Podcast: Onderhoud en keuring van hef- en hijsmiddelen

 

Tijdens deze podcast praten we met Alex Schelling, Test & Repair Manager Werkplaats & Logistiek bij Mennens. Hoe onderhoud in zijn werk gaat, welke typen keuringen er zijn en wat de wet voorschrijft over onderhoud en keuring.
 

Wat houdt een keuring in?
 

Volgens Alex is dit: “Het demonteren, schoonmaken en controleren van alle onderdelen.” Aansluitend wordt het middel afgetest met een proeflast. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij takels. Alex vervolgt: “We gaan het hele product overbelasten zodat we kunnen zien of er nog gebreken zijn.” Mennens heeft hiervoor een eigen trekbank, die ingesteld kan worden op basis van de proefbelasting per hijs- en hefmiddel.

 

Maatregelen vóór de keuring


“Voordat wij beginnen aan de fysieke keuring,” vult Alex aan, “zoeken we eerst altijd naar het certificaat of eventuele fabrikantgegevens, want dat zijn uiteindelijk je referentiepunten om dingen te kunnen controleren.”
 

Onderhoud plegen


Zodra alle onderdelen van het materiaal uit elkaar zijn gehaald, worden deze onderdelen schoongemaakt. Alex vertelt dat dit belangrijk is, om afwijkingen of vervormingen te constateren. Na het schoonmaken wordt het materiaal afgetest.
 

Wetgeving: één keer per jaar keuren


Volgens de wet moeten hijs- en hefmiddelen minstens één keer per jaar een keuring ondergaan. Alex beaamt dat je op deze manier je materiaal en je mensen veilig houdt. Afhankelijk van het gebruik en de condities waarin het materiaal zich bevindt, moet je een extra periodieke keuring als eigenaar zelf doen.
 

Keuring van hefmiddelen


Mennens koos voor verschillende soorten collectieve valbeveiliging zoals hekwerken en kooiladders. Hier kwam veel bij kijken, volgens Maarten. “Zoals bouwkundige vragen: wat voor dak is het? Kun je daar paaltjes en hekwerken monteren? Kun je aan de zijkant van de gevel een kooiladder monteren? Je moet goed weten wat je doet.”


Niet-destructief onderzoek

Alex licht het NDO toe: “Daarmee controleren wij of er haarscheuren in het materiaal zitten. Op het materiaal zetten wij een contrastvloeistof. Aansluitend magnetiseren we dit door middel van een oplossing met ijzervijlsel erin en worden die scheuren zichtbaar.”
 

Keuring en onderhoud bij Mennens

Alles op het gebied van hijsen en heffen kan gekeurd worden in één van de vestigingen van Mennens. Heb je hef- of hijsmiddelen die binnenkort gekeurd moeten worden? Neem contact op met een Mennens-vestiging bij jou in de buurt.

 

Bekijk de video podcast

Wil je meer interessante informatie horen over keuring en onderhoud? Bekijk dan de video podcast. Hierin vertelt Alex nog meer, bijvoorbeeld welke hef- en hijsmiddelen een keuring krijgen en wat er gebeurt bij een afkeuring.

Samenvatting podcast 'Onderhoud en keuring van hef- & hijsmiddelen (Takels)'


 

Het keuren en onderhouden van hijs- en hefmiddelen is essentieel om de veiligheid en betrouwbaarheid te waarborgen. Hijs- en hefmiddelen, zoals takels, platenklemmen, dommekrachten, kettingwerk en hijsbanden, moeten volgens de wet minimaal één keer per jaar worden gekeurd.

Een keuring omvat verschillende stappen, waaronder demontage, schoonmaken en controle van alle onderdelen. Na de inspectie wordt een proefbelasting uitgevoerd om het product op gebreken te testen en de werking van de slipkoppeling en remfunctie te controleren. Indien nodig worden onderdelen vervangen.

Naast keuringen worden er verschillende tests uitgevoerd op hijs- en hefmiddelen, zoals hydraulisch testen voor cilinders, pompen en slangen, en haarscheuronderzoek om mogelijke defecten in materialen op te sporen. Bij een haarscheuronderzoek wordt contrastvloeistof aangebracht op het materiaal, gevolgd door magnetisatie en een oplossing met ijzerdeeltjes om eventuele scheuren zichtbaar te maken.

Wanneer een product afgekeurd wordt, kan het gerepareerd worden indien mogelijk. Als reparatie niet mogelijk is, wordt een vervangend product aangeboden. Het is essentieel om gecertificeerde professionals in te schakelen voor het uitvoeren van keuringen en onderhoud, om de veiligheid en kwaliteit van hijs- en hefmiddelen te garanderen.