Podcast: Projecten uit de praktijk, met uitgekiende precisie

 

Verantwoord hijsen en heffen. Of veilig werken op hoogte. Als projectleider bij Mennens, beheert Maarten Botman projecten waar uitgekiende precisie bij komt kijken. In deze video podcast van Mennens neemt hij ons mee in drie interessante projecten.

 

Project 1: Hijsgereedschap voor Saffier Maritiem
 

Recentelijk heeft Mennens twee kranen gebouwd en geplaatst voor Saffier Maritiem, een bedrijf in IJmuiden dat zeilboten maakt. De organisatie had een bestaande hal gekocht, legt Maarten uit, waar nog hijsgereedschap in moest komen. Maarten: “Het is een bestaande hal, dus je moet tot op de millimeter nauwkeurig weten hoe het zit qua hoogte. Je wil de maximale hoogte voor de klant eruit halen, dus dat meten we in met een hoogwerker.”
 

Passen de kranen wel?

Maarten vervolgt: “Uiteindelijk zijn we tot twee kranen gekomen, allebei uitgerust met twee takels van vijf ton die met een afstandsbediening worden bediend.” Mennens bestelde de kraanonderdelen en assembleerde de kranen. Toen de kranen in IJmuiden aankwamen, schrokken de medewerkers. “Wat zijn die kranen groot! Past dat allemaal wel?” Het paste precies.

 

Project 2: Schipper, kan ik overvaren?
 

Naast kraanprojecten doet Mennens ook staaldraadprojecten. Staaldraad kun je onder andere vinden in veerponten. Wanneer het dek zakt waarmee de passagiers weer naar de wal kunnen, komen de staaldraden in beweging. In het Noordzeekanaal worden twee veerponten gebruikt, waarvan de staaldraden versleten raakten. Aan Mennens de taak om de staaldraden te vervangen.
 

Veel bijkomende facetten
 

Maarten legt uit welke precisie hierbij kwam kijken: “Je moet ervoor zorgen dat de passagiers het goede pontje nemen, want wij zijn met de andere pont bezig. Daar heb je dan weer verkeersleiders voor nodig. Het is een hele organisatie om alles goed te laten verlopen.” Dit was dus ook het bijzondere aan het project.

 

Project 3: Valgevaar? Weg. Zonnepanelen? Check!
 

Het derde project had te maken met valbeveiliging. Tegenwoordig kiezen veel organisaties voor zonnepanelen. Zo ook een farmaceutisch bedrijf, dat zonnepanelen op de daken liet leggen. Maarten vertelt over het bijbehorende risico: “Zodra je het dak op gaat om de zonnepanelen te monteren, moet je beveiligd zijn tegen het valgevaar.” Hier zijn gelukkig veel middelen voor.
 

Belangrijke vragen
 

Mennens koos voor verschillende soorten collectieve valbeveiliging zoals hekwerken en kooiladders. Hier kwam veel bij kijken, volgens Maarten. “Zoals bouwkundige vragen: wat voor dak is het? Kun je daar paaltjes en hekwerken monteren? Kun je aan de zijkant van de gevel een kooiladder monteren? Je moet goed weten wat je doet.”
 

Bekijk de video podcast

Uiteraard kwam er nog veel meer bij de drie projecten kijken. Bijvoorbeeld wat de constructie en de lengte van de staaldraden waren. Of hoe je voorkomt dat de daken instorten door het gewicht van de zonnepanelen. Hoe dit in zijn werk ging? Bekijk de video podcast.

Samenvatting podcast


Een van de voornaamste projecten die aan bod komt, vindt plaats bij Saffier Maritiem. Hier installeerde Mennens twee geavanceerde kranen met afstandsbediening in een bestaande fabriekshal, wat nauwkeurige metingen en planning vereist. Het eindresultaat is succesvol en levert efficiënte hijssystemen op voor het bedrijf.

Naast kranen heeft Mennens ook gewerkt aan het onderhoud en de vervanging van staaldraadbrillen in ponten. In dit geval komt er een uitgebreide organisatie kijken bij de planning en uitvoering, aangezien er sprake is van verkeersstremming en interactie met andere onderaannemers op locatie.

Een andere uitdaging die werd aangepakt, is het installeren van valbeveiligingssystemen voor grote gebouwen en complexen, zoals farmaceutische bedrijven. Hierbij wordt, naast technische expertise, ook rekening gehouden met bouwkundige aspecten en logistieke organisatie om het totale gewicht van de geïnstalleerde componenten te verdelen, zodat de structurele integriteit van de gebouwen behouden blijft.

Het werken aan dergelijke projecten vergt flexibiliteit, nauwkeurigheid en sterke organisatorische vaardigheden. Elk project is uniek en varieert van kleine tot grote klanten en locaties.