Podcast: zo zit de wet- en regelgeving rondom veilig hijsen

In deze videopodcast praten we met Cees Schipperen. Cees is trainer bij Mennens, hij geeft onder andere de training Veilig Hijsen. In een eerdere podcast vertelde hij al meer over de inhoud van deze training. Dit keer zoomen we meer in op de wet- en regelgeving rondom veilig hijsen. 

 

Wat is veilig hijsen?

Voordat Cees meer vertelt, begint hij de podcast met een definitie van veilig en veilig hijsen:

  • Veilig hijsen: het omgaan met alle hijsmiddelen waarmee je een last van A naar B verplaatst. Op een veilige manier, onder veilige omstandigheden. 
  • Veilig: weten waar je mee bezig bent. Weten hoe je een last moet slaan. Veilig is ook: je werkplek schoon en netjes hebben, struikelgevaar uitsluiten, etc. Ervoor zorgen dat je materialen in orde zijn om ermee te kunnen werken. 

 

Wettelijke verplichting

Vervolgens vertelt Cees dat je als werkgever verplicht bent om je werknemers een gedegen instructie te geven als ze aan de slag gaan met hijsen. Cees: “Het is heel verstandig om een basiscursus Veilig Hijsen te geven op een goede locatie, zoals bij Mennens. Dan weet je als werkgever zeker dat de training in handen is van experts.”

 

Visuele inspectie

Ook vertelt Cees in de videopodcast over de diverse soorten keuringen en inspecties die hij toelicht aan de deelnemers van de cursus Veilig Heffen. Eén daarvan is de visuele inspectie van hijs- en hefmiddelen. “Die kun je onderverdelen in twee categorieën: de gebruikersinspectie en de inspectie die door deskundigen wordt uitgevoerd, de keurmeesters. 

De gebruikersinspectie leren deelnemers van de cursus uit te voeren. Gebruikers moeten namelijk voorafgaand aan de werkzaamheden de middelen kunnen controleren op geschiktheid. De inspectie door deskundigen moet – volgens de wet- en regelgeving – jaarlijks worden uitgevoerd door EKH-gecertificeerde inspecteurs.” 

 

Vragen? Neem contact op!

Cees sluit de podcast af met een laatste tip: “Zorg ervoor dat je altijd met gecertificeerde hijsmiddelen werkt. En als er dingen zijn die je niet begrijpt, neem dan contact op met een vestiging van Mennens. Daar zitten specialisten die je verder kunnen helpen. Zorg dat je op de hoogte bent en dat je op een veilige manier je werkzaamheden nu en in de toekomst kan blijven uitvoeren. Het is uiterst belangrijk om te allen tijde een veilige arbeidssituatie te hebben en houden.”

Bekijk de podcast

Benieuwd naar wat Cees Schipperen nog meer vertelde in de podcast? Bekijk dan de video hiernaast. Meer over de inhoud van de training Veilig Hijsen ontdek je in deze podcast. 

Samenvatting podcast 'Wet- en regelgeving rondom veilig hijsen'


De wet- en regelgeving rondom veilig hijsen schrijft voor dat werkgevers hun werknemers een gedegen instructie moeten geven voor het werken met hijsmiddelen. Het volgen van een basiscursus, bijvoorbeeld bij Mennens, zorgt ervoor dat werknemers goed zijn geïnstrueerd. Zo weet je als werkgever dat het hijsen in goede handen is en dat de mensen die de training geven, ook daadwerkelijk weten waarover ze het hebben.

Aspecten van veiligheid die aan de orde komen, zijn onder andere inspectie van de hijsmiddelen, certificering en keuring en het juiste gebruik ervan. Risicoanalyse en -waarneming zijn belangrijk, evenals het uitvoeren van een LMRA (laatste minuut risicoanalyse) voor het uitvoeren van hijswerkzaamheden.

Keuringen van hijs- en hefmiddelen moeten worden uitgevoerd door specialisten met een geijkte trekbank, zoals de EKH-keurmeesters. Gebruikers van hijsmiddelen moeten echter ook zelf voorafgaand aan hun werkzaamheden een inspectie uitvoeren om te controleren of hun middelen geschikt zijn voor gebruik. Het is belangrijk om altijd met gecertificeerde hijsmiddelen te werken en bij twijfel of vragen contact op te nemen met een specialist op dit gebied.