Wij verzorgen veilig en efficiënt de complexe klus op hoogte of diepte

Bedrijven maken steeds vaker gebruik van Rope Access. Deze toegangsmethode van werken op hoogte (of diepte) door middel van touwtechnieken blijkt door de duidelijke en strikte procedures bijzonder efficiënt en veilig. “Recent nog hebben we op hoogte de verstopte sprinklers van een olie-opslagtank gerepareerd. Rope Access was daarvoor de aangewezen methode”, vertelt Bart Schoor, coördinator Rope Access bij Safe Site – Powered by Mennens.

Bron: Europoort Kringen, 6 september 2021

De keuze voor Rope Access is wettelijk de laatste optie om ergens toegang tot te krijgen. Maar het is wel een zeer veilige optie, weet Schoor. “Conform de arbeidshygiënische strategie die in de Arbowet wordt genoemd, moeten gevaarlijke situaties of gevaarlijke werkzaamheden altijd als eerste bij de bron worden aangepakt. Dit ligt ook vast in het Bouwbesluit, waarbij er in de ontwerpfase al rekening moet worden gehouden met de veiligheid in de beheerfase.” Schoor ondersteunt het met een voorbeeld. “Neem bijvoorbeeld het reinigen van scheepswanden. Dit kan tegenwoordig met robots worden uitgevoerd, waardoor er geen mensen meer op hoogte hoeven te werken. Maar als bronaanpak niet kan, dan is de volgende stap het gebruik van collectieve voorzieningen, zoals steigers en/of hoogwerkers. In veel moeilijk bereikbare plaatsen, of op zeer grote hoogte of diepte, wordt dit ook vaak erg complex en daardoor onveilig. Als laatste optie is er dan het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen, dus Rope Access.” 

Onafhankelijk advies

“We merkten dat Rope Access een veel gebruikte methode is omdat er in de ontwerpfase van gebouwen en industriële installaties niet voldoende wordt nagedacht over onderhoud in de beheerfase. We zien steeds meer belangstelling, ook omdat deze toegangsmethode van werken op hoogte – of diepte – door de strikte procedures enorm veilig is”, vertelt Schoor. Opdrachtgevers maken volgens hem altijd eerst zelf een risico-inventarisatie van de klus die moet worden geklaard. “Daarbij vragen ze ons vaak al om advies. En dat advies kan zijn dat rope access de geschikte methode is om de werkzaamheden te verrichten. Het kan ook zijn dat andere methodes beter zijn. Daarin zijn we onafhankelijk. We zullen altijd de beste en meest veilige manier adviseren.” In het geval er wel rope access wordt geadviseerd, gaat Mennens ter plaatse voor een inventarisatie. Schoor: “Er worden foto’s gemaakt en we bespreken de werkzaamheden met de opdrachtgever. Vervolgens maken we een werkplan met daarin ook onze risicoanalyse met noodplan. Dit plan gaat vervolgens naar de veiligheidsspecialisten bij de opdrachtgever, die er akkoord op moeten geven. Dan pas kunnen we echt aan de slag.” Die check door de klant is volgens Schoor essentieel. “Kijk, wij kennen niet alle gevaren bij de opdrachtgever. Zo werken we in de petrochemie aan diverse tanks. De vraag is dan vaak; zijn er in verband met bijvoorbeeld brandgevaar nog restricties voor het gebruik van bepaald gereedschap?”

Expertisecenter

Bij het opstellen van Rope Access-werkplannen valt Schoor onder meer terug op de eigen expertise van Safe Site – Powered by Mennens, dat sinds 1 januari 2020 onderdeel uitmaakt van Mennens Rotterdam. Onder dit merk worden onder andere veiligheidsadvies, Rope Access en trainingen aangeboden. Dankzij de ingebruikname van een nieuw expertisecenter voor werken op hoogte en diepte, kan Mennens opdrachtgevers nog beter, completer en flexibeler van dienst zijn, meer kennis bieden en beter ondersteunen. Dit expertisecenter is met zijn 900 vierkante meter één van de grootste centra op gebied van valbeveiliging in Europa. “Alles rondom veilig werken onder alle omstandigheden is daar te vinden, waarbij de nadruk ligt op het praktisch toepassen van de theorie en de middelen. Veilig werken valt of staat namelijk met gedegen training. Ook laten we hier aan opdrachtgevers zien welke mogelijkheden er zijn om werkplekken op hoogte (en diepte) veilig te maken”, aldus Schoor.

Alle werkzaamheden

Rope Access kan worden ingezet voor vrijwel alle werkzaamheden. Een aantal voorbeelden zijn diverse montagewerkzaamheden tot een defecte sprinkler in een grote tankopslaglocatie, laswerkzaamheden, schilderen en werkzaamheden aan windmolens. “De meeste werkzaamheden kunnen onze mensen zelf uitvoeren, zij zijn technisch en hebben de knowhow. Wij krijgen daarbij soms ook input van de klant, hun monteurs praten met onze monteurs”, legt Schoor uit. De reden dat niet de eigen monteurs van de opdrachtgever naar boven gaan, spreekt volgens Schoor voor zich. “Men is niet gewend om op hoogte, in moeilijke situaties en hangend aan touwen te werken, onze mensen wel. Die kunnen dat goed, veilig en efficiënt. Ze zijn hier specifiek voor opgeleid.” Overigens helpt de techniek de rope access-monteurs van Mennens tegenwoordig ook een handje. “In sommige situaties worden onze monteurs met elektrische lieren (touwbrommers) naar beneden en naar boven verplaatst. Dat heeft als voordeel dat er geen energie wordt verspild aan het klimmen en dalen. Ze kunnen zich hierdoor volledig concentreren op de werkzaamheden. Tevens is het zo makkelijker om eigen monteurs van de opdrachtgever op de juiste plek te krijgen”, legt Schoor uit. Recent moest Mennens in een maïssilo een verstopping verhelpen. “Een stevige klus, met onder meer de toepassing van breekijzers. Dat werk kost veel energie. Dan is het goed en extra veilig dat men omhoog en omlaag wordt getakeld. Bovendien, als er een calamiteit is, dan is het automatisch omhoog en omlaag brengen van onze mensen ook snel geregeld”, aldus Schoor.

Stand-by Rescue

Een specifieke taak die ook met touwtechnieken kan worden uitgevoerd, en die met name interessant is voor bedrijven in de Europoort, is het leveren van stand-by rescue teams. Hierbij levert Mennens teams die gespecialiseerd zijn in het uitvoeren van evacuaties en redding op moeilijk bereikbare plekken, zoals besloten ruimten en hoge structuren (schoorstenen, kranen). “Mocht er zich hier een calamiteit voordoen, dan dient een werkgever een noodplan te hebben en eerst hulp te kunnen bieden. Vaak zijn werkgevers en werknemers hier zelf niet voldoende voor getraind en hebben ze niet de juiste middelen. Ook zijn de reguliere hulpdiensten in deze situaties vaak te laat of onvoldoende uitgerust. In deze situaties bieden onze stand-by rescue teams uitkomst.”