Mennens levert recordaantal bovenloopkranen

Mennens sluit 2020 af met een recordaantal verkochte bovenloopkranen. Alle vestigingen samen leverden in totaal 150 bovenloopkranen aan organisaties in uiteenlopende sectoren. Met name bedrijven in de food, bouw (o.a. hout en beton), papierindustrie en de schepenbouw kozen voor onze bovenloopkranen. 

Veel organisaties kozen voor een mix van enkelligger- en dubbelligger kranen, waarbij de kraanliggers zijn vervaardigd uit zowel standaard profiel als samengestelde kokerprofielen. Bij overspanningen boven de 19 meter en werklasten boven de 10 ton is een standaard staalprofiel meestal niet meer toereikend. Een samengesteld kokerprofiel is dan nodig. Het ontwerp en productie van deze kokerprofielen gebeurt bij de Mennens-vestiging in Groningen.

Ergonomisch en productieverhogend

Johan Hoekstra is als productspecialist bij Mennens in Groningen betrokken bij het ontwerp en de verkoop van de kranen. “Onze bovenloopkranen verhogen het werkcomfort en versnellen het werk- en productieproces. Daarom kozen veel van onze klanten ervoor het aantal bovenloopkranen uit te breiden. In andere gevallen ging het om vernieuwing van het kranenpark als gevolg van de afkeur van bestaande kranen.”

Radiografische bediening en lastaflezing

Het team van Mennens kijkt terug op een aantal bijzondere projecten. Berend Kelderhuis, Manager Special Projects bij Mennens: “Deze zomer leverden we twee zware dubbelligger bovenloopkranen aan een organisatie uit de betonindustrie. Deze kranen hebben elk een werklast van twee keer 10 ton en een overspanning van 22 meter. Beide exemplaren hebben we voorzien van verlichting en radiografische bediening uitgevoerd met joystick, waarbij de zenders zijn voorzien van een display. Hiermee kan de werklast per takel en in totaal worden afgelezen. Ook zijn de kranen voorzien van het Crane-to-Crane-systeem, voor optimale veiligheid. Het geheel moest in zeer kort tijdbestek worden geleverd, 8 weken. Deels in de bouwvak. Een mooie uitdaging.”

Brug boven machines plaatsen

Een ander project waar Mennens positief op terugkijkt is de levering van een werkbordes binnen een kartonfabriek. Johan: “Het bedrijf gebruikt het werkbordes voor reparaties aan het dak. Met name het plaatsen van de brug boven de bestaande machines vroeg om vakkennis, een zeer nauwkeurige planning én strakke samenwerking. Samen met onze transporteur Faber hebben we de brug succesvol geplaatst. Voor dezelfde klant hebben we ook nog een pulperkraan vervangen. Deze was vanwege ‘ouderdom’ afgekeurd. De nieuwe kraan is voorzien van een grijper en een hydraulische installatie.”

Kranenpark NS Treinmodernisering

Ook leverden we een groot gedeelte van het kranenpark aan NS Treinmodernisering. Arnaud Renkema, Werkvoorbereider Projecten bij Mennens, licht toe: “Het gaat om 24 bovenloopkranen. Waarvan 21 stuks met een werklast van 4 ton en een overspanning van +/- 7 meter met een profielligger. Daarnaast 3 stuks met een werklast van 16 ton en een overspanning van ruim 17 meter voorzien van kokerliggers. Voor een optimale zichtbaarheid zijn de 16 tons kranen voorzien van ledverlichting. NS Treinmodernisering gebruikt de kranen om draai- en wielstellen tijdens de revisie veilig te kunnen liften en verschuiven.”

Bovenloopkranen voor nieuw pand Elma Technology

Verder installeerden we dit najaar acht enkelligger bovenloopkranen voor het nieuwe pand van Elma Technology, leverancier van oplossingen en diensten in elektrische aandrijf- en besturingstechniek. Elma technology vroeg ons mee te denken bij het realiseren van een ideale hijsoplossing die zo flexibel mogelijk de vaak complexe werkstukken kan hijsen en verplaatsen. Elma Technology tilt vaak lange lasten, zoals lange assen. Daarom installeerden we een oplossing met een zo groot mogelijk hijsbereik, die tegelijk vrachtwagens optimaal faciliteert tijdens het lossen van lange lasten. 

Klaar voor 2021

Ook deze maand staat er nog een bijzondere levering op de planning. Arnaud: “We sluiten het jaar af met de levering van een zware dubbelligger bovenloopkraan. Deze plaatsen we boven een spuitgietmachine. De kraan heeft een werklast van 25 ton en een overspanning van 21,5 meter. De werklast wordt hier afgelezen op een grootbeeld-display dat onder de kraan is geplaatst. Een waardige afsluiting van 2020.”

Vrijblijvend advies op maat

Ben je benieuwd naar de meerwaarde en mogelijkheden van een bovenloopkraan voor jouw organisatie? Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem contact op met een Mennens-vestiging in de buurt. Onze specialisten staan klaar voor vrijblijvend advies op maat.