Videopodcast: het belang van goede voorlichting en training rondom veilig hijsen

Als het gaat om hijsen en heffen en werken op hoogte, moeten onze klanten kunnen rekenen op kwaliteit en veiligheid. Goed geschoold personeel is daarbij onmisbaar. In deze videopodcast praten we met Edwin Sassen, Servicemanager bij Mennens Groningen, en Robert Jurgens, Operationeel Manager bij Mennens Hengelo. We vragen ze wat het belang is van goede voorlichting en training.

 

Goed advies

“Het belang van goede voorlichting en training heeft alles te maken met de klant”, vertelt Robert. “Als Mennens staan we voor veiligheid. Onze werkzaamheden moeten zo worden uitgevoerd dat ze veilig zijn voor de klant én de medewerkers zelf. Maar we moeten de klant ook goed advies kunnen geven. En dat advies moet goed onderbouwd zijn. Kennis en kunde over het vak zijn daarom uiterst belangrijk.”

 

Variëteit aan trainingen  

Het op peil houden van die kennis en kunde gebeurt door training en voorlichting. Edwin: “Intern hebben we een trainersopleiding van 26 verschillende modules. Die variëren van NEN 3140 tot Werken op Hoogte. Alles wat met hijsen en heffen te maken heeft, zit in onze training. Ook geven we trainingen aan klanten, bijvoorbeeld over redden op hoogte. Daarvoor hebben we een speciaal trainingscentrum in Rotterdam: Safe Site by Mennens.”

 

Herhaling

In de podcast vertellen Edwin en Robert over welke monteurs welke trainingen moeten volgen en hoe vaak ze die moeten herhalen. Edwin: “Dat hangt af van wat een monteur al weet en kan, en wat voor werkzaamheden hij gaat uitvoeren. Via het e-learning platform kan hij ook zelf extra trainingen volgen. Het hangt helemaal van de training af hoe vaak je deze moet herhalen. Voor sommige trainingen geldt een jaarlijkse opfriscursus, maar soms gebeurt dit tweejaarlijks. Om goed getraind te blijven, bepalen wij soms kortere herhalingstermijnen. Na een tijdje vergeet je bepaalde dingen gewoon. Dat willen we voorkomen.”

 

Technische basiskennis

Dat je zoveel trainingen kunt volgen bij Mennens komt doordat het vak erg specifiek is. Edwin: “En er is niet zoiets als een hijs- en hefschool. We moeten het dus zelf regelen. Dat is niet erg, iedereen is welkom om bij ons te leren. Maar een technische basiskennis, het liefst op mbo 4-niveau, is wel nodig. Denk aan elektra of mechatronica.”

 

Theorie en praktijk

Mennens leidt ook leerlingen op via een Beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Daarbij gaan leerlingen één dag naar school en lopen vier dagen mee bij Mennens met een zeer ervaren keurmeester of monteur. Zo wordt de theorie aan de praktijk gekoppeld en zijn leerlingen na hun afstuderen meteen zelfstandig inzetbaar.

 

Werken bij Mennens

Wil jij ook aan de slag als specialist bij Mennens? Dat kan! We zijn altijd op zoek naar getalenteerde enthousiastelingen. Bekijk de vacatures of neem contact op.

 

Meer informatie

Wil je meer weten over onze trainingen? Kijk dan hier op onze site of neem contact met ons op.

Bekijk de podcast

Benieuwd naar wat Robert Jurgens en Edwin Sassen nog meer vertelden in de podcast? Bekijk dan de video hiernaast. 

Samenvatting podcast 'Het belang van goede voorlichting en training'


 

Veiligheid en kwaliteit zijn van essentieel belang bij hijs- en hefwerkzaamheden. Om dit te waarborgen, biedt Mennens zowel interne als externe trainings- en opleidingsmogelijkheden voor medewerkers en klanten. Hiermee willen ze het niveau op peil houden en klanten goed kunnen bedienen. De interne trainersopleiding bestaat uit 26 verschillende modules, variërend van NEN 3140 tot werken op hoogte. Daarnaast worden er externe trainingen gegeven in veilig hijsen en werken en redden op hoogte.

Aangezien er geen specifieke hijs- en hefschool bestaat, moeten bedrijven zoals Mennens hun medewerkers zelf opleiden. Een technische MBO-opleiding op niveau vier, zoals elektrisch of mechatronica, vormt een goede basis voor medewerkers. Vanuit deze basis kunnen zij verder opgeleid worden binnen de hijs- en hefbranche. 

Het is belangrijk dat iedereen die betrokken is bij hijs- en hefwerkzaamheden goed voorbereid en getraind is om veilig te werken. Er zijn risico's verbonden aan het werken met hijs- en hefapparatuur, vooral als men zich niet bewust is van de krachten en drukken die ermee gemoeid zijn. Periodieke keuringen van het gereedschap en het opdoen van kennis zijn essentieel om deze risico's te minimaliseren en een veilige werkomgeving te creëren.