
Wat zegt de wet over besloten ruimten?
Wat zegt de wet over besloten ruimten?
Tijdens werkzaamheden in besloten ruimtes staat veiligheid voorop. Dit vraagt om specifieke voorzorgsmaatregelen, om bijvoorbeeld verstikking te voorkomen. En ervoor te zorgen dat je de ruimte in nood snel kunt verlaten. Maar wat geldt als een besloten ruimte? Hoe weet je wat de risico’s zijn en wat zegt de wetgeving hierover? We nemen je mee in vogelvlucht.
Ten eerste is het belangrijk dat je wéét wanneer je in een besloten ruimte werkt. Dat klinkt voor de hand liggend, maar de besloten ruimte is in wettelijke termen vaak een grijs gebied. In theorie bevind je je ook in een besloten ruimte als je een badkamer aan het kitten bent, maar duidelijk is dat hier andere omstandigheden gelden dan in een besloten ruimte als een silo of een kelder.
Praktische definitie
De ‘Richtlijn Besloten Ruimten’ van de Nederlandse Arbeidsinspectie geeft wél een redelijk praktische definitie:
“Een besloten ruimte is een ruimte die niet is ontworpen voor een verblijf van mensen, die beperkt toegankelijk is, en waarin gevaar voor de gezondheid of veiligheid aanwezig kan zijn door bijvoorbeeld verstikking, vergiftiging, brand of explosie.”
In deze definitie zijn er dus veel situaties waarin je te maken hebt met besloten ruimten. Voorbeelden zijn tanks, silo's en riolen, maar ook koel- en vriescellen zonder noodontgrendeling, machinekamers, scheepsruimen en putten. Dichterbij huis valt zelfs iets alledaags als een kruipruimte officieel onder de ‘besloten ruimten’.
V&G-plan
Voor werken in een besloten ruimte, is een Veiligheids- en gezondheidsplan of ‘V&G-plan’ verplicht. Hierin moeten werkgevers de risico’s en passende maatregelen opnemen. De leidinggevende moet werknemers die aan de slag gaan in de besloten ruimten voorlichting en instructie geven over de gevaren, de maatregelen en de te volgen procedures.
Vergunning of werkopdracht
Opdrachtgevers kunnen een veiligwerkvergunning of ‘werkopdracht’ eisen. Elke dag en bij wisseling van de werkploeg, of bij onderbreking van de werkzaamheden om bijzondere redenen is vernieuwing of verlenging van de vergunning noodzakelijk.
Werken in besloten ruimten vereist niet alleen kennis van de wetgeving en potentiële gevaren en oplossingen. De persoon die aan de slag gaat in de ruimte, moet ook het vermogen hebben om onder druk snel en effectief te handelen. Want in kritieke situaties telt niet alleen wat je weet, maar vooral ook hoe je reageert.
Meer informatie over werken in besloten ruimten vind je in de Arbocatalogus Bouw en Infra .
Kom naar onze kennismiddag op 22 mei
Wil je écht doorgronden wat dit betekent voor jouw medewerkers en/of Veiligheidskundigen in de praktijk? Kom naar onze kennismiddag op 22 mei en laat je bijpraten door onze expert Dirk van Blijswijk . In één dagdeel krijg je alle concrete informatie om veilig aan de slag te gaan in een besloten ruimte.
Oefen met realistische praktijksituaties
Tijdens de kennismiddag ontdek je wat een besloten ruimte precies is en hoe je snel en effectief handelt in een noodgeval. Je krijgt uitgebreide informatie over de actuele regelgeving en leert alles over de nieuwste beschermingsmiddelen zoals ankerpunten, lieren, valstopblokken, adembescherming en gasmeters. Je oefent in het expertisecentrum van Safe Site powered by Mennens met realistische praktijksituaties en scenario’s, en krijgt volop gelegenheid om ervaringen uit te wisselen met beroepsgenoten.
Wat levert dit op? Na afloop is je kennis over besloten ruimten volledig up-to-date en kun je snel en adequaat reageren bij noodgevallen. Lees meer over de kennismiddag en schrijf je in.