De top 5 dooddoeners over valbeveiliging

Werken op hoogte moet veilig zijn, daar zijn we het allemaal over eens. Toch zijn er in de praktijk veel vakmensen die er hun eigen draai aan geven als het gaat over valbeveiliging. Dit zijn de top 5 dooddoeners die Dirk van Blijswijk, productspecialist valbeveiliging en manager Expertisecenter Safe Site – Powered by Mennens, in de afgelopen vijftien jaar meerdere keren voorbij heeft horen komen. 

Dus hierom denken veel vakmensen zonder de juiste kennis en/of middelen veilig te kunnen werken op hoogte:

 

Dooddoener 1: We doen dit altijd al zo

Oké, jullie doen dit altijd al zo. Dat wil niet zeggen dat dit nooit mis kan gaan. Juist ingesleten patronen en zelfoverschatting kunnen levensgevaarlijk zijn. Een kleine misstap kan al op een aantal meters hoogte fataal zijn. Of je dit nu altijd al zo doet, verandert daar niets aan. 

 

Dooddoener 2: Ik houd me toch vast? 

Je vasthouden aan een goot, reling, (rol)steiger of iets anders is niet voldoende om veilig te werken op hoogte. Wat als de goot losraakt, je hand verkrampt raakt, of je door kou, zweet of regen wegglijdt van de reling? Wat als een collega de steiger plotseling verplaatst? Door externe factoren kun je altijd nog naar beneden vallen. 

 

Dooddoener 3: Ik heb geen hoogtevrees 

Hoogtevrees of niet: als je een val maakt van hoogte (en dat kan al vanaf zeer beperkte hoogte zijn), dan bestaat er risico op (ernstig) letsel of overlijden. Ook zonder hoogtevrees is het mogelijk om een misstap of inschattingsfout te maken. Of slachtoffer te worden van externe factoren.

 

Dooddoener 4: We hebben al een toolbox gehad

…Maar met een toolbox alleen red je geen levens. Valbeveiliging aanschaffen is één. Hier verantwoord mee omgaan en weten hoe correct te handelen in noodsituaties is twee. En dat leer je tijdens een toolbox niet. Wat doe je als een collega van grote hoogte valt, iets lager blijft hangen en bewusteloos raakt? Ligt er dan een reddingsplan klaar? Beschik je dan over een geschikte reddingsset om hulp te bieden? En waar is deze dan te vinden?

Tijdens een training in het Expertisecenter van Safe Site – Powered by Mennens leren we jouw vakmensen hier alles over. 

Dooddoener 5: De brandweer komt wel helpen 
‘Dan bellen we de brandweer toch?’, hoor ik regelmatig. Helaas, ik help je graag uit deze droom. Hulp van de brandweer is niet altijd toereikend of op tijd. Ga het maar eens na. Hoe komt de brandweer met hun materieel (snel) op hoogte of diepte? En hoe helpen zij jouw (misschien wel bewusteloze) collega met hun hoogwerker? Een hoogwerker is niet oneindig lang. 

Veilig werken; het roer moet om
Dit zijn slechts enkele van de vele dooddoeners die ik hoor vanuit mijn werkveld. Ik breek graag een lans voor valbeveiliging. Want die is er niet voor niets. De persoonlijke beschermingsmiddelen zijn er, de wet- en regelgeving is helder. Waarom doen we er dan (te) vaak niets mee? Vallen is een van de meest voorkomende oorzaken van een bedrijfsongeval. Kortom, het roer moet om. 

Safety Scan; laat je goed informeren
Ben je benieuwd welke kansen er in jouw organisatie zijn om veilig(er) te werken op hoogte of diepte? Neem contact met ons op voor een Safety Scan via e-mail of 010 - 437 30 33. Wij inventariseren hierbij alle aandachtspunten op basis van de geldende wet- en regelgeving en stellen aan de hand hiervan een adviesrapport op.