Veiligheid kan ook mooi zijn - én eenvoudig

Als ontwerper bent u wettelijk verantwoordelijk voor veiligheid tijdens de onderhoudsfase. Het is dus belangrijk dat tijdens het ontwerpen van een gebouw al aan valbeveiliging gedacht wordt. Het goede nieuws: veiligheid hoeft niet moeilijk te zijn, en ook niet lelijk – mits u zich goed laat adviseren. Safe Site - Powered by Mennens kan in het nieuwe Expertisecentrum laten zien wat de mogelijkheden zijn. 

Advies over veilig werken op hoogte is niet alleen belangrijk voor de persoon die de werkzaamheden uitvoert, maar zeker ook voor architecten en aannemers. Er is nu eenmaal onderhoud nodig op de meeste daken, en daarmee moet volgens de wet tijdens het ontwerpen al rekening gehouden worden. Dirk van Blijswijk, manager Expertisecenter en lid van de normcommissie valbeveiliging: ‘Architecten bekommeren zich natuurlijk over de esthetische waarde van het pand. Vaak zijn ze bang dat veiligheidsvoorzieningen daar afbreuk aan doen of ingewikkeld zijn om in het ontwerp te integreren. Valbeveiliging in de onderhoudsfase komt daarom vaak pas als laatst aan de orde, terwijl het eigenlijk het beginpunt zou moeten zijn. Maar veiligheid hoeft helemaal niet moeilijk of lelijk te zijn: je moet je alleen goed laten adviseren.’


Nieuw Expertisecentrum

En dat doet Safe Site. Per 2020 is Safe Site ondergebracht bij Mennens in Rotterdam, waarbij een gloednieuw Expertisecentrum voor werken op hoogte in gebruik wordt genomen. In het Expertisecentrum worden trainingen gegeven gericht op veilig werken op hoogte en diepte. Ook kunnen we laten zien welke mogelijkheden er zijn om werkplekken op hoogte (en diepte) veilig te maken. 

Op het volledig veilig ingerichte oefendak kunt u vrijwel alle gebruikelijke veiligheidsvoorzieningen –collectieve en persoonlijke bescherming – bekijken; over wat niet aanwezig is, kan advies geboden worden. Neem een hekwerk: dit hoeft geen standaard hek van staal te zijn, maar kan ook gepoedercoat worden, of inklapbaar gemaakt. Alle producten die we laten zien, voldoen aan de wet- en regelgeving. 


Oefenhuis

Ook binnenin het Expertisecentrum, dat met zijn 900 m2 een van de grootste trainingscentra op gebied van valbeveiliging in Europa is, worden diverse voorzieningen gemonteerd. Zo is er een huis aanwezig waarin wordt getoond hoe je zonnepanelen veilig op een schuin dak kunt monteren. In de betonnen wand kunnen we verschillende ankerpunten laten zien: er zijn bijvoorbeeld varianten die vrijwel onzichtbaar zijn wanneer ze niet worden gebruikt. Veel voorzieningen kunnen ook in verschillende kleuren worden geleverd, zodat het beter bij het ontwerp past. 


Integratie Safe Site en Mennens

Dankzij de verhuizing van Safe Site naar Mennens kunnen we u straks nog beter adviseren dan voorheen. Het nieuwe Expertisecentrum biedt meer ruimte, meer trainingsmodules, meer adviesmogelijkheden, meer kennis en meer realistische praktijksituaties. Door de krachten van Mennens, dé specialist op gebied van staalkabel, hijs- en hefmiddelen, te bundelen met de kennis en ervaring Safe Site op gebied van valbeveiliging, kunnen we het beste van beide werelden bieden. Dat betekent completere, snellere en flexibelere service, meer kennis en betere ondersteuning. 
 

Gratis informatiebijeenkomsten

Wilt u meer weten over de mogelijkheden rond werken op hoogte? Iedere vierde vrijdag van de maand organiseren we een informatieochtend, waarbij u gratis kunt aansluiten. We bespreken de basis van werken op hoogte en diepte, waarbij we duidelijk de geldende wet- en regelgeving aan bod laten komen. Ook voorzien we de deelnemers van informatie omtrent de verschillende producten en mogelijkheden voor valbeveiliging. Kijk voor meer informatie of mogelijkheden tijdens de infodagen werken op hoogte.

 


Bron: artikel Architectenpunt