HR-MANAGER SABINE KOUWENBERG: “Elke collega moet zich thuis voelen”

HR-MANAGER SABINE KOUWENBERG:
“Elke collega moet zich thuis voelen”

Mennens zet in op veiligheid. Het gaat dan niet alleen om veilige oplossingen voor klanten, maar óók om sociale veilig- heid voor collega’s. Sabine Kouwenberg, HR-manager: “We willen een organisatie zijn waar iedereen zich welkom voelt en waar het niet uitmaakt wie je bent.”

Mennens omarmt verschillen, begint Sabine. “Iedereen is anders, iedereen is uniek. En dat is maar goed ook, want variatie in ideeën, achtergronden, overtuigingen en culturen leidt tot een breder perspectief en vernieuwende inzichten.”

Collega’s uit alle windstreken

Diversiteit en inclusie zijn strategisch verweven door de organisatie. Sabine: “Bij ons vind je collega’s met nationali- teiten uit alle windstreken. Van de Filipijnen tot aan Libië. Is iemand de taal nog niet (volledig) machtig? Dan helpen we hierbij, bijvoorbeeld met taaltrainingen. Zodat diegene kan communiceren met collega’s en zich verbonden voelt met de organisatie. Ook dat draagt bij aan sociale veiligheid.”

 

asset_image

Wens: meer vrouwen

De afgelopen jaren is er bovendien steeds meer aandacht voor een gebalanceerde man-vrouwverhouding. Sabine: “Bij Mennens is 86,6% man en 13,4% vrouw. Hierbij bekleden verreweg de meeste vrouwen een kantoorfunctie. Via onder meer onze Tech Academy willen we dit veranderen en vrouwen enthousiasmeren en zelf opleiden voor de techniek.” Techniek wordt vaak gezien als een ‘mannending’. Sabine: “Kijk je puur naar kracht, dan is dat soms ook zo. Als je dagenlang in de weer bent met zware staalkabels vervangen in een stuw bijvoorbeeld. Dat moet je wel willen. Tegelijkertijd doen we ook veel lichtere technische werkzaamheden, zoals keuren en inspecteren.”

Bewustwording

Vanuit moederbedrijf Axel Johnson International zijn er concrete doelstellingen vastgesteld voor meer diversiteit. Sabine: “Denk aan een betere balans in de man-vrouwverdeling, meer medewerkers met een internationale achtergrond en een goede mix van collega’s in alle leeftijdscategorieën. Ik vind het positief dat hier steeds meer oog voor is. Het begint bij bewustwording.”

Ook collega’s worden betrokken bij het thema, vertelt Sabine. “Zo organiseerden we onlangs een workshop over diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid. Hoe ga je respectvol met elkaar om? Hoe zorgen we er samen voor dat iedereen zich welkom en gehoord voelt? Het belangrijkste is dat iedereen met een goed gevoel naar het werk gaat en lekker in z’n vel zit. Ongeacht wie je bent.”