Bericht van: Marcel Stegeman

‘Keuren of niet?’ Met gekeurd hijsmaterieel snijdt het mes aan tal van kanten

In mijn rol als Accountmanager bij Mennens bezoek ik regelmatig bedrijven die hun hijs- en hefmiddelen willen laten keuren. De afgelopen jaren zie ik hierin een tendens. Waar bedrijven zich pakweg vijf tot tien jaar geleden afvroegen: ‘Gaan we keuren of niet?’, is keuren nu vaak een vanzelfsprekendheid. En terecht. Want het is zoveel meer dan een wettelijke verplichting. In deze blog vertel ik er graag meer over.

Om te beginnen: hoe zit het ook alweer met keuren? Voor elk bedrijf dat werkt met hijs- en hefmiddelen geldt dat deze minimaal eens per jaar – bij intensief gebruik vaker - moeten worden gekeurd door een deskundige persoon of instelling. Het is dus een wettelijke verplichting, zeker. Maar het mes snijdt aan nog veel meer kanten. 

Veiligheid waarborgen
Een open deur, maar allereerst is er de veiligheid die je waarborgt. Van de medewerkers die met de hijs- en hefmiddelen werken en eventueel van personen in de nabije (werk)omgeving. Met een keuring weet je zeker dat het hijs- of hefmaterieel naar behoren werkt. Je minimaliseert de kans op ongelukken, persoonlijk leed, (imago)schade en kosten voor je bedrijf.

Kwaliteit uitstralen naar opdrachtgevers
En er is meer. Zo verwachten opdrachtgevers in toenemende mate dat de partners met wie zij in zee gaan, hun zaken goed op orde hebben en thema’s als veiligheid serieus nemen. Gekeurd hijs- en hefmateriaal hoort daar bij. Als je niet kunt aantonen dat je materieel aan de eisen voldoet, loop je het risico partnerships mis te lopen. 

Bij Mennens zijn we voor de keuringen geaccrediteerd door en lid van de branchegroep ‘Erkende Keurbedrijven Hijs- en Hefmiddelen’ (EKH). Onze keurmeesters beschikken dus over de juiste expertise en keuren volgens de EKH-voorschriften. En die gaan soms verder dan de wettelijke voorschriften.

Naast dat je hiervoor zeker bent van veilig materieel, straal je met dit keurmerk op je hijs- en hefmaterieel kwaliteit en veiligheid uit naar je opdrachtgevers. Zij zien dat je je zaken goed voor elkaar hebt. Zij kunnen hierop vertrouwen, dankzij het gerenommeerde EKH-keurmerk. En daar hechten zij waarde aan. 

Aantrekkelijk zijn voor (nieuw) personeel 
Niet alleen opdrachtgevers hechten waarde aan veiligheid, (potentiële) medewerkers ook. Met gekeurde hijs- en hefmiddelen geef je aantoonbaar invulling aan het waarborgen van de veiligheid en gezondheid van je mensen. 

Hierdoor is het voor hen aantrekkelijk om voor jouw bedrijf te (blijven) werken. Onderschat dit niet, voor medewerkers heeft dit absoluut prioriteit. Enorm belangrijk om hier oog voor te hebben in de huidige, krappe arbeidsmarkt. 

Kosten besparen
Nog een aspect zijn de kosten die gepaard gaan met plotselinge stilstand van en reparatie of zelfs volledige afkeuring van het materieel. Ik zie regelmatig in de praktijk de gevolgen van niet of te laat keuren. Zoals onlangs, toen een van onze klanten een ander bedrijf overnam. Wat bleek: bij dat bedrijf was de hijskraan nog nooit gekeurd. Hierdoor verkeerde deze in zeer slechte conditie. Er was geen redden meer aan en de kraan moest volledig worden vervangen. Onze klant werd ineens geconfronteerd met hoge kosten.

Door te keuren, kun je langer van je hijs- of hefmaterieel gebruikmaken en voorkom je zulke onvoorziene kosten. Eventuele reparaties of vervangingen zie je namelijk tijdig aankomen, zodat je hier rekening mee kunt houden in het budget. 

Optimale service
Je ziet, een keuring voor je hijs- en hefmaterieel biedt veel voordelen. En schakel je hierbij de hulp van Mennens in? Dan voeren we naast de keuring ook periodiek een onderhoudscheck uit. Met uitgebreide rapportage en certificering. Bij storingen zijn we z.s.m. ter plaatse, om de continuïteit van je dagelijkse proces te waarborgen. Je bent van harte welkom in onze werkplaatsen voor het testen, keuren, inspecteren en repareren van hijs- en hefmiddelen. Daarnaast kun je deze laten beproeven op één van onze trekbanken. Dit kan ook op locatie. We houden de keuringstermijn voor je in de gaten, zodat je hier zelf geen omkijken naar hebt.

Meer informatie?
Wil je ook je hijs- en/of hefmaterieel professioneel laten keuren? Neem dan contact op. Ik praat je graag bij over de mogelijkheden.