Van niets naar één totaaloplossing

Oudgediende Jaap en Expertisecenter-manager Dirk over werken op hoogte en in diepte

Eind jaren 90 breidt Mennens de dienstverlening uit met de verkoop van persoonlijke en collectieve valbeveiligingsmiddelen. Want de bedrijven waar Mennens hijs- en hefmiddelen levert, werken ook vaak op hoogte. De inmiddels gepensioneerde productmanager valbeveiliging Jaap Waling stond aan de wieg van de uitrol. Vandaag de dag adviseert en traint Dirk van Blijswijk als manager van het Expertise- center van Safe Site – Powered by Mennens, organisaties in veilig werken op hoogte en in diepte. Samen blikken ze terug en kijken ze vooruit.

Als Jaap in november 1998 binnenstapt bij Mennens in Schiedam (nu: Rotterdam), staat het aanbod voor valbe- veiliging nog in de kinderschoenen. Jaap: “Er was al wel een marktonderzoek gedaan naar valbeveiliging, maar de verkoop liep nog niet. Aan mij de taak om het programma uit te rollen. Ik was eindverantwoordelijk voor het samenstellen van het assortiment, de inkoop, verkoop en het genereren van publiciteit. We boden ook al direct inspectie van de middelen aan.”

In 1999 komt de eerste écht grote order binnen

De eerste grote orders

Jaap gaat druk aan de slag en dat werpt zijn vruchten af. In mei 1999 komt de eerste écht grote order binnen, herinnert hij zich. “Een telecomaanbieder had een groot aantal val- harnassen nodig voor de aanleg van het 3G-netwerk. Het ging om een order van 60.000 gulden. Kort daarna volgde een grote aanvraag van Allseas. Al snel rolde de ene order na de andere uit de fax.”

Concurrentie van een zekere Safe Site

Hoewel de zaken goed gaan, heeG Mennens te maken met de nodige concurrentie. Met name van een zeker bedrijf genaamd Safe Site, vertelt Jaap. “De aanpak van de toen- malige eigenaren sprak ons aan. Ze wisten hun relaties te overtuigen van vooraanstaande, kwalitatieve merken. Ook boden ze trainingen in werken op hoogte. Zij waren hierin hun tijd ver vooruit. Ik had al wel in de gaten dat we als Mennens ook daarnaartoe moesten, maar we waren nog niet zover.”

Trainingen

Dirk, die in 2005 aan de slag gaat bij Safe Site als trainer en verkoper, vult aan: “Safe Site begon net als Mennens met de verkoop van valbeveiliging, installatie van permanente voor- zieningen en inspectie van de middelen. Ze hadden echter al snel in de gaten dat je wel een harnas en een lijn kan verkopen, maar dat de gebruiker zich óók moet vastzetten en dat hij moet weten hoe je dat veilig doet. Er was destijds vrijwel geen aandacht voor, maar training in het gebruik van persoonlijke valbeveiliging was ook toen al verplicht.”

Lezingen bij klanten

Ondertussen ontwikkelt het verkoopapparaat van Mennens zich verder. Jaap: “We kregen steeds meer kennis en konden ook steeds grotere aanvragen aan. Ik begon kosteloos lezin- gen te geven bij klanten over valbeveiliging en veilig werken op hoogte. We schaGen een demonstratievoertuig aan met daarop een frame en toren om instructies over valbeveiliging te geven. Het idee dat we een eigen trainingscentrum nodig hadden, werd steeds sterker.”

Overname Safe Site

Begin 2011 hoort Jaap via-via dat de eigenaren van Safe Site hun bedrijf willen verkopen. Jaap: “Een enorme kans. Want met een overname zouden we direct over een trainingscen- trum beschikken. We zijn in gesprek gegaan. Met succes. In de zomer van 2011 namen we Safe Site over.”

Gloednieuw Expertisecenter

In 2020 fuseren Mennens Rotterdam en Safe Site, en wordt het gloednieuwe Expertisecenter geopend. Dirk: “Hier geven we trainingen in werken op hoogte en in besloten ruimten. Ook bieden we advies. En we beschikken over een Rope Access-team. Dit zijn getrainde experts die met touwen op zeer moeilijk bereikbare plekken kunnen komen. Hiermee bieden we – samen met de verkoop, installatie en inspectie van collectieve en persoonlijke valbeveiligingsmiddelen – één totaaloplossing voor veilig werken op hoogte en in diepte.”

Eén totaaloplossing voor veilig werken op hoogte en in diepte

Mooiste ervaringen

Wat Jaap en Dirk het meeste is bijgebleven van al die jaren? Jaap: “Dat is een van de eerste opdrachten. Voor een grote fabriek in de Rotterdamse Botlek installeerden we op elk van 6 hoge loodsen 2 x 160 meter aan valbeveiligingskabels voor een lijnsysteem op het dak. Ook plaatsten we de verankeringen op de daken.”

Dirk: “Voor mij zijn dat de trainingen waarbij er in het begin eerst weerstand is. Er komen vaak onverschrokken werk- nemers binnen die het naar eigen zeggen ‘allemaal al wel weten’. Aan het einde van de training krijg ik dan steevast de reactie dat ze het toch wel erg leerzaam en tof vonden. En dat ze zich bewust zijn van het valgevaar. Dát is waar we het voor doen.”

Lees de blog over de top 5 dooddoeners van valbeveiliging.