Podcast: alles over Kwaliteit, Arbeidsomstandigheden & Milieu (KAM)

In deze videopodcast gaan we in gesprek met Michel van Ham. Michel is veiligheidsdeskundige en aangesteld als QHSE Manager voor de Mennens Groep. Hij is o.a. medeverantwoordelijk voor het onderhouden van het KAM-managementsysteem voor de Mennens-vestigingen in Nederland en België. In de podcast vertelt Michel alles over KAM en hoe hij het toepast binnen Mennens.

 

Wat is KAM?

KAM staat voor kwaliteit, arbeidsomstandigheden en milieu. “Mennens moet haar processen zo beheersen dat ze voldoet aan de wet- en regelgeving. Maar tegelijkertijd willen we als bedrijf ook continu verbeteren. Door ons te houden aan geldende regels binnen de certificeringen van KAM, zorgen we dat beide mogelijk is”, vertelt Michel.

 

Waarom KAM?

Michel legt het uit: “Vanuit de wet is ieder bedrijf/iedere werkgever verplicht om te zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving voor het personeel. En om geen schade aan te richten aan het milieu. Dat is natuurlijk veel makkelijker als je daar als bedrijf een gestructureerd systeem voor hebt.”

 

PDCA-cirkel

In de podcast vertelt Michel over de PDCA-cirkel die ten grondslag ligt aan KAM. PDCA staat voor: plan, do, check, act. Kortgezegd komt dat hierop neer:

  • Plan: SWOT-analyse (Strenghts, Weaknesses, Opportunities, Threaths) opstellen en op basis daarvan beleid en doelstellingen voor het komende jaar opstellen.
  • Do: primaire en secundaire processen komen aan de orde, zoals verkoop en planning, maar ook HR en incidentmanagement.
  • Check: houdt iedereen zich aan de gemaakte afspraken?
  • Act: beoordeling (vanuit de directie) en het opnieuw formuleren van de doelstellingen.

Michel: “Op deze manier zorgen we voor continue verbetering. En dat doen we samen. De verantwoordelijkheid ligt niet alleen bij de KAM-afdeling. Iedereen draagt zijn steentje bij.”

 

Verder dan Mennens

“Toen we net begonnen met KAM, was dit vooral gericht op de interne processen van Mennens. Inmiddels kijken we verder. Ook van leveranciers verwachten we dat ze hun KAM op orde hebben. Dit komt ook doordat onze klanten steeds meer vragen naar duurzame producten en diensten.”

 

Milieumaatregelen

We sluiten de podcast af met wat voorbeelden van wat Mennens doet om het milieu te helpen. Michel vertelt onder andere over:

  • de verduurzaming van het stoffenregister
  • de overstap naar verf op waterbasis
  • het opstellen van een CO2-footprint
  • de aanschaf van hybride en elektrische auto’s

 

Vragen?

Meer weten over KAM? Of heb je andere vragen aan Michel van Ham? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Bekijk de podcast

Benieuwd naar wat Michel van Ham nog meer vertelde in de podcast? Bekijk dan de video hiernaast.

Samenvatting podcast 'Kwaliteit, arbeidsomstandigheden en milieu'


 

Kwaliteit, Arbeidsomstandigheden en Milieu (KAM) is een belangrijk onderdeel van het managementsysteem binnen bedrijven zoals Mennens. Het doel van KAM is om processen te beheersen en continu te verbeteren, zowel op het gebied van kwaliteit, milieu als veiligheid. Het draait om het voldoen aan wet- en regelgeving en het voldoen aan eisen en verwachtingen van stakeholders, zoals klanten, leveranciers en medewerkers.

Het continu verbeteren van de KAM-processen binnen Mennens is gebaseerd op de zogenaamde PDCA-cirkel: Plan, Do, Check en Act. Dit begint met het analyseren van risico's en kansen en het formuleren van doelstellingen. Vervolgens worden primaire (verkoop, planning) en secundaire (HR, incidentmanagement) processen uitgevoerd, gecontroleerd en waar nodig bijgestuurd. Medewerkers, directie, preventiemedewerkers en de ondernemingsraad dragen hier allemaal aan bij.

Milieu is een belangrijk aspect binnen KAM, zeker met de huidige focus op duurzaamheid en klimaat. Mennens zoekt naar manieren om dit aspect te verbeteren, bijvoorbeeld door over te stappen op verf op waterbasis en het aanschaffen van hybride of elektrische auto's voor het wagenpark. Ook wordt samengewerkt met klanten en leveranciers om verdere verbeteringen in de keten te realiseren.