Geen afscheid, maar een tot ziens van Mennens icoon Aad Breedveld

Deze zomer was het dan zover, na bijna 49 jaar voor Mennens Rotterdam te hebben gewerkt ging Aad Breedveld officieel met zijn dik verdiende pensioen. Daags hierna stelde we hem een aantal vragen over zijn langlopende carrière bij Mennens en bijzondere momenten.

Hoe lang heb je voor Mennens gewerkt?

Ik ben bij Mennens begonnen op 3 september 1973 (bijna 49 jaar).

Hoe ben je ooit bij Mennens begonnen en in welke rol?

Ik ben begonnen nadat het bedrijf verhuisd was van de Wijnhaven in Rotterdam naar de Spaanse Polder in Schiedam, als bedrijfsassistent op het bedrijfskantoor. Het was de bedoeling dat ik administratieve ondersteuning zou geven.

Administratie was echter niet mijn ding en dus was ik al snel de mannen aan het helpen in de werkplaats en bij de trekbank (1 van de hooguit 5 in Nederland). Dit was mijn eerste leerschool. Mijn leermeester was Wim de Waardt, de toenmalige bedrijfsleider en later de algemeen directeur.

Welke functies heb je allemaal gehad?

Ik werd na terugkomst uit militaire dienst (14 maanden) in 1978 aangesteld als assistent bedrijfsleider en ging mij onder andere bezighouden met het uitbreiden en aansturen van de keuringsafdeling en het opzetten van de service dienst. Het tuigers werk op schepen werd minder, dus de eerste 2 service auto’s werden aangeschaft en we gingen landelijk opereren. Onder andere bij de Gasunie, Pechiney Vlissingen, GEB centrales en Hollandse Signaal.

Ik moest me in die tijd dus al verdiepen in de wet- en regelgeving en het opzetten van procedures. De EKH was er immers nog niet. In 1984 werd ik aangesteld als bedrijfsleider en in 1989 als algemeen bedrijfsleider.

In 1990 kwam ik op aandringen van Verto (verenigde staalkabelfabrieken) en onder ‘druk’ van onder andere Defensie en Petrochemische bedrijven terecht in de wondere wereld van kwaliteitssystemen volgens ISO 9000. Door SBK Helmond heb ik aangeleerd hoe procedures en instructies op te stellen en hoe te auditeren. In 1993 is Mennens Rotterdam dan ook ISO 9002 gecertificeerd.

Samen met onze toenmalige veiligheidscoördinator Fred Noordegraaf hebben we in 1994 het eerste VCA handboek geschreven en is Mennens Rotterdam VCA gecertificeerd.

In 2002 heb ik het bedrijfskantoor verlaten en heb ik Fred Noordegraaf opgevolgd met onder meer advisering bij hijsproblemen, het geven van cursussen veilig hijsen en de bedrijfsopleiding van Mennens zelf. Veiligheid & Kwaliteit werd in die tijd steeds belangrijker voor ons als keurend bedrijf en ik ging deze kar trekken.

Ik heb tevens in de loop der jaren een aantal grote accounts gekregen zoals Defensie, Daf, Aluchemie en Allseas. En sinds 1990 was ik onderdeel van het managementteam voor maar liefst 32 jaar!

Daarnaast heb ik veel voor de EKH gedaan, zoals opleiden en het inrichten van examens. In 2009 nam ik zitting in de EKH examencommissie en in 2014 in de EKH waarborgcommissie. 

En tenslotte in 2022, 1 jaar voor mijn officiële AOW datum, ben ik met pre pensioen gegaan.        

Hoe vaak ben je verhuisd qua pand/locatie?

Qua pand 1 maal verhuisd van de Spaanse Polder naar de huidige locatie in Vlaardingen. Qua kantoor op diverse locaties gezeten.

Kun je wat unieke momenten benoemen?

De vele overnames van bedrijven die onderdeel werden van de Mennens-groep en toch steeds weer doorkomen en doorgaan. Uiteraard ook de bouw van het pand in Vlaardingen als deelnemer van het bouwteam.

Wat is je het meeste bijgebleven in al die jaren?

Dat is heel veel om op te noemen. Hieronder een paar highlights:

  • Met Service / Inspectieklussen meegaan in de opstartjaren
  • De certificeringen ISO 9001, ISO 14001 en VCA
  • De vele cursussen Veilig Hijsen die ik heb gegeven bij onze klanten
  • De nodige projecten, zoals:
    • YBZ takelwagens Defensie/DAF;
    • Tankopleggers Tropco bij DAF;
    • Fennek bij Defensie;
    • Hellingbaan bij van Lent;
    • De vele projecten bij Allseas;
    • De bezoeken bij fabrikanten en afnames van projectorders.

Wat ga je nu doen als gepensioneerde?

Ik hoop lange tijd in goede gezondheid te kunnen genieten met mijn vrouw, kinderen en kleinkinderen. Verder ga ik de hengelsport weer oppakken en tijd doorbrengen op de fiets. Ook met regelmaat vakantietripjes maken.

Wat ga je het meest aan Mennens missen?

De contacten met leveranciers, klanten en collega’s ga ik het meeste missen.

Waarom was voor jou Mennens zo’n fijne werkgever?

Doordat men mij alle kansen heeft gegeven om door te stromen in de organisatie en ik alle vrijheid had om mijn taken uit te voeren. Ik hoop dat mijn ‘Mennens hart’ dan ook nog lang blijft kloppen. 

Wil je nog wat kwijt aan de collega’s van Mennens?

Ik wil graag iedereen heel erg bedanken voor de fijne samenwerking en de directie voor het vertrouwen. De oer vestiging Mennens Rotterdam voortzetten----------- op naar de 150 jaar!

En tenslotte: IK NEEM GEEN AFSCHEID, MAAR ZEG TOT ZIENS!