Gebruikersgewicht valbeveiliging: weeg ook de uitrusting mee

Door: Dirk van Blijswijk, manager Expertisecenter Safe Site – Powered by Mennens

 

Bij de keuze van persoonlijke valbeveiliging is één van de aandachtspunten het gebruikersgewicht. Dit is absoluut essentieel voor de veiligheid van de gebruiker. De meest verkochte valbeveiligingsmiddelen zijn slechts geschikt voor 100 kg gebruikersgewicht, omdat de producent dit gelijkstelt aan het testgewicht dat omschreven staat bij de normtesten.


Eerst wat theorie. Je lichaamsgewicht en je complete uitrusting samen bepalen je gebruikersgewicht. Het gebruikersgewicht is belangrijk vanwege de maximaal toegestane valkracht: de schok waarmee je tot stilstand komt als je aangelijnd valt. In de norm is bepaald dat die schok nooit meer mag zijn dan 600 kg of 6 kilonewton bij een testgewicht van 100 kg. Deze valkracht is het maximale wat het menselijk lichaam kan en mag hebben zonder (ernstig) inwendig letsel op te lopen.
Goed werk in overleg met partners

 

Schokdempers

Om de valkracht zoveel mogelijk te beperken, worden schokdempers gebruikt. De demper rekt uit en absorbeert een deel van de kracht die vrijkomt bij de val. Zodat de valkracht op het lichaam zelf vermindert en onder de 600 kg komt bij een testgewicht van 100 kg.

 

Gebruikers- of lichaamsgewicht?

Vanzelfsprekend worden o.a. valharnassen en schokdempers hierop getest. Vanuit de geldende normen gebeurt dit met een testdummy van 100 kg. Komen de middelen door de test? Dan worden deze goedgekeurd voor een gebruikersgewicht tot 100 kg. Dit is echter niet hetzelfde als je lichaamsgewicht.

 

Complete uitrusting weegt ook mee

En nu komt het. Een lichaamsgewicht tussen de 85 en 95 kg is heel gangbaar. Tel daar je werkkleding (bijv. veiligheidsschoenen), gereedschap, reddings- en evacuatiekit bij op. Een gemiddelde set met standaard PBM komt al snel op 13 kg. Dan kom je zo over de 100 kg gebruikersgewicht. Een serieus risico. Bij een val rekt de demper dan maximaal uit, waardoor de piekbelasting van 6 kilonewton overschreden kan worden. Met mogelijk (intern) letsel tot gevolg.

 

Kies de juiste valbeveiliging

Gelukkig komen er steeds meer middelen beschikbaar voor een gebruikersgewicht boven de 100 kg. Zo bestaan er middelen die geschikt zijn tot 140 kg. Hoewel 140 kg in eerste instantie niet nodig lijkt, zit je hier dus al sneller aan dan je zou denken.

De fabrikant zet het maximale gebruikersgewicht op het product of in de gebruiksaanwijzing. Let op: dit is vaak ook inclusief eventuele gereedschappen.  

 

Laat je adviseren

Wees er in je zoektocht naar de juiste valbeveiliging daarom altijd van bewust of het gebruikersgewicht geschikt is voor de drager. En tel óók de uitrusting en het gereedschap van de drager mee. Uiteraard kunnen mijn collega’s en ik je hierbij adviseren.

 

Vraag een Safety Scan aan

Ben je benieuwd naar alle kansen om veilig(er) te werken op hoogte of in diepte? Neem contact met ons op voor een Safety Scan via e-mail of 010 - 437 30 33. Wij inventariseren hierbij alle aandachtspunten op basis van de geldende wet- en regelgeving en stellen aan de hand hiervan een adviesrapport op.