Bewustwording creëren over veilig werken op hoogte en in diepte

Bron: Europoort Kringen, editie 4-2022

Safe Site - Powered by Mennens levert kwaliteit in valbeveiliging

Valbeveiligingsspecialist Safe Site – Powered by Mennens maakt sinds 2011 deel uit van de Mennens Groep, de marktleider in Nederland in staalkabel en hijs- en heftechniek. Eerst als aparte bv en na de verhuizing naar het nieuwe Expertisecenter in Vlaardingen als onderdeel van Mennens Rotterdam. Het bedrijf richt zich met zijn diensten en producten op vele branches, waaronder die van de petrochemie en windenergie. Steeds vaker is het ook actief voor de zonnesector.

“Sinds januari 2020 opereren we onder de naam Safe Site – Powered by Mennens vanuit ons Expertisecenter in Vlaardingen”, vertelt manager Dirk van Blijswijk. “Met een vloeroppervlakte van 900 vierkante meter is dit een van de grootste centra op het gebied van valbeveiliging in Europa. Hier verzorgen we trainingen die gericht zijn op veilig werken op hoogte en in diepte. We hebben zeven theorielokalen en een trainingshal met onder andere een besloten-ruimte-container, een silo, een windturbine en een huis. Buiten staan een aantal masten en ook het dak is ingericht als trainingslocatie. Naast trainingsfaciliteiten hebben we een ruime showroom. Daar tonen we de valbeveiligings- en reddingsmiddelen die we verkopen en waarmee we trainen. We hebben een uitgebreid assortiment aan onder meer veiligheidsharnassen, valblokken, (kooi)ladders, ankerpunten, besloten-ruimten-materiaal en evacuatie- en reddingsets.”

Hoge standaard

Naast training en verkoop houdt het bedrijf zich ook bezig met het installeren van veiligheidsvoorzieningen, de inspectie van persoonlijke en permanente valbeveiliging(systemen), het geven van advies over werken op hoogte en in diepte en met rope access. “Voor werkzaamheden op moeilijk bereikbare plaatsen zijn onze rope access-specialisten beschikbaar”, zegt Van Blijswijk. “Daarnaast hebben wij stand-by rescue-teams voor werkzaamheden op (zeer) risicovolle plekken. Bij al onze activiteiten staan veiligheid en kwaliteit voorop. Het gaat immers om de veiligheid van mensen. Vanwege de hoge standaard die wij hanteren, kunnen bedrijven erop rekenen dat wat wij leveren, uitvoeren en adviseren goed en veilig is en volledig aan de wet- en regelgeving voldoet. Wij verkopen veiligheid, zeg ik altijd als iemand mij vraagt wat wij doen.” 

Manager Dirk van Blijswijk van valbeveiligingsspecialist Safe Site – Powered by Mennens.

Machocultuur

Dat verkopen van veiligheid doet de valbeveiligingsexpert al meer dan twintig jaar. Van Blijswijk werkt sinds 2005 bij het bedrijf en praat heel gedreven over zijn vakgebied en de inspanningen die Safe Site – Powered by Mennens en de Mennens Groep doen om veilig werken op hoogte en in diepte te stimuleren en bevorderen. “Ten opzichte van mijn begintijd is er op dat vlak veel ten goede veranderd. Toen heerste er in diverse branches nog een echte machocultuur en werd het gebruik van veiligheidsmiddelen helaas regelmatig gezien als iets voor watjes. Dat kom je gelukkig steeds minder tegen. Het verschilt per bedrijf hoe het gesteld is met veiligheid. Sommige doen het heel goed, andere wat minder, maar over de gehele linie valt nog wel het nodige te winnen. Met name op het vlak van gedegen training en goed advies.”

Bewustwording

Vooral bij besloten ruimten en op plekken waar mensen van relatief geringe hoogtes – onder de 2,5 meter – kunnen vallen, zijn volgens Van Blijswijk verbeteringen te behalen. “Nog steeds leeft bij velen het idee dat pas vanaf 2,5 meter maatregelen tegen vallen genomen moeten worden, maar dat is onjuist. De Arbowet geeft namelijk aan dat dit ook onder de 2,5 meter moet als er risico op vallen is. Dat is helaas veel minder bekend. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om bordesvloeren en verhogingen bij machines. Bedrijven daarover informeren en adviseren en de bewustwording daarover vergroten, en over valbeveiliging in het algemeen, is waar wij dagelijks mee bezig zijn. Bij onze trainingen speelt het creëren van bewustwording dan ook een belangrijke rol. Een groeiend aantal bedrijven maakt van ons trainingsaanbod gebruik. In 2019 reikten we 3.000 certificaten uit aan mensen die bij ons een training volgden. De basistraining werken op hoogte, de training klimmen en werken op hoogte, de training werken en redden in besloten ruimten en onze reddingstrainingen worden het vaakst gegeven en gevraagd. De meeste verzorgen we in het Expertisecenter, maar we trainen ook op locatie.”

Wind en zon

Met zijn activiteiten bedient het bedrijf heel Nederland. Van Blijswijk: “Dat we onderdeel zijn van Mennens, specialist in onder andere staalkabel en hef- en hijstechniek, biedt als voordeel dat bedrijven voor meer zaken terechtkunnen bij één partij. Daaronder zitten onder meer ondernemingen die actief zijn in de wind- en zonne-energie. Voor de windsector werken we al jaren, zowel onshore als offshore. In de trainingshal van het Expertisecenter staat bijvoorbeeld een model van een nacelle van een windturbine. De afgelopen twee, drie jaar weet in toenemende mate de solar energy sector ons te vinden. Voor die bedrijfstak verzorgen we veel trainingen op locatie. In het tweede kwartaal gaan we het schuine dak van de ‘woning’ in de trainingshal en het platte dak van ons pand van zonnepanelen voorzien. Op die manier kunnen wij straks ook hier in huis trainingen verzorgen voor die sector, die volledig aan de behoeften van die branche zijn aangepast.”