Veiligheid centraal bij werken met hoogwerkers

De situaties op onderstaande foto’s zijn schrikbeelden waarvan iedereen hoopt ze nooit te hoeven meemaken. Gelukkig kun je ongelukken zoveel mogelijk voorkomen door valbeveiliging bij het werken met hoogwerkers centraal te stellen. Vijf tips om uw veiligheid te vergroten van Jaap Waling, Productmanager Valbeveiliging bij Mennens.

 

De valbeveiliging bij hoogwerkers roept vaak veel discussie op, en heeft helaas nog niet overal de prioriteit. Een reling zou in eerste instantie voldoende bescherming moeten bieden. Maar omdat de gebruiker vaak moet reiken of “op hoogte” met de machine rijdt, is in die gevallen de leuning niet meer afdoende. Het gebruik van persoonlijke valbeveiliging is niet wettelijk verplicht; wel kan de producent of de werkgever dit verplichten, en dat gebeurt tegenwoordig dan ook vaak. Let daarbij wel goed op! Producenten schrijven niet voor welk verbindingsmiddel gebruikt moet worden en bedrijven tasten vaak in het duister. Denk dus goed na of wat voorgeschreven wordt wel echt veilig is.

Helemaal voorkomen dat iemand valt zal nooit lukken, want menselijk gedrag is niet altijd te sturen. Maar er zijn een paar zaken die we wél in de hand hebben:

 

  1. Zorg voor het juiste verbindingsmiddel
    Een te lange lijn, een valstopblok dat niet goed blokkeert: wanneer je over een obstakel rijdt, kun je met het verkeerde verbindingsmiddel zo uit de bak worden geslingerd. Kies je verbindingsmiddel zorgvuldig, dan voorkom je dit soort ongelukken.
     
  2. Gebruik deze op de juiste manier
    Bij het gebruik van een PBM voor valbeveiliging is training verplicht.
     
  3. Zorg voor een goed ankerpunt
    Dit moet op de goede plek zitten, en sterk genoeg zijn. Als een van deze twee vereisten niet op orde is, loop je gevaar.
     
  4. Wees voorbereid op redding
    Werk bij voorkeur nooit alleen. Als je er uit valt en je (bewusteloos) in je harnas blijft hangen, dan heb je slechts 15 minuten om gered te worden. Je bent niet dood na een kwartier, maar er kunnen dan wel gevolgen in je lijf optreden die niet meer terug te draaien zijn.
     
  5. Sluit zoveel mogelijk risico’s uit
    Dit is het beginsel van veiligheid. Valbeveiliging lijkt soms lastig, maar onmogelijk is het niet: met goede voorbereiding kom je een heel eind.
Meer informatie

Mennens kan u adviseren bij het kiezen van de beste valbeveiliging. Neem daarvoor gerust vrijblijvend contact op.