Veilig werken op het dak bij Wavin

Veilig werken op het dak, zónder persoonlijke beschermingsmiddelen – Mennens maakte het mogelijk voor Wavin in Hardenberg.

Wavin, Europees marktleider op het gebied van kunststof leidingsystemen, had één doel toen ze Mennens benaderden: veilig werken op het dak. Daar bevinden zich bijvoorbeeld filterunits waarvan de filters regelmatig vervangen moeten worden, airco-units die onderhoud vergen, lichtkoepels die gereinigd moeten worden en dakbedekking die soms aan reparatie toe is.

 

Bij al deze werkzaamheden is valbeveiliging cruciaal. Wavin dacht daarbij aan een lijnsysteem, waarbij een staalkabel over het dak gespannen wordt waaraan je je kunt zekeren. Zowel Wavin als Mennens hebben veiligheid hoog in het vaandel staan, maar ook gebruiksvriendelijkheid staat voorop. 

Dakrandbeveiliging 

Mennens stelde voor een hekwerk (Skylotec Haven) rondom het dak te plaatsen als dakrandbeveiliging. Rané Smilde, accountmanager bij Mennens Groningen: ‘Voor een lijnsysteem is een PMB nodig zoals een harnas, een verbinding met het lijnsysteem en training om hiermee te werken. Met een hekwerk kun je veel eenvoudiger en zonder enige persoonlijke beveiliging je werkzaamheden uitvoeren.’

  

Na het zien van de tekeningen en voorbeelden koos Wavin voor de oplossing van Mennens. Een permanente valbeveiligingssysteem van Skylotec is in drie dagen tijd op het dak geplaatst. Smilde: ‘Dankzij het hek kunnen er meerdere mensen tegelijk het dak op en zit je niet vast aan een PBM. Je pakt het valgevaar collectief op in plaats van persoonsgebonden.’

Wil je meer weten?