Zo blijft je valstopblok veilig en bruikbaar: 5 onmisbare tips

Een gewone vallijn beperkt je bewegingsvrijheid behoorlijk vanwege de beperkte lengte (max. 2 meter). Met een valstopblok heb je veel meer ruimte om te werken. Stel je voor dat je op een dak zonnepanelen legt: een vaste lijn moet je steeds verplaatsen en opnieuw vastmaken, terwijl een valstopblok je laat rondlopen tot de lijn zijn max bereikt[Dv1] [mv2] . Als je valt, grijpt het systeem direct in en sta je niet ineens stil met een harde klap.

 

Steeds meer functies

Valstopblokken worden toegepast bij uiteenlopende werkzaamheden. In de meeste gevallen worden ze gebruikt als valbeveiligingsmiddel in het verticale vlak voor veilig werken op hoogte. Maar ze krijgen steeds meer aanvullende functies. Zo kunnen ze ook gebruikt worden voor evacuaties (een slachtoffer naar beneden laten zakken) of reddingen (een slachtoffer omhoog takelen vanuit een besloten ruimte). Daarom is het in elke situatie van levensbelang dat het valstopblok geschikt is voor de specifieke toepassing en naar behoren functioneert.

Vijf tips

Een valstopblok moet je regelmatig laten keuren om zeker te weten dat het nog goed werkt. Door gebruik slijt het, kunnen onderdelen vies worden of minder goed dempen. Als je zorgvuldig omgaat met je valstopblok, kan het langer meegaan. Hieronder vijf tips.

 

1.)   Kies het juiste valstopblok voor je klus
Niet elk valstopblok is overal geschikt voor. Werk je in een stoffige omgeving, of bijvoorbeeld offshore waar je uitzonderlijke weersomstandigheden hebt? Dan is een sealed blok beter, omdat hierbij het kabelhuis en het remhuis van elkaar gescheiden zijn door een packing. Er komt hierdoor nooit vervuiling bij de rem en deze doet het dus altijd. Voer je laswerkzaamheden uit? Ga dan voor een valstopblok met een staalkabel in plaats van een band, zodat het niet wegsmelt door de hitte. Is je valstopblok wel edge-tested voor als je bij scherpe randen werkt? Hiermee voorkom je insnijdingen in de kabel, die desastreuze gevolgen kunnen hebben.

 

2.)    Check altijd even voor gebruik
Even een snelle 'pre-use check' kan veel ellende voorkomen. Zit er een keuringssticker op? Ziet de band of kabel er nog goed uit? Geen scheurtjes, rafels of vuilophoping? Blokkeert de kabel/ band überhaupt wel? Een valstopblok dat goed onderhouden is, gaat langer mee én is veiliger. Hoe je een uitgebreide pre-use check uitvoert voor al je valbeveiligingsmiddelen, leer je in onze basistrainingen.

3.)   Berg netjes op
Gooi je valstopblok niet zomaar in een hoek na gebruik. En laat 'm ook niet buiten liggen, bijvoorbeeld op een dak. Hang het op een droge, schone plek of bewaar het in een opbergkist. Dat voorkomt onnodige slijtage en zorgt ervoor dat het blok altijd klaar is voor gebruik. Haal altijd even een doekje over je valstopblok voordat je deze opbergt, zo voorkom je dat vocht en vuil er 's nachts in trekt.

4.)   Gebruik het valstopblok zoals het bedoeld is
Zorg dat je het valstopblok op de juiste manier vastmaakt en dat de lijn de juiste lengte heeft. Een te korte lijn beperkt je bewegingsruimte, terwijl een te lange lijn onnodige risico’s met zich meebrengt. Stem de keuze van je valstopblok af op de hoogte en de afstand die je moet overbruggen. Controleer ook hoe/ waar je het valstopblok vastmaakt: veel valstopblokken mag je namelijk niet op voetniveau vastmaken.

          Laat je valstopblok op tijd keuren

Dit is geen apparaat dat je ‘gewoon gebruikt tot het stukgaat’. Regelmatige keuringen door een erkend bedrijf zijn een must. Tijdens de keuring wordt niet alleen gekeken of alles nog werkt, maar wordt het blok ook schoongemaakt en onderhouden. Valstopblokken moeten minimaal één keer per jaar gekeurd worden. Dit staat ook vastgelegd in het Arbeidsomstandighedenbesluit en de Europese norm NEN-EN 365:2004. Bij Mennens adviseren wij je over de frequentie van keuring van je valstopblok, aangepast op jouw soort werkzaamheden.

Als je deze tips volgt, werk je niet alleen veiliger, maar weet je ook zeker dat je valstopblok doet wat het moet doen op het moment dat het echt telt.


Maak een afspraak

Wil je goed functionerende valstopblokken met een maximale levensduur? Of heb je behoefte aan meer informatie? Bij Mennens Rotterdam keuren en onderhouden we al jaren valstopblokken voor veilig werken op hoogte. 
We zijn geautoriseerd voor vrijwel alle bekende merken en volgen waar nodig periodiek bijscholingen. Zo weet je zeker dat je altijd met een betrouwbaar valstopblok werkt. Maak een afspraak via
+31(0)10 4373033 of stuur een e-mail naar rotterdam@mennens.nl