RECO schroeft veiligheidsniveau op voor werken op hoogte

Safe Site - Powered by Mennens ondersteunt met passende valbeveiliging en training

Bij materieelverhuurder RECO werken medewerkers veel op hoogte. De organisatie kreeg van de medewerkers terug dat zij niet geheel tevreden waren over de PBM die zij hierbij dragen. Deze zouden te zwaar en oncomfortabel zijn. RECO wilde voorkomen dat medewerkers de Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) hierdoor onjuist of helemaal niet meer zouden dragen. Of dat zij lichamelijke klachten zouden krijgen. Omdat veiligheid op nummer één staat bij RECO, schakelden zij Mennens in voor passende uitrustingen én trainingen in veilig werken op hoogte

Over RECO

Familiebedrijf RECO uit het Zuid-Hollandse Koudekerk aan den Rijn biedt materieelverhuur en technische dienstverlening voor de zakelijke markt. Organisaties kunnen er terecht voor materieel voor o.a. tijdelijke huisvesting, bouwplaatsinrichting, verticaal en horizontaal transport en steigers. Van aggregaten, lichtmasten, hekken en poorten tot hoogwerkers, personen- en goederenliften, units en werk- en loopbruggen. RECO zorgt voor het juiste materieel, op het juiste moment, op de juiste plaats. Hoogte speelt een grote rol bij deze werkzaamheden. Zo fungeren medewerkers als liftmonteurs, steigerbouwers en storingsmonteurs.

Veiligheidsniveau 

Bij werkzaamheden op hoogte dragen alle medewerkers van RECO gecertificeerde, PBM. Bryan Hugenholtz, Veiligheidskundige in opleiding bij RECO, vertelt: “Onze collega’s gaven aan dat de PBM niet prettig zaten. Het materiaal was te zwaar en begon daardoor te irriteren tijdens werkzaamheden. Dat moest anders. Tegelijkertijd wilden we onze medewerkers nóg meer bewustmaken van het belang van veilig werken op hoogte. Daarom lag onze focus niet alleen op nieuwe PBM, maar ook op training in werken op hoogte.”
 

“Tijdens de passessie kregen we veel enthousiaste reacties van collega’s”

Oplossingen inventariseren

Bryan kende Safe Site (onderdeel van Mennens) al via zijn voormalige werkgever en had hier positieve ervaringen mee. Hij vertelt: “Dus toen mij werd gevraagd of ik nog een specialist kende met de juiste kennis en expertise, heb ik direct contact opgenomen. Een van de experts kwam bij ons op locatie. Samen inventariseerden we wat er nodig was om de veiligheid naar een hoger niveau te tillen. Op basis van onze wensen adviseerde Mennens ons een ander merk valbeveiliging: licht, comfortabel en net zo betrouwbaar. Ook keken we samen welke training het beste aansloot op onze dagelijkse praktijk. We kwamen tot de conclusie dat een standaard training ‘werken op hoogte’ niet zou volstaan vanwege de vaak zeer specifieke omstandigheden. Dus kozen we voor een training op maat.”

Passessie

Aangezien de medewerkers de nieuwe PBM dragen, vormden hun wensen en behoeften het uitgangspunt voor RECO. Nicky van Oorschot, trainer en adviseur bij Safe Site – Powered by Mennens legt uit: “RECO had als wens de eindgebruikers te betrekken bij het gehele traject. Zij zijn daarom vanaf het begin betrokken geweest bij het maken van de uiteindelijke keuze. Samen met RECO hebben we een passessie georganiseerd om iedereen de kans te geven de verschillende harnassen te passen en de nodige input te leveren. Na aanleiding van de passessie hebben we veel positieve en enthousiaste reacties mogen ontvangen. De passessie was een groot succes.”
 

“De training is leerzaam en zorgt voor nieuwe inzichten bij onze medewerkers”

Expertisecenter

Nicky vertelt: “We vonden het belangrijk dat de training volledig aansloot op de werkzaamheden van de deelnemers. Hiervoor hebben we op het buitenterrein van ons Expertisecenter een steiger- en liftconstructie van RECO geplaatst. Hiermee was het mogelijk om de praktijkscenario’s zo realistisch mogelijk na te bootsen. Deelnemers kregen tijdens deze training informatie over de aanwezige risico’s, actuele wet- en regelgeving en correct gebruik van de nieuwe valbeveiligingsmiddelen”.

“Medewerkers dragen de nieuwe PBM graag en kennen de voorschriften”

 

Hogere motivatie en meer veiligheid

Bryan blikt met een goed gevoel terug. “Tijdens de passessie en training spatte het plezier ervan af bij onze medewerkers, dat was mooi om te zien. Onze medewerkers waren erg blij met de totaalaanpak: de combinatie tussen de passessie van de nieuwe valbeveiligingsmiddelen en de training op maat. De training is leerzaam en zorgt voor nieuwe inzichten bij onze medewerkers op het gebied van valbeveiliging en werken op hoogte. We zien dat het echt heeft geholpen. De PBM wordt volgens de voorschriften gebruikt, de motivatie om nóg veiliger te werken is gestegen. Het is professioneel materiaal, dat straalt ook kwaliteit uit naar onze klanten. Bovendien hebben we met Mennens direct een betrouwbare partner die voor ons de (jaarlijkse) keuring op de valbeveiligingsmiddelen kan uitvoeren. Cruciaal voor de werkzaamheden die we op hoogte uitvoeren!”

 

Expert in werken op hoogte en in diepte

Mennens is specialist in staalkabel en hijs- en heftechniek én expert in veilig werken op hoogte en in diepte. We bieden genormeerde persoonlijke en permanente valbeveiligingsmiddelen, waaronder valharnassen, valstopblokken, (kooi)ladders en ankerpunten. Namens een groot aantal toonaangevende fabrikanten zijn we geaccrediteerd om de verplichte jaarlijkse keuring van producten en systemen uit te voeren.

In ons state-of-the-art Expertisecenter in Vlaardingen trainen we cursisten in veilig werken, klimmen, redden en evacueren op hoogte of in diepte (besloten ruimtes). Hier bootsen we de dagelijkse praktijk na en ervaren cursisten de valbeveiligingsmiddelen zelf. Al onze trainers zijn IRATA-, VCA- en EHBO-opgeleid en kennen de actuele wet- en regelgeving. 
 

Meer weten?

Wil je meer informatie over een valbeveiliging of een van de trainingen? Neem contact met ons op! Wij zorgen er samen voor dat je jouw werkzaamheden zo snel, efficiënt en vooral veilig mogelijk kunt oppakken.