Podcast: til de veiligheid op de werkvloer naar een hoger niveau

Als je werkt met zware lasten, is veiligheid topprioriteit. Maar weten al jouw medewerkers hoe ze een last het beste kunnen aanslaan? En wat de gevaren zijn als dat niet goed gebeurt? Wel na de training Veilig Hijsen! 

 

In het kort: training Veilig Hijsen

Cees vertelt in de podcast dat het volgens de wet niet verplicht is dat medewerkers een cursus Veilig Hijsen volgen. Wél hebben werkgevers de plicht om hun werknemers een gedegen instructie te geven voordat ze aan de slag gaan met hijsmaterialen. Deze basiscursus Veilig Hijsen is dan een ideale uitkomst.

 

Waarom is training nodig?

Cees vertelt in de podcast dat het volgens de wet niet verplicht is dat medewerkers een cursus Veilig Hijsen volgen. Wél hebben werkgevers de plicht om hun werknemers een gedegen instructie te geven voordat ze aan de slag gaan met hijsmaterialen. Deze basiscursus Veilig Hijsen is dan een ideale uitkomst.

 

Wat houdt de training in? 

De training Veilig Hijsen van Mennens is altijd een combinatie van theorie en praktijk. Cees zegt daarover: “Natuurlijk is de theorie belangrijk. Maar met een groep van 10 of 15 deelnemers, is het ook belangrijk dat je weet dat ze opgelet hebben. Daarom doen we aansluitend een aantal praktijkoefeningen.” 

Het praktijkgedeelte vindt plaats in de hal. Cees: “Vooraf spreken we al een aantal oefeningen door. Deelnemers moeten de hijsmiddelen bij elkaar zoeken en zich houden aan de gemaakte afspraken. Wat hebben we in de training geleerd? Hoe nemen we die stappen? Hoe gaan we daarmee verder? Als trainer ben ik er om ze te begeleiden.”

 

Wat weten je medewerkers na een training?

Cees vertelt: “Tijdens de training Veilig Hijsen leer ik de deelnemers omgaan met hijsmiddelen en -werktuigen. Zo leren ze: 

  • waaraan een hijsmiddel wettelijk moet voldoen
  • waaruit een hijsmiddel bestaat
  • waar ze op moeten letten als ze hijsmiddelen gaan gebruiken
  • hoe ze de hijsmiddelen moeten gebruiken 
  • wat de afkeurcriteria zijn van een hijsmiddel
  • hoe ze het beste een last kunnen aanslaan

Daarnaast leer ik de deelnemers tijdens het theoretische gedeelte over de arbeidsomstandighedenwet. En bespreken we een stukje ongevallenlogistiek. Veel mensen weten vaak niet hoeveel ongevallen er gebeuren in de industriewereld in Nederland. Ik vind het belangrijk dat deelnemers zich daarvan bewust zijn.”

 

Maatwerktrainingen

Mennens maakt iedere training Veilig Hijsen op maat. “Hoelang de training duurt, hangt af van hoe uitgebreid je de training wil hebben. Zijn je medewerkers helemaal nieuw hierin? Dan duurt de training een hele of halve dag. Hebben ze al eens eerder een training gehad? Dan is een toolbox meeting, waarin de hoofdzaken worden herhaald soms al voldoende. Iedere vorm is mogelijk. Kijk eens op onze website”, vertelt Cees in de podcast.  

 

Trainingslocaties 

De videopodcast sluit af met een stukje over de trainingslocaties. Op iedere Mennenslocatie in Nederland kunnen onze trainers een training verzorgen. Afhankelijk van jouw wensen, kiezen we de meest geschikte locatie. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. 

Meer informatie

Meer weten over de training Veilig Hijsen van Mennens? Bekijk dan de podcast hiernaast. Wil je meer weten over training & instructie in het algemeen? Neem contact met ons op.

Samenvatting podcast 'Til de veiligheid op de werkvloer naar een hoger niveau met veilig hijsen'


Veilig hijsen is essentieel voor de veiligheid op de werkvloer. In onze training 'veilig hijsen' leren deelnemers omgaan met hijsmiddelen, waar een hijsmiddel wettelijk gezien aan moet voldoen, waar men naartoe moet kijken en hoe men deze hijsmiddelen moet gebruiken. 

Hoewel wettelijke verplichtingen omtrent veilig hijsen cursussen beperkt zijn, is het belangrijk dat werkgevers hun werknemers een goede instructie geven over het gebruik van hijsmiddelen. In de trainingen worden theorie en praktijk gecombineerd om ervoor te zorgen dat men weet waar het hijsmiddel uit bestaat, wat de afkeurcriteria zijn en hoe men een last het beste kan aanslaan. Praktijkoefeningen worden in groepsverband uitgevoerd, waarbij deelnemers elkaar beoordelen en bespreken wat er fout en goed is gegaan.

Trainingen kunnen variëren van een dagdeel tot een volledige dag, afhankelijk van de wensen van de klant. Nieuwe cursisten kunnen starten met een basiscursus veilig hijsen, terwijl ervaren professionals hun kennis kunnen opfrissen met toolbox meetings. Alle trainingen kunnen zowel op locatie als bij een Mennens vestiging worden gegeven.