Aandachtspunten bij het werken met valbeveiligingsmiddelen
Ken deze factoren bij het werken met valbeveiligingsmiddelen
Bij werkzaamheden op hoogte waarbij valgevaar aanwezig is, dien je beheersmaatregelen te treffen om dit valgevaar te elimineren of te minimaliseren. Om een veilige werksituatie te creëren, moet er een inschatting van de situatie worden gemaakt voordat de werkzaamheden beginnen.
De eerste keus is bronaanpak; Dat wil zeggen: indien mogelijk niet op hoogte werken. Als dit niet kan dan kies je voor collectieve maatregelen (leuningwerk, steigers, werkplatformen etc.). Als dit ook niet kan dan is de laatste optie het gebruik van persoonlijke beschermingsmidddelen (PBM).
Indien je gaat werken met PBM dient een taak risicoanalyse en een reddingsplan te worden opgesteld. Die beide door de betreffende personen moeten worden gedocumenteerd en bewaard. Hou hierbij rekening dat werkzaamheden met PBM nooit alleen worden uitgevoerd. Dit omdat bij een calamiteit de tweede persoon dan eerste hulp kan bieden.
Taak Risico Analyse (TRA)
Een Taak Risico Analyse maakt een inschatting van alle mogelijke taakspecifieke risico's die zich tijdens de werkzaamheden kunnen voordoen. Voor de geïdentificeerde risico's moeten ook maatregelen worden benoemd en getroffen die de risico's elimineren/minimaliseren.
Bij de keuze van de juiste valbeveiligings- en reddingsmiddelen moet onder andere rekening worden gehouden met de volgende zaken:
- Hoe ziet de werkplek eruit en wat is de locatie en sterkte van het verankeringspunt. Hou hierbij rekening met de valfactor, minimaal vrije valhoogte en het pendule effect. Lees meer over deze risico’s bij het werken op hoogte.
- Wat zijn de competenties en ervaring van de gebruikers. Iedereen die met PBM werkt moet getraind zijn in het gebruik ervan. Andere competenties zijn: fitheid gebruiker, gezondheid gebruiker, geen hoogtevrees.
- Zorg ervoor dat de PBM in combinatie met elkaar gebruikt mogen worden, goedgekeurd zijn en de juiste ergonomische omstandigheden bieden om ongemak en belasting voor de gebruiker tot een minimum te beperken.
Reddingsplan
Voordat met werkzaamheden op hoogte wordt begonnen, moeten ook mogelijke maatregelen worden overwogen en beschreven die een veilige en effectieve redding kunnen vergemakkelijken. Als er een ongeluk gebeurt, is het belangrijk dat de redding binnen ongeveer 15 minuten plaatsvindt. Als de gebruiker komt te hangen in het valharnas, loopt hij of zij het risico hangtrauma op te lopen. Dit kan leiden tot ernstig letsel, in het ergste geval met dodelijke afloop. Het is daarom belangrijk om een reddingsplan op te stellen, met duidelijke routines voor hoe een snelle en veilige redding moet worden uitgevoerd. Hou hierbij ook rekening met de keuze van de juiste reddingsmiddelen.
Inspectie en keuring
PBM moeten ten minste 1x per 12 maanden worden gekeurd door een bevoegd persoon. Of wanneer er zich een onvoorziene omstandigheid met het middel heeft voorgedaan. Naast deze jaarlijkse keuring moeten de PBM voor gebruik visueel worden geïnspecteerd (de zogenoemde pre-use check) zodat deze geen zichtbare schade of gebroken naden heeft.
Beschadigde middelen en middelen waarvan de levensduur is overschreden mogen nooit worden gebruikt, maar moeten in plaats daarvan buiten gebruik worden gesteld. Materiaal van bandweefsel (zoals harnassen, vallijnen en ankerslings / ankerstroppen) moeten dan vernietigd worden en middelen van staal/plastic of een combinatie hiervan (3-poten, valstopblokken, reddingsets) kunnen mogelijk gerepareerd worden door een door de fabrikant gecertificeerde partij.
Lees hier meer over keuringen van valbeveiligingsmiddelen en PBM.
Trainingen
Werken op hoogte is, zonder de juiste kennis en ervaring, zowel veeleisend als potentieel levensgevaarlijk. Zorg er daarom voor dat de gebruikers van PBM en reddingsmiddelen de opleiding hebben die men nodig heeft het werk veilig uit te kunnen voeren.
Mennens kan diverse basistrainingen, herhalingstrainingen en maatwerktrainingen voor u verzorgen. Het voordeel van een training op maat is dat deze volledig wordt toegespitst op de werkzaamheden die de medewerkers van jouw bedrijf uitvoeren. Onze trainingen worden verzorgd door IRATA, VCA en EHBO opgeleide trainers.
Lees hier meer over ons aanbod trainingen werken op hoogte en in de diepte.
Meer weten?
Kijk op deze pagina voor meer artikelen over werken op hoogte en in de diepte of neem contact met jouw Mennens-locatie.
Blijft op de hoogte van de laatste nieuwsupdates over werken op hoogte
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van uitgebreide expertise en doordacht advies over veilig hijsen, hef- & hijsmiddelen en werken op hoogte.