Precisiewerk: magnetic rope testing voor Sappi


Mennens monitort staalkabels 24/7 preventief én op afstand


Papierproducent Sappi in Maastricht vertrouwt al ruim 15 jaar op de hijs- en hefexpertise van Mennens. We verzorgen o.a. de keuring, inspectie en het onderhoud aan 35 bedrijfskritische bovenloop- en walshijskranen. Om nóg beter en betrouwbaarder zicht te houden op de conditie van de hijskabels, kiest Sappi nu voor een pilot met magnetic rope testing (MRT) door Mennens. 

Sappi is een toonaangevende producent van gestreken grafisch papier en speciaal papier. De organisatie telt diverse fabrieken in Europa, waaronder de ‘Maastricht Mill’. Hier vervaardigt Sappi hoogwaardig grafisch papier en specialiteiten met een gramgewicht van 200 tot 400 gram/m2. 

 

“Magnetic rope testing toont deflecties ín de staalkabel.”

~ Koen van Kollenburg, Mennens ~

 

Gigantische rollen papier hijsen en heffen

Voor de papierproductie heeft Sappi in Maastricht 35 wals- en bovenloopkranen continu operationeel. Gigantische rollen papier worden zo van de ene machine naar de andere gehesen. Koen van Kollenburg, contractmanager bij Mennens, vertelt: “Het gaat soms om rollen met een gewicht van wel 25 tot 28 ton. Onder meer de staalkabels moeten dus in optimale staat zijn.”

 

Dagelijkse visuele inspectie

Daarom inspecteerde een monteur van Mennens voorheen de staalkabels elke drie maanden visueel. Koen: “Een visuele inspectie zegt al veel, maar als er aan de binnenzijde draadbreukjes ontstaan, zie je die niet direct. Hoewel dit niet altijd een ramp hoeft te betekenen (er gelden wettelijke normen voor), wil je hier wel zicht op hebben. Je kunt hier dan vroegtijdig op anticiperen. Dit draagt bij aan veiligheid en continuïteit van de operatie. Daarom initieerden we een pilot met een innovatieve technologie: magnetic rope testing.” 

 

Magnetic rope testing: inwendige inspectie

Mennens monteerde als pilot aan één kraan een magnetic rope testing-device. Koen legt uit: “Tijdens het hijsen en heffen loopt de kabel door het device en ontstaat er een magnetisch veld. Eventuele inwendige deflecties van de kabel, zoals draadbreukjes of beginnende corrosie, beïnvloeden dan dit magnetisch veld. Dit is later zichtbaar in de data. Bij de kranen met dubbele afloop monitort het device de staalkabels onafhankelijk van elkaar.” 

Data visualiseren

De data die het device genereert, wordt door twee engineers van Mennens gevisualiseerd in een grafiek. Koen: “Afwijkingen zijn zichtbaar in de vorm van een piek. Je ziet precies de staat van de binnenzijde van de staalkabel. De data bundelen wij vervolgens in een rapport, die we maandelijks met Sappi doornemen. Een dagelijkse of wekelijkse rapportage is ook mogelijk. Aangezien de kabels van Sappi nog relatief nieuw zijn, volstaat op dit moment een maandelijkse rapportage.” 

 

“Magnetic rope testing is voor ons een zeer interessante aanvulling op de fysieke inspectie.”

~ Rob Hennekens, Sappi ~
 

Nog meer efficiency en betrouwbaarheid

De pilot is pas net van start, maar naar verwachting betekent de pilot voor Sappi een verbeterslag. Rob Hennekens, Reliability Engineer bij Sappi, vertelt: “Voorlopig geldt magnetic rope testing als een aanvulling op de fysieke visuele inspectie. Het is voor ons een belangrijke extra tool om de conditie van onze hijskabels continu te monitoren. Als de staalkabel niet in de meest optimale conditie is dan weten we dit in een nog vroeger stadium. Hierdoor kunnen we beter plannen en zo de veiligheid en continuïteit nog beter waarborgen.”

 

Kabels wisselen op basis van data

Koen besluit: “Daarbij komt dat je met magnetic rope testing een nóg betrouwbaarder beeld hebt van de algehele staat van de staalkabel. Dit kan ook positieve impact hebben op de kabelwissel. Normaal wissel je een kabel op basis van de visuele inspectie. En door ervaring weet je bijvoorbeeld ook: met deze productiecapaciteit gaat een kabel ongeveer 2 jaar mee. Maar wellicht blijkt uit de data dat die kabel makkelijk 2,5 jaar meekan. Dan scheelt dat in 5 jaar tijd één complete kabelwissel, dat kan een grote kostenbesparing opleveren.”

 

Meer over Magnetic Rope Testing


Ben je benieuwd naar de voordelen van magnetic rope testing voor jouw organisatie? Neem contact met ons op. We geven je graag vrijblijvend advies op maat.

Ontdek ook onze kennisartikelen over deze unieke staalkabel inspectiemethode: