongeluk is er één te veel. En één ongeluk zet alles op z’n kop. Naast persoonlijk leed krijgt u te maken met negatieve publiciteit, reputatieschade, boetes, onderzoeken van de Inspectie SZW en mogelijke schadeclaims. Kortom: totale ontregeling van uw bedrijfsproces. 

Solar-training: voldoe aan uw zorgplicht

Natuurlijk wilt u dat voorkomen. Het is belangrijk dat u de risico’s kent en hier continu aandacht aan besteedt. Laat uw bedrijf en mensen daarom deskundig trainen in veilig werken op hoogte. Dit heeft als voordeel dat u aantoonbaar voldoet aan uw zorgplicht. U zet een belangrijke stap in een veilige werkomgeving voor uw medewerkers. U kunt dit ook meenemen in uw RI&E.

Wat leert u in deze training?

In onze solar-training leren uw installateurs hoe zij veilig werken op hoogte tijdens het leggen en/of inspecteren van zonnepanelen. We simuleren de praktijksituatie in ons Safe Site Expertisecenter in Vlaardingen. Op de volledig geoutilleerde oefendaken (een schuin én een plat dak) ervaren zij de risico’s tijdens het leggen van echte zonnepanelen. Tegelijkertijd raken ze vertrouwd met de verplichte valbeveiligingsmiddelen.

Programma

  • bewustwording veilig werken op hoogte
  • wet- en regelgeving bij werken op hoogte
  • veilig stijgen naar hoogte met collectieve valbeveiliging, zoals ladders en hoogwerkers
  • veilig gebruik van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)

De training wordt verzorgd door onze ervaren trainers. Een training op maat is uiteraard ook mogelijk. Heeft u de training graag op locatie? Dan brengen we de training naar u toe. 
 

We staan voor u klaar

Heeft u nog vragen over onze training? Of wilt u de materialen voor veilig werken op hoogte bij uw bedrijf geleverd krijgen? Neem dan gerust contact met ons op of bezoek de Mennens-vestiging bij u in de buurt.