Mennens levert acht bovenloopkranen voor nieuwe pand Elma Technology

Complexe werkstukken hijsen en verplaatsen: dit was onze uitdaging nadat we door Elma Technology gevraagd werden een reeks bovenloopkranen te leveren voor hun nieuwe pand. Elma Technology, leverancier van technische producten en diensten op gebied van elektrische aandrijf- en besturingstechniek, betrekt in dit najaar een fraai nieuw pand aan de Centurionbaan in Soesterberg. Mennens heeft de eer in het najaar maar liefst acht enkelligger bovenloopkranen te leveren en installeren! Dit mooie contract is tot stand gekomen na afstemming via Skype, iets wat helemaal past in de huidige situatie.

Diverse tonnages

Mennens gaat kranen van verschillende tonnages leveren: twee kranen van 2 ton (met kettingtakel), vier kranen van 3,2 ton (ook met kettingtakel) en twee kranen van 5 ton (met staaldraadtakel). Al deze bovenloopkranen krijgen een overspanning van ruim 13 meter en worden voorzien van Autec radiografische afstandsbedieningen. Deze bedieningen worden overigens door Elma Technology zelf geleverd en geconfigureerd. De 2 en 5 tons kranen worden uitgerust met een ASR frequentiegeregeld hijswerk. Dit houdt in dat de snelheid waarmee lasten gehesen worden tijdens de hijsbeweging traploos opgevoerd wordt tot de maximum snelheid. Deze maximum hijssnelheid is tevens afhankelijk van het gewicht in de haak, want het hijswerk monitort de last en past de maximale hijssnelheid daarop aan. Een zware last heeft dan dus een lagere maximale hijssnelheid dan een lage last. 

Hiernaast hebben alle kranen standaard frequentiegeregeld kraan- en katrijden, deze traploze versnelling en vertraging maakt precieze positionering van de last mogelijk, maar behoudt de productiesnelheid en vermindert slingering van de last. Deze kranen kunnen derhalve gerust precisiewerktuigen genoemd worden.  

Marcel Rabenort, Adjunct Directeur Mennens Dongen: “Deze opdracht is een geweldige opsteker in deze uitdagende tijden. Het laat zien dat onze klanten ondanks zwaar weer vertrouwen blijven houden in Mennens!”

Flexibele oplossing

Elma Technology heeft Mennens gevraagd mee te denken bij het realiseren van een ideale hijsoplossing die zo flexibel mogelijk de vaak complexe werkstukken kan hijsen en verplaatsen. We hebben samen met Elma Technology een aantal oplossingen uit ons assortiment besproken. Vervolgens zijn alle overwegingen en uiteindelijke keuzes gemaakt in afstemming met de constructeur van het pand, Hardeman uit Veenendaal. 

Jarno Vermunt, Project Manager Mennens: “Elma moet vaak lange lasten tillen, zoals lange assen. Echter ook andere lasten, in verschillende vormen en gewichten, worden dagelijks verplaatst. We hebben daarom gekeken naar de beste opstelling die een zo groot mogelijk hijsbereik biedt en tegelijkertijd binnenkomende vrachtwagens optimaal faciliteert bij het lossen van lange lasten”.

Optimale samenwerking

Elma Technology kan nu met meerdere kranen samenwerken en de combinatie maken met multi-toepasbare hijsmiddelen, zoals bijvoorbeeld een speciaal hijsjuk van Mennens. Dankzij deze nauwe samenwerking is Mennens tot een hoogwaardige, flexibele en economisch gunstige hijsoplossing gekomen. Jarno: “Wij kijken er naar uit eind dit jaar een totaalpakket te leveren, optimaal afgestemd op Elma’s eisen en constructie van het nieuwe pand.”

Jens Ekelaar, Managing Director bij Elma Technology: “Naast dat we enorm verheugd zijn met onze nieuwbouw, zijn we blij met Mennens. Samen hebben we naar de beste oplossing gezocht. Met deze acht bovenloopkranen kunnen onze medewerkers veilig en efficiënt hijsen.”

Meer weten?

De oplossing voor uw probleem ligt vaak in een andere hoek dan u verwacht. Het maken van een juiste analyse is waar Mennens u bij kan helpen. Wilt u dus ook advies ontvangen over de beste kraan voor uw bedrijf? Neem vrijblijvend contact met ons op.

 


Producten in de kijker