Eenheid in verscheidenheid

De nieuwe directie over de nieuwe koers

Sinds 1 januari 2024 is Mennens een centraal aangestuurde organisatie, met één directie en strategie. Waarom deze keuze en wat verandert er? De nieuwe, driekoppige directie bestaat uit David Posthumus (algemeen directeur), Frans Batist (commercieel directeur) en Rolf Lemmens (operationeel directeur). Zij lichten de nieuwe strategie toe.

Met Groningen, Hengelo, Amsterdam, Dongen en Rotterdam telt Mennens vijf ijzersterke locaties in Nederland. Tot 1 januari 2024 werd elke locatie afzonderlijk aangestuurd. David licht toe: “Dit is historisch zo gegroeid en had zeker voordelen. We zijn lokaal sterk vertegenwoordigd, onze mensen weten hoe in hun regio ‘de hazen lopen’. Maar we willen de sterke punten van elke locatie ook buiten de regio benutten. Dat past bij onze kernwaarde: landelijk én dichtbij.”

Van bankenwereld naar zware techniek

David is in 2009 gestart bij Mennens in Groningen. “Daarvoor was ik accountmanager bij de DSB Bank. Het was een roerige tijd en ik wilde een nieuwe uitdaging. Via een kennis kwam Mennens op mijn pad. Als accountmanager ging ik naar klanten. Zo leerde ik het vak en de branche kennen en leerde ik enorm veel op het vlak van keuring en inspectie.”

“Samen hebben we zo veel kansen”


De kar trekken

Eind 2010 wordt David salesmanager en lid van het managementteam van Mennens Groningen. Als Axel Johnson International in 2012 Mennens overneemt, vindt er een managementwisseling plaats. Davids ambitie en veranderkracht worden opgemerkt en in 2017 wordt hij in Groningen benoemd als directeur. “Ik wilde de kar dolgraag trekken en in 2020 kreeg ik ook Mennens Hengelo onder mijn hoede.” Sinds 1 januari 2024 is David algemeen directeur van Mennens in Nederland.

Elkaars krachten benutten

Met deze bestuurservaring zet David nu de lijnen uit als algemeen directeur van Mennens in Nederland. “Elke Mennens-locatie heeft een lokale signatuur en een eigen sfeer. Dat blijft zo. Maar we gaan landelijk meer van elkaar profiteren. Zo is Groningen sterk in kranenbouw en we hebben daar onze zeilmakerij. In Hengelo vind je de Mennens Tech Academy. Onze mensen in Amsterdam en Rotterdam hebben een schat aan ervaring met staalkabelprojecten. Terwijl een van de grootste trekbanken van Europa in Dongen staat. In Rotterdam bieden we unieke trainingen, advies en expertise over werken op hoogte en in diepte en Rope Access. Al deze krachten willen we bundelen. Zodat onze klanten in de regio Rotterdam ook kennismaken met de hoogwaardige zeilen uit Groningen. Amsterdam nog meer gebruikmaakt van de grote trekbank in Dongen. En Hengelo vaker trainingen valbeveiliging gaat aanbieden. Dit zijn slechts voorbeelden. Waar het om gaat is dat we samen zo veel kansen hebben.”

“Mennens is landelijk én dichtbij”

 

Commerciële kansen

Na negen jaar Mennens Rotterdam, en na de merge in 2020 ook ‘Safe Site – Powered by Mennens’, te hebben geleid, is Frans Batist nu commercieel directeur van de landelijke organisatie. Frans: “Het speelveld verandert. Een nieuwe generatie inkopers staat in de startblokken. Waar voorheen de prijs doorslaggevend was, staan tegenwoordig het plan van aanpak, de veiligheid, kwaliteit, duurzaamheid en service voorop. Ook relatiebeheer is steeds belangrijker. Als één organisatie kunnen we hierin meer uitblinken.”

Van ‘goed’ naar ‘nog beter’

Veel gaat goed, benadrukt Frans. “Tegelijkertijd kijken we naar kansen voor verbetering. Die zitten vaak in de details. Zo willen we nog scherper zijn op zaken als het offertetraject, het contractmanagement en de aftersales. Wat kunnen we doen om de ervaring van onze klanten nóg beter te maken?”

Operatie en sales

Onze nieuwe operationeel directeur Rolf Lemmens heeft uitgebreide ervaring met het samenvoegen van bedrijfsprocessen in organisaties. Die expertise zet hij nu in bij Mennens. Rolf: “Er komt meer splitsing tussen de operatie en de sales. Dit doen we om meer focus te krijgen, dat maakt het eenvoudiger om elkaar te versterken. Maar de grens moet niet té scherp zijn. Dat is niet effectief. De juiste balans vinden is waar het om gaat. Die gaan we samen vinden. Operatie en sales zijn immers nauw met elkaar verweven.”

Operatie volgt commercie

Frans beaamt dit. “Sales kan niet zonder de operatie en andersom. We onderscheiden ons met hoogwaardige dienstverlening, bijvoorbeeld testen en inspectie. Dit versterkt de verkoop en hiermee bieden we meerwaarde. Andersom versterkt de verkoop onze test & repair- en serviceafdelingen. Want als we een hijs- of hefproduct verkopen, bieden we ook inspectie en keuring aan. En als een bedrijf een Persoonlijk Beschermingsmiddel (PBM) koopt, zoals een valharnas, bieden we ook een training werken op hoogte aan. En kunnen we óók de inspectie van de valharnassen verzorgen. Zo profiteert het een van het ander en bereiken we samen meer.”

Met vertrouwen vooruitkijken

David, Frans en Rolf kijken met vertrouwen naar de toekomst. David: “Centrale aansturing zorgt voor slagkracht en een snelle besluitvaardigheid. Dit maakt ons wendbaarder. Met respect voor onze onderlinge verschillen, brengen we de sterke punten van Mennens als geheel veel meer naar voren. Eenheid in verscheidenheid creëren is ons doel.”

“Overal zie je dezelfde bevlogenheid”

 

Trots op collega’s

Wat overheerst is het gevoel van trots. David besluit: “Ik ben apetrots op onze vakmensen. Of je nu door de werkplaats loopt en een praatje maakt, onze buitendienstmonteurs ontmoet, de mensen op kantoor spreekt, of die van de commerciële buitendienst: ik zie bij iedereen bevlogenheid. Dat vind ik gewoonweg bewonderenswaardig. Wij staan samen voor veiligheid, kwaliteit en klantgerichtheid en dat heeft ons al heel ver gebracht. Ik heb er zin in om ons gezamenlijke succes verder uit te bouwen, samen met iedereen bij Mennens.”

Maak kennis met de directie

Over David Posthumus

  • 40 jaar
  • Getrouwd met Esther
  • Vader van Ayrton (2,5 jaar)
  • Woont in Leeuwarden
  • Speelde hoofdklasse tennis, houdt van wielrennen en hardlopen
  • Studeerde management, economie en recht en bedrijfskunde
  • Was voor Mennens salesmanager bij DSB Bank

Over Frans Batist

  • 57 jaar
  • Getrouwd met Francine
  • Vader van Ben (28) en Ilse (25)
  • Woont in Poortugaal
  • Speelt competitievoetbal en golft
  • Heeft groot hart voor Feyenoord
  • Studeerde o.a. werktuigbouwkunde, commerciële techniek en NIMA Sales B
  • Was voor Mennens o.a.verkoop directeur (regio) bij Borstlap, Interim Manager bij Bark Consult en manager verkoop bij Plieger

Over Rolf Lemmens

  • 54 jaar
  • Getrouwd met Debby
  • Vader van Tijn (14) en Cas (12)
  • Woont in Loon op Zand
  • Staat elke zaterdag langs het voetbalveld
  • Heeft sinds enkele jaren een grote passie voor padel
  • Studeerde werktuigbouwkunde en technische bedrijfskunde
  • Was voor Mennens o.a. directeur Zuid-Nederland en België bij Van der Velden Rioleringsbeheer, algemeen directeur bij Omega Installatie Techniek BV en algemeen directeur a.i. bij Kopak B.V.