Bericht van: Maarten van der Velden - Oud-directeur Mennens Groep (2003-2015)

Op naar een nieuwe fase!

Een column van oud-directeur Maarten van der Velden

De Mennens Groep is al sinds 1888 een begrip in Nederland. Dat Mennens in de markt acteert als één groep is echter van recentere datum. Tot 2003 was er feitelijk sprake van een verzameling handelsbedrijven met een gemeenschappelijke eigenaar. Er werd wel samengewerkt, maar het was toch vooral “ieder voor zich en God voor ons allen”. Pas in 2003 veranderde dat als gevolg van de management buy-out door het toenmalige management.

Er werd een holding (Mennens Groep BV) opgericht en omdat de verschillende partijen een belang kregen in de holding, begon het besef door te dringen dat het geheel meer is dan de som der delen. Dat uitte zich in toenemende samenwerking en luidde een florissante periode in voor de Groep. In nog geen 10 jaar tijd verdubbelde de omzet en groeide het personeelsbestand van nog geen 300 medewer- kers naar meer dan 400

Het was een tijd waarin de vestigingen grote vrijheid hadden. Lokaal ondernemerschap stond voorop, iedere regio heeG immers haar eigen kenmerken. De regio Rijn- mond vraagt om andere dienstverlening dan de regio Hengelo of Groningen. De bedrijven waren winstverantwoordelijk maar zagen in dat samenwerken profijtelijk was. Gemeenschappelijke inkoop en voorraad, gebruikmaken van elkaars expertise, de bedrijfsopleiding, gezamenlijk projecten uitvoeren en nog veel meer.

Dit alles bleef niet onopgemerkt en in 2012 meldde de Zweedse multinational Axel Johnson International zich om te polsen of er interesse was bij Mennens om zich aan te sluiten bij hun snelgroeiende divisie Axload. De divisie die zich toelegt op hijs- en heGechniek met vele vestigingen in vele Europese landen. Dit bleek een perfecte match. Axload kon de blinde vlek Benelux invullen. Voor Mennens betekende het dat zij kon profiteren van het netwerk en de expertise van Axload. Het gaf medewerkers de mogelijkheid om te werken in een internationale omgeving en betekende dat de continuïteit van de Groep gewaarborgd werd.

Nu gaat de Groep weer een nieuwe fase in. Hét bewijs dat zij zich steeds weet aan te passen aan een omgeving die continu in ontwikkeling is.