Werken in een besloten ruimte


Wat is een besloten ruimte?

Veel werkplekken bevatten gebieden die worden beschouwd als "besloten ruimten". Een besloten ruimte is een moeilijk te betreden werkplek. Hoewel deze ruimten in principe niet bedoeld zijn voor mensen, moeten ze toch met regelmaat betreden worden voor bijvoorbeeld inspecties, reparaties, of schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden

Besloten ruimten kunnen zowel onder- als bovengronds zijn en hebben gelimiteerde in- en uitgangsmogelijkheden. Dit betekent dat de gebruikers van de besloten ruimte niet op elk moment weg kunnen uit de ruimte en te maken hebben met verschillende risico’s.

 

Wist je dat?

  • Tussen de 50% en 60% van de slachtoffers mensen zijn die een ander teamlid proberen te redden?
  • 50% van de sterfgevallen in besloten ruimten gevolgen zijn van zuurstoftekort?
  • Er jaarlijks ongeveer 90 doden gerelateerd zijn aan werken in besloten ruimtes volgens het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (OSHA)?
  • 25% van besloten ruimten een giftige atmosfeer hebben?

Deze cijfers liegen niet. Er zijn gewoonweg nog te veel ongelukken bij het werken in besloten ruimten te betreuren. In 2015 zijn maar liefst 11 doden bij ongevallen gerapporteerd bij het betreden van besloten ruimten. Bij werken in besloten ruimten is het gebruik van valbeveiliging van groot belang. 

 

Meer weten over navigeren in werkplekken met besloten ruimten?

Kijk dan verder en ontdek uitgebreide info over werken & redden in besloten ruimte in de vorm van whitepapers, checklists, mogelijke trainingen op maat en een uitgebreid assortiment valbeveiligings- en reddingsmiddelen